Focaccia pufoasa

Retete aluaturi Retete din Italia

Reteta Focaccia pufoasa

Ce merge cel mai bine langa rosiile cherry uscate si apoi marinate? Eu am pariat pe o focaccia pufoasa "insiropata" cu ulei de masline.

Ingrediente

350 gr faina Manitoba
350 gr faina italiana tip 1 (sau tip 650, pentru paine)
500 ml apa calduta
1/2 plic drojdie uscata (5 gr)
150 ml ulei masline + 50 ml pentru finisat
2 lingurite zahar
1 lingura rasa sare
sare grunjoasa pentru finisat

  1. Drojdia se dizolva in putin din apa calduta amestecata cu zahar. Se lasa sa stea 10 minute, pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca s-a activat.
  2. Se toarna peste maia restul de apa calduta si uleiul (cei 150 ml).
  3. Treptat se adauga faina amestecata cu sare si se amesteca pana e absorbita complet. Se framanta in robot timp de 5 minute. Se poate framanta si manual, dar aluatul e destul de lipicios asa ca va dati mainile cu ulei si dupa ce framantati putin incepeti sa faceti intinderi succesive pana aluatul incepe sa aiba tinuta si sa il simtiti elastic. Intinderile le faceti direct in bol, doar trageti de o parte de aluat si il aduceti deasupra. Rotiti vasul si facei urmatoarea intindere din partea opusa. Chiar daca ati framantat aluatul in robot faceti la final 6 intinderi de acest fel.
  4. Puneti aluatul intr-un bol uns cu ulei si lasati la crescut la loc caldut (cca 28C) timp de o ora (vara il puteti lasa afara, iarna langa un calorifer sau in cuptorul pus pe 28C). Aluatul isi va dubla volumul.
  5. Ungeti generos o tava larga de 25 x 40 cm cu ulei de masline. Rasturnati aluatul in tava si intindeti-l cu mana in strat cat mai egal pe toata tava.
    * daca stiti ca tava lipeste, puteti pune hartie de copt pe fundul ei, dar si asa ungeti hartia si marginile generos cu ulei
  6. Acoperiti aluatul cu folie de plastic si dat tava la frigider pana a doua zi (eu l-am preparat la 9 seara si l-am lasat pana la 6 dimineata).
  7. Scoateti tava din frigider si lasati-l la crescut la loc caldut inca 1.5 ore, cat sa revina la temperatura camerei si sa mai creasca.
  8. Dati-va mainile cu ulei si faceti indentatii cu degetele pe toata suprafata. Turnati restul de 50 ml ulei de masline astfel incat sa intre in indentatii. Presarati generos cu sare grunjoasa de mare.
  9. Coaceti la 250C timp de 20-25 minute, pana e rumena bine deasupra. Scoateti tava din cuptor si acoperiti-o cu un prosop. Lasati pana se raceste.

Aluatul crescut 1 ora

Aluatul crescut 1 ora

Aluatul intins in tava intra la frigider

Aluatul intins in tava intra la frigider

A doua zi, scoatem aluatul din frigider

A doua zi, scoatem aluatul din frigider

Indentatii cu ulei de masline

Indentatii cu ulei de masline

Focaccia coapta

Focaccia coapta

Comentarii (2)

 

Lidia Serra  acum 2 ani - 24 Octombrie 2021 03:42  

Foarte buna painea ! Am facut-o astazi a doua ora, si a fost foarte, gustoasa si pufoasa . Cea mai buna reteta de focaccia si am incercat cateva . ( Unde locuim avem un magazin care face foarte buna foaccia , reteta aceasta este cea mai apropiata de cea din magazin ) Multumesc foarte mult !
 

Ioana  acum 2 ani - 25 Octombrie 2021 10:54  

cu mare drag, Lidia
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...