Gogosi

Retete aluaturi Retete desert Retete romanesti

Reteta Gogosi

Reteta de gogosi de la bunica-mea. Cum le recunoasteti? Sunt rumene, umflate si au acel braulet alb, elegant de jur imprejur semn ca au crescut foarte bine. Haideti sa ne bucuram sufletul de copil cu o gogoasa.

Uitati ce pufos si galben mi-a iesit aluatul de gogosi! E cu oua de la bunica-mea, ca sa iasa gogosile cat mai autentice.

Ingrediente

500 gr faina alba
4 galbenusuri de ou
50 gr unt topit
25 gr drojdie proaspata
240 ml lapte caldut
2 linguri cu varf zahar
1/4 lingurita sare
coaja de la 1 lamaie
1 l ulei (pentru prajit)

Bucati: 20 (+ marginile)

  1. Se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut. Se lasa la loc cald (eu pun langa un ochi pornit al plitei) pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia s-a activat (cca 15 minute).
  2. Punem in cuva masinii de paine maiaua de mai sus, galbenusurile batute si untul topit. Deasupa se pune faina, apoi se rade coaja de lamaie si la final se presara sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat si crescut.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  3. Cand aluatul e crescut, il scoatem din cuva si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
  4. Se intinde o foaie groasa de un deget (cca 1 cm).
  5. Se decupeaza gogosile cu un pahar cu gura subtire (cca 7-8 cm diametru). Din cand in cand treceti gura paharului prin faina.
  6. Scoateti marginile de aluat dintre gogosi si taiat-le bucati potrivite. Acoperiti aluatul decupat cu o punga si lasati sa creasca cca 20-30 minute.
  7. Incingeti foarte tare mult ulei intr-o tigaie adanca. Dati focul la mic sub tigaie apoi puteti incepe sa puneti gogosile la prajit. Adaugati doar cate 4-5 o data in tigaie, ca sa nu fie inghesuite si sa scada temp. uleiului. Prajiti gogosile pe ambele parti pana sunt frumos rumene.
  8. Scoateti gogosile cu o paleta cu gauri pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
  9. Serviti gogosile presarate cu zahar pudra vanilat sau zahar pudra cu scortisoara. Sunt bune caldute sau reci.

Aluatul gata crescut

Aluatul gata crescut

Intindem foaie de un deget grosime

Intindem foaie de un deget grosime

Decupam gogosile cu paharul

Decupam gogosile cu paharul

Prajim gogsile in ulei incins

Prajim gogsile in ulei incins

Prajim pe ambele parti

Prajim pe ambele parti

Gogosi pudrate cu zahar

Gogosi pudrate cu zahar

Comentarii (92)

 

Ultimele comentarii

Mamica cu 3 copilasi  acum 7 ani - 31 Iulie 2016 15:20  


Multe multumiri pentru aceasta reteta. Am respectat toti pasii si gramajele si au iesit perfecte. Aluatul a crescut foarte frumos si si-a dublat volumul. Mie mi-au iesit 40 de gogosi. Copiii si sotul au fost foarte incantati.
Am mai facut si alte retete si au iesit precum sunt descrise.
 

Ioana  acum 7 ani - 3 August 2016 11:22  

sa va fie de bine!
 

Radu  acum 7 ani - 7 Februarie 2017 20:24  

Nu mi-a crescut aluatul...iar acum l-am amestecat si cu bicarbonat stins in lamaie...sunt curios...
 

Ioana  acum 7 ani - 8 Februarie 2017 10:26  

testeaza intotdeauna drojdia inainte de a o pune in aluat. indiferent daca e proaspata sau uscata. o dizolvi in putina apa calduta cu putin zahar si o lasi la loc cald 10-15 minute. daca e activa va face spuma. asa nu vei avea surprize de genul asta.
 

Dia Dd  acum 7 ani - 20 Februarie 2017 00:02  

Foarte buna reteta !
O reteta de langosi nu aveti ? ??
 

cristina  acum 7 ani - 15 Martie 2017 22:26  

le.am facut si eu, au iesit foarte bune. nu sunt deloc uleioase si au avut mare succes. multumesc :)
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Martie 2017 10:15  

cu drag, Cristina!
 

Flori vld  acum 6 ani - 20 Martie 2018 15:19  

Ce ulei sa folosesc pentru prajit? Floarea soarelui?
 

Ioana  acum 6 ani - 20 Martie 2018 15:22  

da. dar daca vrei poti sa sa folosesti si alt ulei cu punct de ardere mare (rapita de exemplu).
 

Loredana  acum 6 ani - 4 Aprilie 2018 08:36  

Daca folosesc drojdie uscata, ce cantitate ar trebui? Faina de la Lidl ar fi ok? Pe aceea o folosesc la paine
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...