Cornulete

Retete desert Retete de Craciun Retete ieftine Retete romanesti

Reteta Cornulete

In sfarsit mult promisele cornulete traditionale romanesti cu untura. Sunt fragede de se topesc in gura si nu exagerez cand spun asta. Abia astept sa le incercati, sunt sigura ca veti fi foarte incantate/incantati. Asta e din seria de retete la care s-a cerut BIS, le-am facut prima data sambata seara si aseara a trebuit sa mai coc o tura. Am dus si la bunica-mea la luminatie si vreau sa zic ca am reusit de data asta sa o dau pe spate cu totul. Mi-a spus - citez cu mandrie: "fata, da' ce ai reusit cornuletele astea, parca-s haiose". Si apoi mi-a cerut reteta!!! (cand scriu asta dansez dansul bucuriei)

Si sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: reteta e de la maica-mea, care la randul ei o are de la o colega de servici, probabil de pe vremea dinozaurilor daca e sa ma iau dupa foaia pe care era notata. :p

Ingrediente

Aluat

200 gr untura de porc (cam 4 linguri)
460 gr faina alba
2 pliculete praf de copt
2 linguri otet
9-10 linguri apa
150 gr zahar pudra vanilat

Umplutura

dulceata de prune (silvoita)
nuca cu zahar si scortisoara (+cateva stafide)
rahat
marmelada de gutui etc...

Bucati: 60

  1. Se freaca cu o lingura untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena, va arata ca o maioneza.
    * in prima poza vedeti consistenta unturii folosita de mine, e destul de tare, ca am vazut in comert untura mai moale, asta e insa de la bunica-mea, asa e indicat sa fie ca sa nu aveti probleme cu aluatul
  2. Se aduga faina si se framanta cu mana pana aluatul e omogen. Daca aluatul e faramicios si simtiti ca nu se "leaga" cand il framantati, adaugati 1 lingura de apa. Framantati apoi macar 5 minute aluatul, acesta nu trebuie sa se lipeasca de maini.
    * aluatul NU contine zahar
  3. Impartiti aluatul in 4 bucati.
  4. Pe masa de lucru intindeti hartie de copt si pudrati-o cu faina. Intindeti dintr-o bucata de aluat o foaie subtirica. Decupati marginile ca sa obtineti un dreptunghi mare.
  5. Pe latura mica, la 2 cm de margine puneti umplutura (in cazul meu dulceata) folosindu-va de o lingurita. Umplutura sa fie de vreo 2 cm. Rulati dinspre capat aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascuti taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere. Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm. Asezati cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati dreptunghiul. Apoi repetati cu celelelate 3 bucati de aluat.
    * eu am ales aceasta metoda de formare a cornuletelor pentru a obtine procentaj optim de aluat si umplutura; prin formarea dupa metoda clasica (taiem patrate cu latura de cca 7 cm, punem o jumatate de lingurita de umplutura la un colt si rulam catre coltul opus) , vom obtine cornulete cu mai mult aluat si prea putina umplutura dupa gustul meu; dar am facut poze cum se ruleaza cornuletele clasice, pentru cine doreste sa respecte traditia
  6. Despre umpluturi:
    - orice fel de dulceata folositi aceasta trebuie obligatoriu sa fie foarte tare/groasa, sa nu curga de pe lingurita, silvoita de prune este cea mai indicata; sau marmelada este potrivita; eu am frecat silvoita doar cu o dusca de rom ca sa aiba aroma mai buna, imi place combinatia
    - daca le umpleti cu nuca, amestecati nuca macinata cu zahar si scortisoara dupa gust, eventula adaugati si stafide inmuiate in rom cu apa calduta; apoi adaugati spuma albus de ou batut spuma tare pana nuca se leaga, nu mai mult; sau mai simplu, puteti amesteca nuca cu dulceata de prune ca in aceasta reteta de prajitura cu nuca si dulceata
    - le mai puteti umple cu bucatele de rahat sau marmelada
  7. Dati la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca. daca iese putina umplutura afara la margini (mai ales la dulceata) e ok, dupa ce le pudrati cu zahar vor arata bine :p Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zahar pudra vanilat.

Untura

Untura

Fracam untura cu apa si praf de copt

Fracam untura cu apa si praf de copt

Aluatul

Aluatul

Intindem foaia

Intindem foaia

Punem umplutura la un capat

Punem umplutura la un capat

Rulam

Rulam

Taiem ruloul

Taiem ruloul

Taiem bucatele

Taiem bucatele

Cornulet clasic

Cornulet clasic

Rulam cornulet clasic

Rulam cornulet clasic

In tava

In tava

Cornulete

Cornulete

Comentarii (144)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 29 Decembrie 2014 12:32  

lasa un pic untura sa se incalzeasca, sa nu fie foarte rece de la frigider.
 

flory  acum 7 ani - 16 Ianuarie 2015 15:53  

eu le-am facut chiar acum o ora, sunt extraordinare, fragede si usor de facut. le-am facut cu rahat ca-s preferatele mele ;) ;) ;) ;) ;) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) ;) ;) ;) ;) ;) multumesc pt reteta, de-acum aceasta va fi reteta perfecta pt cornuletele mele
 

Madalina  acum 7 ani - 21 Ianuarie 2015 19:50  

Foarte bune cornuletele, am facut si eu astazi. Nici mie nu mi-a iesit maioneza, ca era untura rece, asa ca am bagat mixerul ca sa o omogenizez cat de cat, si apoi am adaugat faina. Daca e framantat bine, aluatul se leaga indiferent de calitatea 'maionezei' de la pasul 1. E drept ca a fost nevoie si de cateva linguri cu apa dupa ce am pus faina.

Multumesc pentru reteta, Ioana. O voi repeta.
 

ada vasile  acum 7 ani - 10 Aprilie 2015 20:22  

Oribile. Nu ati spus nimic de esente sau coaja lamaie. Coca are gust de faina fara nicio aroma. Faptul ca nu are nici macar un ou face cornuletul sa se destrame in mana. Ce.a mai proasta reteta de cornulete!!!!
 

Mariana  acum 6 ani - 9 Noiembrie 2015 00:22  

Aceadta reteta de cornulete e perfecta. Numai ce le-am terminat de mincat. Sunt foarte bune, sfarmacioase si gustoase. Imi aduc aminte de cornuletele copilariei.
 

Laura  acum 4 ani - 13 Octombrie 2017 14:11  

Aseara am facut aceste cornuletele... absolut delicioase!!!!
 

Ioana  acum 4 ani - 13 Octombrie 2017 14:51  

sa-ti fie de bine, Laura!
 

Mariana   acum 4 ani - 21 Decembrie 2017 22:58  

Cate grame are un pliculet de copt? Multumesc!
 

Ioana  acum 4 ani - 22 Decembrie 2017 09:45  

10 gr
 

Bianca  acum 4 ani - 5 Februarie 2018 09:27  

Delicioase! Au iesit ca la carte, usor de facut, se topesc in gura. Pacat ca nu pot sa pun poza?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...