Ceapa la cuptor

Retete condimente Retete cu legume Retete ieftine Retete la cuptor

Mirosul meu e primul care reactioneaza la continutul unei farfurii, a unei tigai. Ati incercat sa luati o gura de vin sau cafea in timp ce va tineti de nas? Daca incercati, veti vedea ca de abia simtiti aroma a ceea ce beti. Cand gatesti mirosul e important. De aceea nu ma deranjeaza deloc mirosurile in bucatarie. In noua bucatarie nici nu am hota. Totusi ma deranjeaza mirosul mancarii cand imi intra in piele sau par. Dintre toate mirosurile, cel de ceapa calita mi se pare ca se lipeste cel mai bine de mine. De multe ori am renuntat sa fac un sos de rosii spaniol, am amanat sa-mi pregatesc pasta de ceapa pentru mancarurile indiene sau sa pregatesc pissaladiere pentru oaspeti din aceasta cauza.

Ca sa calesc ceapa astfel incat sa devina moale, eventual chiar caramelizata, imi ia minim 45 minute, timp in care focul e la mic si se amesteca des. Si mirosul are timp sa se lipeasca de mine... Asa ca intr-o zi, am bagat cratita cu ceapa, cu putin ulei si sare la cuptor si am lasat-o sa se faca acolo cam 1 ora, amestecand doar o data. Cand am scos-o, aveam cea mai moale si dulce ceapa, cum nu am reusit sa fac niciodata pe plita. Iar in bucatarie de abia se simtea mirosul ei...

Ingrediente

800 gr ceapa
3-4 linguri ulei
sare, piper negru, chili, oregano

  1. Se incinge cuptorul la 200C.
  2. Intr-o cratita larga (prefer o cratita de fonta de aprox. 25-30 cm diametru) se pune uleiul, ceapa taiata pestisori sau solzisori (cum va e mai comod) si se presara sare. Se amesteca sa se desfaca inelele de ceapa.
    * cantitatea de ceapa pe care o gatiti nu e foarte importanta; important e sa aveti la inceput un strat generos de ceapa in cratita, fiindca daca e putina raportata la dimensiunea cratitei se va arde; deci daca pregatiti o cantitate mai mica de ceapa, folositi o cratita mai mica
  3. Pana se incinge cuptorul se pune cratita pe foc si se caleste (cam 5 minute), doar pana ceapa pierde putin din volum si se aseaza mai bine in cratita.
  4. Se acopera cratita cu capac sau folie (sa fie cat mai etansa) si se baga la cuptor. Se lasa acolo cam 1 ora si 15 minute, amestecandu-se dupa 25-30 minute de la introducere. Dupa amestecare aveti grija sa nivelati stratul de ceapa ca sa fie egal si sa nu se arda pe margini.
    * timpul de gatire e si el aproximativ, fiindca el depinde de materialul cratitei, cantitatea de ceapa din ea (de exemplu 500 gr ceapa intr-o cratita un pic mai mica de ceramica a fost gata in 45 minute); important e sa lasati ceapa pana devine galben-pal asa cum se vede in poza si sa o gustati; la un moment dat daca trageti cu ochul in cratita, ceapa va parea doar fiarta, e ok asa, ea se face in propriul suc; dupa un timp va incepe sa isi schimbe usor culoarea si sa se caleasca; scoateti ceapa doar cand e asa moale incat simtiti ca aproape se dizolva in gura; de asemenea e important sa amestecati cam la 25 minute de la introducere ca sa vedeti cum se comporta, sa fie strat egal in cratita
  5. Puteti scoate acum ceapa din cuptor sau o puteti lasa mai mult sa se caramelizeze, in functie de ce vreti sa faceti mai departe cu ea. Pentru Pissaladiere de exemplu, o puteti folosi asa, fiindca pe blat se va mai carameliza. Daca vreti sa faceti sos spaniol sau pasta de ceapa, puteti sa o caramelizati mai mult. Pentru a o carameliza, scoateti capacul si o mai lasati la 200C, inca 15 minute, amestecand de 2-3 ori in acest timp. Va opriti cand are culoarea dorita, cam ca cea a cognacului.
  6. Dupa ce o scoateti din cuptor ceapa se poate condimenta. De data asta am pus sare dupa gust, am rasnit mult piper negru, 1/4 lingurita fulgi de chili si 1 lingurita cu varf oregano.

Ceapa intra la cuptor....

... si iese asa

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...