Pasta de ceapa

Retete condimente Bucataria indiana Retete cu legume Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Pasta de ceapa

Unii ingroasa sosurile cu faina, altii cu galbenusuri de ou, insa indienii folosesc ceapa. Aproape toate mancarurile lor cu sos incep prin calirea mai multor cepe pana la caramelizare. Acest proces dureaza in jur de 50 minute, asa ca daca reusim sa preparam o cantitate mai mare in avans, o sa scurtam foarte mult prepararea retetelor indiene. Veti vedea in reteta de maine, cum, daca avem pasta de ghimbir-usturoi si cea de ceapa gata pregatite, totul e doar o chestiune de asamblare.

Ingrediente

1.5 kg ceapa alba
1 lingurita sare
6 linguri ulei

Portii: 7 linguri cu varf pasta de ceapa

  1. Se curata ceapa si se taie oricum doriti (rondele, pestisori, solzisori; eu le-am tocat rapid in robot, am dat doar cateva pulsuri).
  2. Se imparte uleiul in doua tigai mari (30 cm diametru) si se incinge. Se adauga ceapa (jumatate de cantitate in fiecare tigaie) si sarea si se amesteca bine.
    * am folosit doua tigai in paralel pentru a se carameliza mai repede si uniform ceapa
  3. Se da focul la mic si se lasa ceapa la calit. Se amesteca cam la 10 minute pentru ca ceapa sa se prajeasca uniform. (vezi poze cum se caramelizeaza ceapa la intervale de 15, 30 si 50 minute).
  4. Dupa 50 de minute, ceapa va fi aurie-maronie. Stingeti focul.
  5. Se pune in blender si se mixeaza bine. Se pastreaza la frigider 2 saptamani.

Ceapa in tigaie

Ceapa in tigaie

Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa

Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa

Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca

Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca

Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos

Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos

Mixam in blender

Mixam in blender

Pasta de ceapa

Pasta de ceapa

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

elena  acum 13 ani - 17 Ianuarie 2011 14:52  

:)
 

ileana.marta  acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 19:06  

super reteta dar as fii vrut reteta originala,...cu siguranta indienii nu aveau blendar
 

Ioana  acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 20:57  

nu, dar aveau timp :) ca sa faci ca indienii, iei un mojar, pui ceapa in ea si cu pistilul pasezi ceapa. sau o pasezi prin masina de tocat carne. oricare varianta duce la acelasi rezultat.
 

i  acum 13 ani - 3 August 2011 13:57  

=P~
 

laura  acum 13 ani - 17 August 2011 14:14  

la noi in norvegia se maninca mult ceapa prajita, e o reteta in care ungem o felie de paine cu unt,punem o chiftea mare si plata apoi peste punem ceapa prajita si apoi o lingura buna de piure de mazare..mmmmm...buuuunnnn si foarte-foarte consistent,se maninca ca un sandvich asa..mai barosan...dar noi cind facem ceapa prajita punem si zahar brun si iese si mai si...deci incercati sa caliti ceapa in unt dar adaugati si zahar brun si iese si mai caramelizata si mai buna... ,se poate minca pe paine doar asa ca nu cred ca mai ajunde sa mai fie pusa la mincare..e mult prea buna..iar noi sintem doar oameni...mult prea slabi in fata unei asa bunatati... =P~ :p :p =P~
 

Eva  acum 7 ani - 17 Februarie 2017 20:49  

Eu la sarmale, la friptura, la gulasuri, calesc muuult cate 6 cepe la kg de carne. Si iese foarte mult sos gustos. Am ajuns sa fac asa ca sotul nu mananca fripturi "uscate".
 

lyv  acum 7 ani - 20 Iunie 2017 13:38  

Se poate pastra la congelator?
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Iunie 2017 13:39  

sigur ca da!
 

Bogdan  acum 6 ani - 30 Septembrie 2018 12:16  

Buna, pasta se poate pune la borcane si prezerva pt o perioada mai indelungata in camara? si daca da care ar fi procedeul? Multumesc.
 

Ioana  acum 6 ani - 1 Octombrie 2018 11:29  

nu cred sa stea doar asa la borcan. Dar sta bine la congelator.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...