Pasta de ceapa

Categorii: Retete condimente, Bucataria indiana, Retete cu legume, Retete ieftine, Retete de Sosuri si Salsa

 

Pasta de ceapa
Pinterest

Unii ingroasa sosurile cu faina, altii cu galbenusuri de ou, insa indienii folosesc ceapa. Aproape toate mancarurile lor cu sos incep prin calirea mai multor cepe pana la caramelizare. Acest proces dureaza in jur de 50 minute, asa ca daca reusim sa preparam o cantitate mai mare in avans, o sa scurtam foarte mult prepararea retetelor indiene. Veti vedea in reteta de maine, cum, daca avem pasta de ghimbir-usturoi si cea de ceapa gata pregatite, totul e doar o chestiune de asamblare.

Ingrediente
Pasta de ceapa

1.5 kg ceapa alba
1 lingurita sare
6 linguri ulei

Portii: 7 linguri cu varf pasta de ceapa

Preparare
Pasta de ceapa

  1. Se curata ceapa si se taie oricum doriti (rondele, pestisori, solzisori; eu le-am tocat rapid in robot, am dat doar cateva pulsuri).
  2. Se imparte uleiul in doua tigai mari (30 cm diametru) si se incinge. Se adauga ceapa (jumatate de cantitate in fiecare tigaie) si sarea si se amesteca bine.
    * am folosit doua tigai in paralel pentru a se carameliza mai repede si uniform ceapa
  3. Se da focul la mic si se lasa ceapa la calit. Se amesteca cam la 10 minute pentru ca ceapa sa se prajeasca uniform. (vezi poze cum se caramelizeaza ceapa la intervale de 15, 30 si 50 minute).
  4. Dupa 50 de minute, ceapa va fi aurie-maronie. Stingeti focul.
  5. Se pune in blender si se mixeaza bine. Se pastreaza la frigider 2 saptamani.
 
Pasta de ceapa - Ceapa in tigaie

1. Ceapa in tigaie

Pasta de ceapa - Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa

2. Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa

Pasta de ceapa - Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca

3. Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca

Pasta de ceapa - Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos

4. Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos

Pasta de ceapa - Mixam in blender

5. Mixam in blender

Pasta de ceapa - Pasta de ceapa

6. Pasta de ceapa


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 
loading...

Pasta de tofu

6 Decembrie 2011

Pasta de tofu

Crema bavareza de branza

19 Iulie 2011

Crema bavareza de branza

Pasta de ghimbir si usturoi

8 Ianuarie 2011

Pasta de ghimbir si usturoi

 

 

alina  acum 7 ani - 10 Ianuarie 2011 17:05  

Re: Pasta de ceapa

imi place ceapa calita, as manca-o pe o felie de paine prajita. imi e pofta
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Ianuarie 2011 17:07  

Re: Pasta de ceapa

si mie imi place la nebunie. insa inchipuie-ti o mancare care are tot sosul bazat pe aceasta pasta...
si poate-ti plac si aceste crutoane de ceapa, pe care le poti adauga in salate: [link]
 

elena  acum 7 ani - 17 Ianuarie 2011 14:52  

Re: Pasta de ceapa

vesel
 

ileana.marta  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2011 19:06  

Re: Pasta de ceapa

super reteta dar as fii vrut reteta originala,...cu siguranta indienii nu aveau blendar
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2011 20:57  

Re: Pasta de ceapa

nu, dar aveau timp vesel ca sa faci ca indienii, iei un mojar, pui ceapa in ea si cu pistilul pasezi ceapa. sau o pasezi prin masina de tocat carne. oricare varianta duce la acelasi rezultat.
 

i  acum 7 ani - 3 August 2011 13:57  

Re: Pasta de ceapa

imi e pofta
 

laura  acum 7 ani - 17 August 2011 14:14  

Re: Pasta de ceapa

la noi in norvegia se maninca mult ceapa prajita, e o reteta in care ungem o felie de paine cu unt,punem o chiftea mare si plata apoi peste punem ceapa prajita si apoi o lingura buna de piure de mazare..mmmmm...buuuunnnn si foarte-foarte consistent,se maninca ca un sandvich asa..mai barosan...dar noi cind facem ceapa prajita punem si zahar brun si iese si mai si...deci incercati sa caliti ceapa in unt dar adaugati si zahar brun si iese si mai caramelizata si mai buna... ,se poate minca pe paine doar asa ca nu cred ca mai ajunde sa mai fie pusa la mincare..e mult prea buna..iar noi sintem doar oameni...mult prea slabi in fata unei asa bunatati... imi e pofta vesel vesel imi e pofta
 

Eva  acum un an - 17 Februarie 2017 20:49  

Re: Pasta de ceapa

Eu la sarmale, la friptura, la gulasuri, calesc muuult cate 6 cepe la kg de carne. Si iese foarte mult sos gustos. Am ajuns sa fac asa ca sotul nu mananca fripturi "uscate".
 

lyv  acum un an - 20 Iunie 2017 13:38  

Re: Pasta de ceapa

Se poate pastra la congelator?
 

Ioana  acum un an - 20 Iunie 2017 13:39  

Re: Pasta de ceapa

sigur ca da!
 

Bogdan  acum 23 ore - 30 Septembrie 2018 12:16  

Re: Pasta de ceapa

Buna, pasta se poate pune la borcane si prezerva pt o perioada mai indelungata in camara? si daca da care ar fi procedeul? Multumesc.
 

Ioana  acum 5 minute - 1 Octombrie 2018 11:29  

Re: Pasta de ceapa

nu cred sa stea doar asa la borcan. Dar sta bine la congelator.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus