Sos de rosii spaniol

Categorii: Retete cu legume, Retete de post, Retete ieftine, Retete de Sosuri si Salsa, Retete din Spania

 

Sos de rosii spaniol
Pinterest

Acest sos de rosii este baza pentru multe mancaruri spaniole, inclusiv paella. Interesant este ca nu rosiile sunt adevaratele vedetele (desi trebuie sa alegeti totusi rosii coapte, dulci si de un rosu intens), ci ceapa prajita pana la caramelizare, care prinde acel gust intens dulceag si care ii da aroma specifica... de sofrito.

Ingrediente
Sos de rosii spaniol

1.5 kg rosii foarte coapte
500 gr ceapa
4-5 catei usturoi
2 foi dafin
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
ulei masline (pentru gatit)

Preparare
Sos de rosii spaniol

  1. Se dau rosiile pe razatoare (sau se curata de coaja si se mixeaza in blender; sau se dau prin masina de rosii ).
  2. Intr-o tigaie larga de cca 25 cm diametru am pus ulei cat sa acopere fundul si am adaugat rosiile. Le-am lasat la fiert la foc mediu, amestecand doar din cand in cand in ele.
  3. Se pune intr-o tigaie larga (cca 30 cm diametru) ulei cat sa acopere fundul. Se adauga ceapa taiata felii si se incepe sotarea ei la foc mediu si amestecand des. Cand ceapa s-a inmuiat se da focul pe minim si se continua sotarea pana ceapa devine de aurie. Totul dureaza cca. 45 minute.
  4. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  5. Dupa ce ceapa s-a caramelizat se mixeaza intr-un blender pana obtineti un piure cat de fin doriti. Se adauga acest piure peste rosiile care au scazut destul de mult pana acum. Daca doriti sosul final super fin, mixati acum sosul cu mixerul vertical.
  6. Se condimenteaza sosul cu sare, zahar si foile de dafin. Se lasa sosul sa fiarba inca 30-40 minute (foc mediu spre mic si amestecand din cand in cand, mai ales spre final cand se ingroasa) pana scade bine si uleiul se ridica deasupra. La final, puteti scurge acest ulei daca doriti.
  7. Portionati sosul si pastrati-l la frigider sau la congelator pentru timp indelungat.
 
Sos de rosii spaniol - Rosiile la fiert

1. Rosiile la fiert

Sos de rosii spaniol - Ceapa in tigaie

2. Ceapa in tigaie

Sos de rosii spaniol - Ceapa dupa 15 minute

3. Ceapa dupa 15 minute

Sos de rosii spaniol - Ceapa dupa 45 minute

4. Ceapa dupa 45 minute

Sos de rosii spaniol - Rosiile cu piure de ceapa

5. Rosiile cu piure de ceapa

Sos de rosii spaniol - Sos de rosii spaniol

6. Sos de rosii spaniol


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 
loading...

Sos Vierge

25 August 2017

Sos Vierge

Bulion

25 Iulie 2013

Bulion

Sos de rosii

1 Septembrie 2010

Sos de rosii

 

 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 23 August 2012 11:13  

Re: Sos de rosii spaniol

YUMMMYYY, presupun ca urmeaza niste retete spaniole vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 23 August 2012 11:16  

Re: Sos de rosii spaniol

macar o paella vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 5 ani - 23 August 2012 11:23  

Re: Sos de rosii spaniol

Numai ce-am venit, si numa' chestii ... meridional - exotice pe aici ! Sa vina paella !
 

Ioana  acum 5 ani - 23 August 2012 13:04  

Re: Sos de rosii spaniol

bine ai revenit Simona! cum a fost vacanta?
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 23 August 2012 13:14  

Re: Sos de rosii spaniol

o paella cu pui, ca eu nu ma prea impac cu fructele de mare
 

Ioana  acum 5 ani - 23 August 2012 13:21  

Re: Sos de rosii spaniol

da... stiu. dar planuiam una cu fructe de mare trist chiar ma gandeam ca si uleiul de la tine tot in mancaruri cu fructe de mare l-am folosit.
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 23 August 2012 13:24  

Re: Sos de rosii spaniol

pai e ok eu o sa pun pui sau ... iepure, asa ca tu fa ti de cap
vesel
 

Felicia  acum 5 ani - 24 August 2012 19:48  

Re: Sos de rosii spaniol

se poate pastra si in borcane peste iarna?Te felicit pentru tot ce postezi! vesel
 

malina  acum 5 ani - 27 August 2012 12:44  

Re: Sos de rosii spaniol

Este exceptional, acum l-am incercat. Am adaugat si cateva bucatele de ardei copt. Intrebare; Se poate pune la borcan pt. iarna?
 

Ioana  acum 5 ani - 27 August 2012 12:51  

Re: Sos de rosii spaniol

cred ca da, exact ca si zacusca. contine destule rosii (care sunt acide) incat sa nu se strice repede. si daca pui si o aspirina deasupra...
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 27 August 2012 13:20  

Re: Sos de rosii spaniol

eu il congelez cred ca si asa o sa se pastreze
 

mihaela  acum 5 ani - 5 Septembrie 2012 16:34  

Re: Sos de rosii spaniol

wow...l-am facut azi dimineata...este un sos extraordinar. atat de bun a iesit ca n-am rezistat sa nu-l ung si pe paine. un deliciu. pacat ca iese atat de putin dintr-o portie. trebuie sa mai fac cateva portii! multumesc ptr reteta.
 

popescu george[sorina]  acum 5 ani - 7 Decembrie 2012 13:00  

Re: Sos de rosii spaniol

o alta posibilitate de a pastra sosul mai mult timp;. se pune sosul in borcane si se sterilizeaza in cuptor aproximativ 1ora si se lasa sa se raceasca in cuptor si se pastreaza in camara
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus