Granita de cafea

Categorii: Retete desert, Retete din Italia, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete simple

 

Granita de cafea
Pinterest

In Bologna, cel mai bun mijloc de racorire a fost aceasta granita de cafea de la gelateria Stefino . Timp de 1 ora dupa ce o mancam chiar reuseam sa ignoram cele 40C si ne puteam continua vizita... pana la urmatoarea gelaterie.

Ingrediente
Granita de cafea

300 ml expresso tare (concentrat)
2 1/2 linguri zahar
2 lingurite zahar pudra
400 ml smantana pentru frisca (rece)

Portii: 3

Preparare
Granita de cafea

  1. Se prepara expresso concentrat. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva.
  2. Cand expresso s-a racorit un pic se pune intr-o cutie de plastic larga (astfel incat cafeaua sa aiba maxim 2 cm inaltime) cu capac. Se inchide si se da la congelator.
  3. Se verifica cafeaua la fiecare ora. Cand s-a format o pojghita de gheata pe toata suprafata (in cazul meu dupa 3 ore), se sparge in cateva locuri cu o lingura/spatula (de lemn sau silicon). Se amesteca gheata sparta cu cafeaua inca neinghetata de dedesubt. Se da iar la congelator.
  4. La fiecare ora se amesteca in cafea prin miscari de spargere. Se repeta aceasta operatiune pana toata cafeaua e inghetata (de 3 ori in cazul meu).
  5. In acest moment se poate servi (asa ar fi ideal, fiindca are textura si temperatura perfecta) sau se poate pastra la congelator. Daca o tineti mai mult la congelator, inainte de servire o lasati sa stea cateva minute si apoi o mai spargeti o data cu lingura.
    * granita poate fi congelata si in masina de inghetata, avand astfel o textura mai uniforma
  6. Cand doriti sa serviti granita, bateti frisca rece pana se leaga, adaugand zaharul pudra catre final.
  7. Asezati in pahare reci un strat de frisca, apoi un strat de granita si la final iar frisca. Partea frumoasa este ca in timp ce mancati granita cu frisca de deasupra, la fundul paharului, daca este extrem de cald afara, granita se va topi si se va amesteca cu frisca formand un fel de cafe frappe delicios.
 
Granita de cafea - Expresso

1. Expresso

Granita de cafea - Expresso in cutie

2. Expresso in cutie

Granita de cafea - Dupa 3 ore am spart prima data pojghita de gheata

3. Dupa 3 ore am spart prima data pojghita de gheata

Granita de cafea - Granita la final

4. Granita la final

Granita de cafea - Granita de cafea in Bologna

5. Granita de cafea in Bologna


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 

 

 

Nicoleta  acum 5 ani - 4 Septembrie 2012 12:58  

Re: Granita de cafea

ce bine arata!cafeaua fara cofeina nu prea merge..nu?
 

Ioana  acum 5 ani - 4 Septembrie 2012 13:05  

Re: Granita de cafea

nu, trebuie sa fie cafea cu gust intens de cafea. chiar si cea la ibric sau filtru este mai putin indicata, fiindca nu are gustul specific expressoului. este un desert pentru bautorii de cafea.
 

Alex  acum 5 ani - 6 Septembrie 2012 00:04  

Granita de cafea, arata bine :D

Am facut si eu ceva de genul, doar ca eu am presarat in loc de zahar pudra, zahar vanilat si am mai pus si putina scortisoara. In legatura cu, cafeaua pusa la congelator, nu e mai simplu sa o lasam sa inghete de tot, si apoi cand vrem sa o folosim sa o dam prin blender?

Am mai citit si alte retete de ale tale, si mi s-au parut f interesante.
Alex.
Numai bine.
 

Ioana  acum 5 ani - 6 Septembrie 2012 10:44  

Re: Granita de cafea

alex, mie nu-mi place sa las sa se congeleze de tot fiindca textura este alta decat daca amesteci la 1 ora. dupa 6 ore granita mea era gata si arata ca cea din bologna. am pozat-o numai a doua zi si deja ceva bulgarasi tot existau, desi am lasat-o sa stea cateva minute... acum poate ca daca mixezi in blender si nu manual vei obtine o textura similara, dar sincer n-am incercat asta. ideea suna bine, merita incercata data viitoare.
 

Sergiu  acum 4 ani - 11 August 2013 14:32  

Re: Granita de cafea

Interesanta reteta. Doar ca se spune espresso, nicidecum expresso...
 

Ioana  acum 4 ani - 11 August 2013 14:44  

Re: Granita de cafea

ioi, nici nu mi-am dat seama ca e gresit in varianta asta. cred ca il si pronunt cu X vesel merci!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus