Cornulete cu nuca

Retete desert Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Cornulete cu nuca

Alta reteta de cornulete, reteta bunicii mele, de data asta umplute cu nuca. Sunt cornuletele de care va povesteam ca le face cand taie porcul. Iata ca a trecut anul, iar am taiat porcul si am avut ocazia sa fotografiez si sa notez reteta dansei de cornulete. Sunt mai "time consuming" decat reteta mamei mele, dar la fel de fragede si bune.

Ingrediente

Aluat

3 cani faina
1 cana untura de porc
1 cana smantana
1 ou
1 pliculet praf de copt
drojdie proaspata cat o nuca
1 lingura zahar
50 ml lapte caldut
coaja de lamaie
1 varf cutit sare

Umplutura

500 gr nuca macinata
150 gr zahar
scortisoara (optional)
1/2 borcan de 400 ml dulceata acrisoara (de visine, prune etc.)

300 gr zahar pudra (pentru pudrat)

Bucati: 120

  1. Pentru a masura ingredientele de aluat folositi aceeasi cana de 250 ml (cana normala de lapte)
  2. Amestecam ingredientele pentru umplutura. Se gusta si cine doreste mai poate adauga zahar, iar scortisoara se pune dupa gust. Cui nu-i place scortisoara poate adauga putina coaja rasa de lamaie. Umplutura trebuie sa fie usor lipicioasa de la dulceata, adica daca o strangeti in pumn sa ramana legata, astfel se vor rula mai usor cornuletele decat cu nuca simpla.
  3. Drojdia o dizolvam in laptele caldut impreuna cu zaharul si lasam vreo 15 min, la loc caldut.
  4. Intr-un bol incapator punem faina cu untura si incepem sa frecam intre palme pana obtinem o compozitie faramicioasa, asemanatoare cu pesmetul.
  5. Adaugam restul ingredientelor, inclusiv maiaua din drojdie si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de mana.
  6. Acoperim cu prosop bolul si lasam 1 ora la crescut.
  7. Impartim aluatul in bucati mari cam cat pumnul, pe cat posibil egale.
  8. Din fiecare bucata intindem, pe masa de lucru data cu faina, foi subtirele. Taiem foaia in 8 bucati, ca si pizza (vezi poze) cu un cutit sau rola de patiserie. Pe fiecare triunghi obtinut punem cate o lingurita de umplutura. Se ruleaza triunghiul dinspre capatul lat spre varf.
  9. Cornuletele le asezam in tava neunsa sau in tava acoperita cu hartie de copt. Dupa ce le-ati format, daca nu le coaceti imediat, le puneti la loc rece (pe balcon, in camara etc.)
  10. Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute, pana sunt rumene deasupra.
  11. Cat sunt fierbinti le tavalim prin zahar pudra.

Umplutura de nuca

Umplutura de nuca

Frecam faina cu untura...

Frecam faina cu untura...

Pana obtinem un aluat ca pesemtul

Pana obtinem un aluat ca pesemtul

Framantam cu restul ingredientelor...

Framantam cu restul ingredientelor...

Pana nu se mai lipeste de maini

Pana nu se mai lipeste de maini

Taiem aluatul bucati

Taiem aluatul bucati

Intindem foaie din fiecare bucata

Intindem foaie din fiecare bucata

O taiem felii (in 8) si punem umplutura pe capete

O taiem felii (in 8) si punem umplutura pe capete

Rulate, le asezam in tava

Rulate, le asezam in tava

Coapte., le tavalim prin zahar

Coapte., le tavalim prin zahar

Cornulete de la Simona

Cornulete de la Simona

Comentarii (70)

 

Ultimele comentarii

MARIA   acum 10 ani - 14 Decembrie 2013 21:16  

Foarte bune felicitari le am facut cam mari si mi-au iesit putine dar e printre putinele retete de net care imi ies delicioase . Multumesc
 

violeta  acum 9 ani - 17 Aprilie 2014 22:32  

Nuca macinata si,amestecata cu spuma de ou(batut)se poate?ori ,nu mai amestecata nuca cu dulceata.multumesc pt.raspuns9p.s.chiar acum leam pt.umplut.) ;)
 

ana  acum 8 ani - 29 Martie 2015 01:31  

eu locuesc ın turcia şi aici nu este untura,ın loc de untura ce pun:(
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Martie 2015 11:49  

unt, ana. sigur gasesti unt bun in Turcia.
 

Ally  acum 7 ani - 12 Decembrie 2016 22:30  

A incercat cineva reteta cu o altfel de umplutura decat nuca? Cat se pot pastra dupa preparare? Multumesc
 

Elena  acum 6 ani - 21 Ianuarie 2018 12:28  

Multumesc mult pentru reteta draga mea. Mi-au iesit niste cornulete de nu ma mai satur de ele. Sa stii ca am avut putin problema cu aluatul, imi iesise prea moale dar am mai adaugat faina si totul a fost ok????.Am salvat reteta si am sa o distibui pe Facebook. Iti multumesc inca o data. SUPER RETETA! !!!!!??????????
 

Ioana  acum 6 ani - 22 Ianuarie 2018 09:56  

ma bucur, Elena! sa-ti fie de bine!
 

Ana  acum 4 ani - 24 Decembrie 2019 17:37  

Vreau sa incerc reteta, acum ca este perioada asta a anului ? si am vrut sa intreb daca untura/smantana trebuie sa fie la temperatura camerei sau din frigider?
 

Oana+P.  acum un an - 31 Decembrie 2022 06:48  

Ce fel de smantana folosim: dulce sau fermentata ?
 

Ioana  acum un an - 3 Ianuarie 2023 10:02  

Acra, unde nu e specificat tipul e cea acra/fermentata.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...