Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Retete desert

Sunt foarte populare in America, mai ales la festivaluri si carnavaluri se servesc pe strada, dar originea lor nu o cunosc exact, regasindu-se in multe bucatarii ale lumii sub diferite nume si forme, dar baza e aceeasi, un aluat oparit prajit in ulei incins. Cu toate ca sunt prajite in ulei ele nu absorb multa grasime si la sfarsit obtinem o gogoasa pufoasa care se poate servi cu zahar pudra, gem, crema de vanilie sau chiar inghetata. Puteti sa le dati orice forma doriti, va jucati cu aluatul dupa inspiratie, puteti face chiar forme haioase pentru copii.

Ingrediente

120 ml lapte
100 ml apa
125 gr unt
un varf cutit sare
1 lingura zahar
150 gr faina
4 oua mici (3 daca sunt mari)
zahar pudra si scortisoara pentru ornat

  1. Puneti laptele, apa, untul, sarea si zaharul intr-o oala la fiert. Cand untul e topit si laptele fierbe aruncati faina dintr-o data si amestecati rapid pana aluatul se desprinde de pe vas si se formeaza bila.
  2. Lasati la racit aluatul 5 minute apoi incorporati ouale unul cate unul, omogenizand bine dupa fiecare.
  3. Puneti aluatul intr-un sprit pentru ornat(daca nu aveti folositi o punga la care-i taiati un colt). Am descoperit o metoda faina de a pune aluaturile in spirt, fara sa fac mizerie in toata bucataria si fara sa-mi trebuiasca 3 maini(vezi poze): puneti spritul intr-un pahar inalt, trageti marginile peste pahar si folosind o lingura umpleti spritul.
  4. Puneti ulei la incins si cand e foarte fierbinte incepeti sa faceti spirale cu spritul direct in ulei, incepanad din centru si invartind de jur imprejur pana obtineti diametrul dorit la gogoasa.
  5. Cand sunt rumene le scoateti pe un servetel de hartie ca sa se scurga grasimea.
  6. Le-am servit pudrate cu zahar vanilat si scortisoara.

Lapte cu unt si zahar la fiert

Aluat oparit cu oua

Spritul pregatit pentru a fi umplut

Spritul cu aluat

Formam spirala si o prajim

Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...