Pasta de ceapa
Retete condimente Bucataria indiana Retete cu legume Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa
Unii ingroasa sosurile cu faina, altii cu galbenusuri de ou, insa indienii folosesc ceapa. Aproape toate mancarurile lor cu sos incep prin calirea mai multor cepe pana la caramelizare. Acest proces dureaza in jur de 50 minute, asa ca daca reusim sa preparam o cantitate mai mare in avans, o sa scurtam foarte mult prepararea retetelor indiene. Veti vedea in reteta de maine, cum, daca avem pasta de ghimbir-usturoi si cea de ceapa gata pregatite, totul e doar o chestiune de asamblare.
Ingrediente
1.5 kg ceapa alba
1 lingurita sare
6 linguri ulei
Portii: 7 linguri cu varf pasta de ceapa
- Se curata ceapa si se taie oricum doriti (rondele, pestisori, solzisori; eu le-am tocat rapid in robot, am dat doar cateva pulsuri).
- Se imparte uleiul in doua tigai mari (30 cm diametru) si se incinge. Se adauga ceapa (jumatate de cantitate in fiecare tigaie) si sarea si se amesteca bine.
* am folosit doua tigai in paralel pentru a se carameliza mai repede si uniform ceapa - Se da focul la mic si se lasa ceapa la calit. Se amesteca cam la 10 minute pentru ca ceapa sa se prajeasca uniform. (vezi poze cum se caramelizeaza ceapa la intervale de 15, 30 si 50 minute).
- Dupa 50 de minute, ceapa va fi aurie-maronie. Stingeti focul.
- Se pune in blender si se mixeaza bine. Se pastreaza la frigider 2 saptamani.
Ceapa in tigaie
Dupa 15 minute - a scazut mult si a devenit sticloasa
Dupa 30 minute - incepe sa se aureasca
Dupa 50 minute - ceapa e caramelizata frumos
Mixam in blender
Pasta de ceapa
Comentarii (12)
Ultimele comentarii
elena acum 13 ani - 17 Ianuarie 2011 14:52
:)ileana.marta acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 19:06
super reteta dar as fii vrut reteta originala,...cu siguranta indienii nu aveau blendarIoana acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 20:57
nu, dar aveau timp :) ca sa faci ca indienii, iei un mojar, pui ceapa in ea si cu pistilul pasezi ceapa. sau o pasezi prin masina de tocat carne. oricare varianta duce la acelasi rezultat.i acum 13 ani - 3 August 2011 13:57
=P~laura acum 13 ani - 17 August 2011 14:14
la noi in norvegia se maninca mult ceapa prajita, e o reteta in care ungem o felie de paine cu unt,punem o chiftea mare si plata apoi peste punem ceapa prajita si apoi o lingura buna de piure de mazare..mmmmm...buuuunnnn si foarte-foarte consistent,se maninca ca un sandvich asa..mai barosan...dar noi cind facem ceapa prajita punem si zahar brun si iese si mai si...deci incercati sa caliti ceapa in unt dar adaugati si zahar brun si iese si mai caramelizata si mai buna... ,se poate minca pe paine doar asa ca nu cred ca mai ajunde sa mai fie pusa la mincare..e mult prea buna..iar noi sintem doar oameni...mult prea slabi in fata unei asa bunatati... =P~ :p :p =P~Eva acum 7 ani - 17 Februarie 2017 20:49
Eu la sarmale, la friptura, la gulasuri, calesc muuult cate 6 cepe la kg de carne. Si iese foarte mult sos gustos. Am ajuns sa fac asa ca sotul nu mananca fripturi "uscate".lyv acum 7 ani - 20 Iunie 2017 13:38
Se poate pastra la congelator?Ioana acum 7 ani - 20 Iunie 2017 13:39
sigur ca da!Bogdan acum 6 ani - 30 Septembrie 2018 12:16
Buna, pasta se poate pune la borcane si prezerva pt o perioada mai indelungata in camara? si daca da care ar fi procedeul? Multumesc.Ioana acum 6 ani - 1 Octombrie 2018 11:29
nu cred sa stea doar asa la borcan. Dar sta bine la congelator.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email