Linzer cu prune

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Linzer cu prune
Pinterest

Prajitura de weekend!

Aluatul este fin si se prepara manual destul de usor. Prunele mele au fost carnoase dar nu extrem de moi, le-am putut taia felii usor. Insa la cuptor s-au "topit" formand o umplutura minunata, acrisoara si aromata.

Ingrediente
Linzer cu prune

Aluat

300 gr faina alba (BL55)
100 gr zahar tos fin
1 lingurita praf de copt
1 priza sare
200 gr unt
75 gr smantana acra (fermentata)
1 galbenus de ou

Umplutura

750 gr prune (cantarite dupa ce le-am curatat de samburi)
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/8 lingurita cuisoare macinate
coaja rasa de la 1/2 lamaie (sau portocala; sau amestec din cele doua)
50 gr zahar
20 gr amidon

Portii: 6

Preparare
Linzer cu prune

  1. Untul se scoate de la frigider si se taie cubulete. Se lasa la teperatura camerei cam 15 minute sa se inmoaie un pic.
  2. Se amesteca intr-un vas faina, zaharul, sarea si praful de copt.
  3. Se pun cuburile de unt in faina si se amesteca ca sa se acopere cuburile de faina. Se freaca apoi intre degete untul si faina pana cand aveti ceva asemanator cu pesmetul (e ok sa ramana ici colo bucatele mai mari de unt).
  4. Adaugati smantana frecata cu galbenus. Framantati aluatul pana faina se absoarbe de tot si aveti un aluat omogen, nelipicios.
  5. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Asezati fiecare bucata pe folie de plastic si aplatizati. Dati bucatile la frigider undeva intre 30 minute si 1 ora.
  6. Cat sta aluatul la frigider desfaceti prunele, scoateti samburii si taiati-le felii. Daca sunt foarte coapte (moi) le veti amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar inainte de a le pune in tava; daca sunt mai ferme, puteti adauga acum restul ingredientelor ca sa aiba timp sa se macereze un pic.
  7. Puneti hartie de copt pe masa de lucru si dati-o usor cu faina. Intindeti o bucata de aluat la o dimensiune usor mai mare decat tava (28 x 18 cm). Aluatul trebuie sa urce doar un pic pe peretii tavii, deci daca intindeti foaia la 32 x 22 cm e ok.
  8. Asezati foaia in tava (am pus hartie de copt pe fund). Dati tava la frigider pana intindeti cealalta foaie.
  9. Intindeti a doua foaie la dimensiunea tavii. Taiati fasii pe lungime,g roase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.
  10. Scoateti tava cu aluatul din frigider si asezati prunele deasupra. Aveti grija sa le distribuiti egal pe blat si daca se poate sa stea pe lat, se aseaza mai bine.
    * cand intindeti foile, daca aluatul are tendinta sa se lipeasca un pic (semn ca ati lucrat prea incet sau e foarte cald afara), dati foaia la frigider, asa cum e, timp de 5-10 minute si apoi continuati cu intinderea
  11. Asezati fasiile taiate din a doua foaie sub forma de grila peste prune.
  12. Coaceti prajitura la 200C timp de 35 minute (pana grilele sunt rumene).
  13. Imediat ce ati scos-o din cuptor o puteti pudra cu zahar pudra vanilat. Ideal se taie dupa ce se raceste. E buna si calda, dar nu se va taia frumos. A doua zi e si mai buna si se taie perfect.
 
Linzer cu prune - Faina cu untul ca pesmentul

1. Faina cu untul ca pesmentul

Linzer cu prune - Aluatul

2. Aluatul

Linzer cu prune - Cele doua bucati aplatizate intra la frigider

3. Cele doua bucati aplatizate intra la frigider

Linzer cu prune - Prima foaie intinsa

4. Prima foaie intinsa

Linzer cu prune - Prima foaie in tava

5. Prima foaie in tava

Linzer cu prune - A doua foaie intinsa si taiata fasii

6. A doua foaie intinsa si taiata fasii

Linzer cu prune - Prunele peste baza

7. Prunele peste baza

Linzer cu prune - Facem grilajul din a doua foaie

8. Facem grilajul din a doua foaie

Linzer cu prune - Prajitura coapta

9. Prajitura coapta


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 18)  

 
loading...

 

 

Silvia  acum 2 ani - 28 August 2015 14:25  

Re: Linzer cu prune

Un deliciu,iata prajitura din acest weekend vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 28 August 2015 14:47  

Re: Linzer cu prune

ti-am dat de lucru vesel
 

Diana  acum 2 ani - 28 August 2015 16:08  

Re: Linzer cu prune

Buna ziua ! foarte buna prajitura asta ,este adevarat dar ce inseamna faina alba BL55 ??????? este vreo marca noua pe care noi pamantenii nu o cunoastem ???? Multumesc !
 

Maria  acum 2 ani - 28 August 2015 16:11  

Re: Linzer cu prune

foarte buna.......si suna ca in cartea de bucate a bunicii mele....
 

Ioana  acum 2 ani - 28 August 2015 16:46  

Re: Linzer cu prune

Diana, este faina tip BL55 (sau tip 550).

chiar saptamana aceast am scris la Produse favorite despre tipul de faina pe care-l folosesc: [link]
 

Ioana  acum 2 ani - 28 August 2015 17:12  

Re: Linzer cu prune

Maria, azi fac inca o praji si o duc la bunica-mea sa vedem ce zice vesel
 

Maria  acum 2 ani - 28 August 2015 17:32  

Re: Linzer cu prune

Bucura-ti bunica!!ofera-i si stai cu dansa cat poti...timpul trece
 

Diana  acum 2 ani - 29 August 2015 14:13  

Re: Linzer cu prune

Multumesc Ioana ! Nu am avut cind sa intru sa citesc tot ce ai postat ! Sorry !
 

Ildiko  acum 2 ani - 29 August 2015 18:04  

Re: Linzer cu prune

Buna Ioana,este grozava prajitura.Am facut-o acum si abia am avut rabdare sa se raceasca sa o pot gusta. E de nota 10,multumesc pt. reteta !
 

Ildiko  acum 2 ani - 29 August 2015 18:05  

Re: Linzer cu prune

Ce zici ,se poate face si cu mere ?
 

Ioana  acum 2 ani - 30 August 2015 09:52  

Re: Linzer cu prune

Maria, i-a placut vizita noastra si prajitura vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 30 August 2015 09:55  

Re: Linzer cu prune

Diana, np, imi dau seama ca nu poti citit tot. bine ca te-ai lamurit acum.
 

Ioana  acum 2 ani - 30 August 2015 09:57  

Re: Linzer cu prune

Ildiko, sa-ti fie de bine! merge si cu mere. cum vrei sa o faci cu mere felii sau razuite?
 

Ildiko  acum 2 ani - 30 August 2015 12:32  

Re: Linzer cu prune

Cred ca as face cu mere felii,felii subtiri si poate iese ceva asemanator placintei americane .Ce zici?
 

Ioana  acum 2 ani - 30 August 2015 13:03  

Re: Linzer cu prune

cred ca iese buna, feliile s-ar aseza frumos dupa coacere si ar arata bine taiata. poti scadea din amidon, merele nu lasa atata zeama ca prunele. sau poti pudra putin pesmet pe blat inainte de pune merele.
 

Ildiko  acum 2 ani - 1 Septembrie 2015 17:34  

Re: Linzer cu prune

OK,multumesc am sa incerc !
 

Cori Cj  acum 2 ani - 4 Septembrie 2015 13:41  

Re: Linzer cu prune

Hi vesel
As putea sa folosesc in loc de prune, branza dulce? Adica sa pastrez doar ideea aluatului... imi e pofta vesel imi e pofta
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Septembrie 2015 13:45  

Re: Linzer cu prune

vrei linzer ca la Panemar? vesel sigur ca da, aluatul merge si cu umplutura de branza.
 

Cori Cj  acum 2 ani - 4 Septembrie 2015 18:18  

Re: Linzer cu prune

Ceva de genul ??... Ideea e ca am branza dulce cumparata de la tara si imi place tare mult reteta data de tine ?.
P.S.: nu zic ca am uitat sa iau prune, nu zic!!!
 

olga  acum 2 ani - 6 Septembrie 2015 09:06  

Re: Linzer cu prune

DELICIOASA!!! Un inceput de zi minunat. Am facut-o aseara si abia m-am abtinut dupa ce i-am simtit aromele sa nu o tai, dar am tinut cont de sfatul tau (ca intotdeauna). Dimineata nu putea incepe mai aromata.
Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Septembrie 2015 08:50  

Re: Linzer cu prune

vesel frumoasa dimineata vesel
 

Cori Cj  acum 2 ani - 20 Septembrie 2015 17:16  

Re: Linzer cu prune

Am facut cu visine.. am facut cu branza de vaci.. Cu siguranta data viitoare va fii cu prune vesel vesel vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 21 Septembrie 2015 09:44  

Re: Linzer cu prune

ce bine ca ai scris, Cori! chiar ma intrebam cum ti-a iesit cu branza...
 

Cori Cj  acum 2 ani - 21 Septembrie 2015 12:07  

Re: Linzer cu prune

ioi.. o sa iti trimit poza deseara.. a iesit superb.. am bagat albusul de la aluat plus inca 2 oua, esenta de vanilie, 3-4 linguri de zahar (nu am vrut prea dulce) si 2 linguri de gris.
Te pupacesc si mi-am citit primul comentariu.. sa stii ca eu nu am pus semnele alea de intrebare.. am scris de pe telefon si am pus "iconite" de pe telefon si nu mi-am dat seama ca nu o sa le recunoasca nepunand "iconitele" ce le ai tu la comentarii trist
 

Ioana  acum 2 ani - 21 Septembrie 2015 12:58  

Re: Linzer cu prune

nicio problema cori, se vedea ca sunt caractere nerecunoscute. astept poza vesel
 

Olga  acum 4 luni - 13 Septembrie 2017 17:41  

Re: Linzer cu prune

Am scos-o din cuptor. Miroase demential. Multumesc frumos. Te iubesc!!!!!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus