Mamaliga taraneasca

Retete garnituri Retete ieftine Retete romanesti

I-am putea zice mamaliga integrala fiindca este o mamaliga facuta cu malai de la moara in care am adaugat pasat (crupe). Rustica si gustoasa este o garnitura potrivita langa mancarurile traditionale din porc (tocana de porc, tochitura). Insa e buna si doar cu branza de oaie rasa, cu lapte rece (fiert cu putina sare) sau branza de vaca si smantana.

Maica-mea a uscat porumbul in cuptor (pentru a accentua gustul), apoi l-a desfacut si l-a dus la moara. Acolo a fost macinat, iar acasa l-a cernut separand malaiul (faina pentru mamaliga) de pasat (bucatile mai mari de porumb; se folosesc la sarmale). Mai nou, cand fac mamaliga cu malai de la moara, imi place sa adauga pasat, ca aiba o textura mai rustica. Ideea am preluat-o in vara din Oltenia, cand am vizitat Crama Stirbey.

Totusi tehnica nu este 100% traditionala, findca am descoperit ca daca inmoi pasatul in apa cateva ore, se reduce timpul de fierbere cu 20 minute. In loc sa fierb mamaliga aproape 1 ora, dupa inmuiere sunt suficiente 30 minute pentru ca pasatul sa fie fiert. Pentru un aspect autentic, m-am fortat un pic sa fac mamaliga mai tare decat imi place (apropo, mamaliga moale este mai slaba caloric: lucky me!), cat sa o poti taia cu ata. In Oltenia se obisnuieste sa se intinda aceasta mamaliga intr-o tava, sa vina groasa cam de 3 degete, si se da la cuptor, la foc mic, pana face crusta.

Ingrediente

1 cana malai de moara
1 cana pasat (crupe)
5 cani apa
2 lingurite sare

Portii: 4

  1. Daca pasatul e de la moara (nu din comert, acela e curat), se spala bine in mai multe ape, apoi se scurge pana scapati de toate cojile care se ridica la suprafata. Se pune intr-un tuci si se acopera cu 2 cani de apa (la temp. camerei sau usor calduta) si se lasa cateva ore la inmuiat (minim 4 ore).
  2. Se adauga apoi restul de 3 cani de apa, sarea si malaiul. Se amesteca pana malaiul se dizolva.
  3. Se pune pe foc si se aduce la fierbere. Se amesteca incet tot timpul pana incepe sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se da focul la mic si se lasa pe foc 30 minute, amestecand doar la 10 minute, insistand mai ales pe fund sa nu se prinda.
  4. Dupa 30 minute se gusta si pasatul ar trebui sa fie fiert. Atunci se da focul la mediu si se incepe sa se amestece vartos in mamaliga cu o lingura de lemn (puteti face pauze scurte) timp de 10 minute, pana mamaliga se ingroasa si vedeti ca marginea ceaunului ramane destul de curata in timp de invartiti.

Pasatul inmuiat in apa

Se adauga restul de apa, sarea si malaiul

Mamaliga incepe sa fiarba in ceaun

Dupa 10 minute s-a ingrosat

Dupa 30 minute o amestecam vartos timp de 10 minute

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...