Focaccia genovese

Retete aluaturi Retete aperitive Retete din Italia

Reteta Focaccia genovese

Cel mai simplu aluat de focaccia pe care l-am postat pana acum. E o focaccia de weekend. Daca puneti maiaua la fermentat vineri sau sambata seara pe la 9, a doua zi, inainte de ora 12, aveti focaccia proaspata pe masa. E acea focaccia moale si imbibata de gustul uleiului de masline care se poate servi in cosul de paine, din care se pot face sandwichuri (de aceea am si copt-o in tavite individuale dreptunghiulare) sau se poate taia cuburi ca sa fie baza unor aperitive delicioase. Puteti face aceasta focaccia simpla, cu pesto genovese si masline sau cu ce doriti deasupra, aluatul e bun.

Ingrediente

550 gr faina alba (BL55)
450 ml apa
1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata + 2 varfuri cutit drojdie uscata
pesto genovese
masline verzi
ulei masline extravirgin, pentru uns

Bucati: 4 focaccia individuale

  1. Seara se amesteca cu o lingura 250 gr faina, 250 ml apa si 2 varfuri cutit drojdei uscata. Amestecati doar pana amestecul e omogen. Acoperiti cu folie de plastic si lasati la crescut 12 ore.
  2. Dimineata, amestecati restul de faina cu restul de apa si drojdie si sarea. Cand apa a absorbit faina, adaugati maiaua preparata seara si amestecati pana la omogenizare. Lasati aluatul sa se odihneasca 10 minute.
  3. Framantati aluatul in robot (5 minute) sau cu masina de paine (o tura), pana acesta se desprinde de pe peretii vasului. Aluatul e foarte moale si lipicios, dar foarte elastic daca trageti de el.
  4. Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei si lasati la crescut 1.5 ore.
  5. Ungeti bine cu ulei de masline 4 tavi mai mici, de aprox. 10 x 16 cm.
    * daca doriti, puteti coace focaccia intr-o singura tava
  6. Presarati multa faina pe masa de lucru. Multa, altfel se va lipi aluatul si veti lucra greu cu el. Rasturnati aluatul peste faina. Taiati-l in 4 bucati egale. Cu grija bagati o paleta sub fiecare bucata si o transferati in cate o tava.
    * daca folositi o singura tava, rasturnati aluatul din bol direct in ea (dar nu uitati sa o ungeti cu ulei)
  7. Cu mainile date cu ulei intindeti aluatul in tavi, sa acopere toata suprafata. Apasati cu degetele in aluat lasand identatii adanci in el, dar fara sa-l gauriti.
  8. Acum aveti doua variante:
    - daca faceti focaccia simple, amestecati 1 lingura ulei extravirgin cu 1 lingura de apa si o priza generoasa de sare. Amestecati bine. Stropiti aluatul din tavi cu acest amestec.
    - daca faceti focaccia cu pesto: puneti cate 2 lingurite generoase de pesto genovese pe fiecare bucata de aluat. Cu mana intindeti pesto peste aluat. Asezati ici colo jumatati de masline verzi.
  9. Coaceti focaccia la 220C pana sunt rumene (cca 20 minute).

 

Aluatul dupa ce am adaugat maia sta 10 minute

Aluatul dupa ce am adaugat maia sta 10 minute

Aluatul framantat

Aluatul framantat

Vedeti cat de moale e aluatul, dar totusi are tinuta

Vedeti cat de moale e aluatul, dar totusi are tinuta

Aluatul crescut 1.5 ore

Aluatul crescut 1.5 ore

Focaccia cu pesto

Focaccia cu pesto

Focaccia simpla

Focaccia simpla

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...