Parfait cu capsune si praline

Categorii: Retete desert, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Parfait cu capsune si praline
Pinterest

Am lipsit cateva zile de la postarile zilnice si nu din voia mea. Ieri eram asa fericita ca pot gati din nou incat mi-am zis sa va rasfat cu ceva perfect: parfait pentru vara, parfait pentru weekend, parfait pentru musafiri. Am ales aceasta combinatie pentru parfait-ul meu fiindca e sezonul capsunelor, iar pralinele mi s-au parut ca fac pereche perfecta cu ele.

Ingrediente
Parfait cu capsune si praline

150 gr capsune
3 linguri praline
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
2 linguri sherry dulce (oloroso; am folosit Sherry Solera 1847 Gonzalez Byass)
200 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 15 minute in congelator)

Preparare
Parfait cu capsune si praline

  1. Se fierb capsunele taiate felii cu 50 gr zahar, zaharul vanilat si 1 lingura apa, pana zaharul e topit (cca 2 minute). Se mixeaza rezultatul in blender si se trece piureul obtinut printr-o sita fina. Lasam sosul sa se raceasca complet.
  2. Punem galbenusurile, restul de zahar si sherry-ul intr-o craticioara. Frecam totul bine cu un tel. Punem oala pe bain-marie (adica deasupra altei oale cu apa care fierbe, fara ca fundul craticioarei sa ajunga in apa). Batem cu telul pana obtinem o compozitie cremoasa, care curge in fir gros de pe tel (maxim 5 minute).
  3. Mutam craticioara cu crema de ou cu fundul in apa rece si continuam sa amestecam pana crema se raceste complet (maxim 5 minute).
  4. Batem frica rece pana sta teapana pe tel. O adaugam in 3 transe in crema de ou, amestecand usor cu telul sa nu se lase frisca.
  5. Impartim compozitia obtinuta in doua.
  6. In prima parte adaugam 2/3 din sosul de capsune, amestecand usor pana la omogenizare.
    * in aceasta compozitie puteti adauga si cubulete de capsune
  7. In a doua parte adaugam pralinele, amestecand usor pana la omogenizare.
  8. Tapetam un vas cu folie de plastic. Presaram praline pe fundul vasului. Adaugam compozitia de parfait cu capsune si nivelam. Adaugam deasupra compozitia de parfait cu praline si nivelam.
  9. Acoperim vasul cu folie de plastic si dam parfait-ul la congelator minim 4 ore (sau peste noapte).
  10. Cand dorim sa servim scoatem vasul din congelator, il scufundam cateva secunde in apa fierbinte (sa nu ajunga apa la parfait!) si rasturnam parfait-ul pe o farfurie. Se feliaza cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Se lasa sa stea 5 minute.
  11. Se servesc feliile stropite cu restul de sos de capsune.
 
Parfait cu capsune si praline - Crema de ou

1. Crema de ou

Parfait cu capsune si praline - Crema de ou cu frisca

2. Crema de ou cu frisca

Parfait cu capsune si praline - Vasul tapetat cu folie de plastic si praline

3. Vasul tapetat cu folie de plastic si praline

Parfait cu capsune si praline - Vasul cu cele doua compozitii

4. Vasul cu cele doua compozitii

Parfait cu capsune si praline - Parfait

5. Parfait


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 

 

 

Mari Ana  acum 5 ani - 25 Mai 2012 08:41  

Re: Parfait cu capsune si praline

Ei, pe o dimineata ploiasa ca asta, iata un desert care o poate insenina...Pe vremuri mancam parfait, preferatul meu era cel de fistic, la cofetaria Crizantema. Dar acesta arata deeeelicios, avem capsune si in gradina, gata, e pe lista de prioritati. Si e doar inceputul unei veri lungi, plina de retete racoroase, nu-i asa? vesel
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 25 Mai 2012 10:45  

Re: Parfait cu capsune si praline

ioana arata superrr
imi spui te rog cate portii ies?
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Mai 2012 15:15  

Re: Parfait cu capsune si praline

cu siguranta MariAna, mai am ceva idei racoroase! stai numai sa apara si zmeura!

Monika, ies cam 4 portii. poti sa-l faci si in cutie de plastic dreptunghiulara (ramasa de la inghetata sau asa ceva). atunci toate feliile vor fi egale si frumoase. eu am vrut sa-l fac asa dar nu aveam nicio cutie reciclata si tava de chec era prea mare.
 

Simona-Adina Hotea  acum 5 ani - 25 Mai 2012 20:30  

Re: Parfait cu capsune si praline

Aaa imi e pofta eu nu mai intreb cate portii ies, probabil c-am sa dublez cantitatile, in caz ca mai vrea cineva sa guste, in afara de mine ! trist
Atata doar, ca mai trebuie sa astept, caci am o durere de gaaaat... nu imi place
 

Dana Onofrei  acum 5 ani - 27 Mai 2012 19:57  

Re: Parfait cu capsune si praline

am facut si eu azi..2 le-am papat deja dupa o ora..nu ne-am putut abtine..tare buun este..
 

alice  acum 5 ani - 6 Iunie 2012 15:15  

Re: Parfait cu capsune si praline

excelenta reteta; am facut parfait-ul numai cu capsuni, si ne-am batut pe el; am incercat multe variante, mai putin reusite;asta insa este miami, miami!
vesel
 

anca  acum 5 ani - 17 Iunie 2012 21:11  

intrebare

intrebare: smantana pentru frisca se bate asa simplu? nu cu zahar?
ma pus sa fac reteta asta dar in loc de capsuni o sa pun visine :D sa fie dulce acrisor
 

Ioana  acum 5 ani - 17 Iunie 2012 21:30  

Re: Parfait cu capsune si praline

da, frisca se bate simplu. dar daca folosesti visine (care sunt mult mai acrisoare decat capsunile), poti pune putin zahar pudra cand bati frisca. sau doar cresti cant. de zahar din piureul de visine.
 

Gabi  acum 5 ani - 19 Iunie 2012 12:09  

Re: Parfait cu capsune si praline

Ioana, cum pastram sticla de sherry dupa deschidere? Si inca o intrebare: daca folosim o caserola de plastic mai este nevoie de folie? (M-am chunuit foarte tare sa tapetez caserolele.. :-D)
 

Ioana  acum 5 ani - 19 Iunie 2012 12:28  

Re: Parfait cu capsune si praline

sherry deschis se videaza cu ajutorul unui wine saver [link] si se pastreaza la frigider. asa nu se oxideaza.

nu stiu sigur cat de intacta va iesi. incearca fara folie la cutiile de plastic. eu pun folia ca in cazul in care nu vrea sa iasa, sa-l scot tragand de folie.
 

cornescu  acum 5 ani - 25 Iunie 2012 19:25  

Re: Parfait cu capsune si praline

vesel
 

m.  acum 5 ani - 2 Decembrie 2012 21:32  

Re: Parfait cu capsune si praline

Salutvesel am o intrebare: shi daka am pune gem de kapshune in lok de sosul pe kare l-ai propus..s-ar primi?? sau totushi nu e gustul la fel de fin?? pt ka akum nu e sezonul kapshunelor) dar ash vrea sa o pregatesk
 

Ioana  acum 5 ani - 3 Decembrie 2012 11:09  

Re: Parfait cu capsune si praline

va iesi bine si cu gem. sau poti folosi capsuni congelate (se gasesc la supermarket).
 

viki  acum 4 ani - 17 Mai 2013 00:48  

Re: Parfait cu capsune si praline

salut....mie imi plac visinile f mult ..dar aici,in Grecia nu gasesc...cu .cele din compot...pot saa fac...? procedez ca si cum ar fi proaspete?la felcum ai facu capsunile????? multumesc anticipat...si felicitari ptr site!!! vesel
 

olga  acum 4 ani - 26 Mai 2013 16:22  

Re: Parfait cu capsune si praline

Delicios.
Multumesc frumos, Ioana.
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 17 Octombrie 2013 20:08  

Re: Parfait cu capsune si praline

Na, ca am cerere de parfait cu piure de castane si nu tiramisu! Ce fac?? Oare daca urmez reteta asta si folosesc piure-ul in loc de sosul preparat la pct 1, ar merge??
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Octombrie 2013 20:26  

Re: Parfait cu capsune si praline

ce consistenta are piureul de castane. e tare, adica sta pe lingura sau e ca o lava si curge incet?
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 17 Octombrie 2013 20:33  

Re: Parfait cu capsune si praline

Am in ambele variante..O cutie cu piure "vartos" si una cu unul mai moale, curge de pe lingura. Asa ca orice idee ai, e grozava!
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Octombrie 2013 20:38  

Re: Parfait cu capsune si praline

cel care curge e perfect, il vei incorpora usor in compozitie. abia astept sa vad cum iti iese!!!!
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 18 Octombrie 2013 14:18  

Re: Parfait cu capsune si praline

A iesit delicios! Acum e la congelator. Dar am modificat putin.. Nu am folosit frisca (nu imi place) si aveam in frigider o crema de branza philadelphia cu alune de padure. Am folosit-o in loc de frisca doar ca...surpriza! cand am deschis cutia crema avea si ciocolatavesel Mea culpa, nu am citit cu atentie eticheta. In piure-ul de castane, inspirata de clatitele de ieri, am adaugat cateva visine strivite (se potriveste bine gustul lor acrisor cu cel dulce de castane). Sigur ca am gustat...divin! Cand scot pe farfurie, fac poza si iti trimit. Sper sa iasa bine si dupa congelare (ma refer la crema de branza). Multumesc inca o data. Deoarece mai am piure, o sa mai fac parfait si asa nu mai cumpar inghetata plina de e-uri vesel
 

Catalina  acum 4 ani - 29 Noiembrie 2013 02:14  

Re: Parfait cu capsune si praline

Salutare...desertul Ioanei este o minune... A devenit preferatul meu. Am inlocuit capsunile cu fructul guava. E foarte parfumat si da o aroma extraordinara «parfaitului». Atata doar ca nu mai exista contrastul de culori...
 

Diana  acum 2 ani - 4 Iunie 2015 10:37  

Re: Parfait cu capsune si praline

sherry,cu ce-l mai putem inlocui?
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Iunie 2015 10:45  

Re: Parfait cu capsune si praline

rom, vin rosu...
 

Niico  acum un an - 3 Ianuarie 2017 18:13  

Re: Parfait cu capsune si praline

daca nu punem sherry are ceva?
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus