Gnocchi

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete din Italia Retete cu paste

Am mai incercat cateva retete, dar acesta e cea mai buna reteta de gnocchi, ies pufosi si aluatul se lucreaza foarte usor. Multumesc Crista! Ii puteti servi cu diferite sosuri: de rosii, de ciuperci, sos de branza...

Ingrediente

1 kg de cartofi
250 gr faina + putna faina pentru lucrat aluatul
2 oua
1 lingura de ulei
sare

  1. Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Eu am folosit la aceasta reteta fie cartofi speciali pentru copt, fie pentru salata, acestia sunt sigur potriviti. Vezi poza mai jos cu cartofii folositi.
  2. In mod normal se fierb cartofii (preferabil in coaja). Mai nou m-am obisnuit sa coc cartofii pentru a folosi si coaja. Deci, eu ung coaja cartofilor cu foarte putin ulei si ii pun la cuptor la 220C pentru cca 1 ora, pana intra o furculita usor in ei. Apoi ii tai in doua pe lung si ii las sa se raceasca complet. Scobesc miezul, cu grija sa nu rup coaja, pe care o folosesc sa pregatesc aceste "coji de cartofi" . Daca nu fac imediat gnocchi, pulpa cartofilor o pastrez la frigider, chiar si pana a doua zi.
  3. Pulpa de cartofi se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1 kg pulpa de cartofi. Adaugam ouale batute, faina, sarea si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
  4. Pe masa data cu faina si cu mainile date cu faina se face sul acest aluat si taiem felii egale de 2-3 cm care apoi le modelam in suluri subtiri, putin mai groase decat un deget. Dati cu faina masa si mainile de cate ori simtiti ca e necesar.
  5. Din sulurile formate se taie bucatele cam de 2, 3 cm grosime.
  6. Bucatelele rezultate se ruleaza pe furculita trecuta prin faina, dandu-le o forma aproape ovala si cu striuri. Exista un instrument pentru asa ceva, dar in lipsa folositi furculita. Sau puteti sari peste aceasta etapa, cum fac eu de obicei, imi place sa las gnocchi sa arate ca niste pernite. Gnocchi formati ii asezati pe o suprafata pudrata cu faina.
  7. Se pune o oala pe foc, cu multa apa si sare si cand da in clocot se pun gnocchi. Cand sunt fierti se ridica la suprafata. Se scot cu o spumiera si se arunca direct intr-un sos la alegere, pregatit dinainte.

Cartofii folositi

Ingrediente aluat (jumatate de portie)

Aluatul

Taiem aluatul bucati egale

Formam rulou din fiecare bucata

Taiem bucati

Rulam bucatelele pe furculita

Gnocchi

Se fierb

Gnocchi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...