Tochitura de porc

Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete ieftine Retete romanesti

Reteta Tochitura de porc

O tochitura simpla, aproape moldoveneasca. Ca doar nu putea sa ramana singura mamaliguta mea taraneasca. Acest gen de tochitura (carne fripta, tip jumara, fara mult sos) iese cel mai bine acum, cand se taie porcul si carnea e proaspata.

Azi imi pun oalele in cui si plec acasa-acasa, sa fiu rasfatata cu mancaruri traditionale din Salaj. Va doresc si voua Sarbatori minunate alaturi de cei dragi, cu manacaruri delicioase si ganduri pozitive catre noul an. Bucurati-va de fiecare clipa!

Ingrediente

600 gr ceafa de porc
250 gr fleica (carnoasa)
150 gr costita (proaspata)
100 gr carnati (usor afumati; la vremea asta de abia au prins cateva fumuri)
100 gr ficat de porc
50 ml vin alb sec
2 catei usturoi
1 lingurita untura
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Se taie carnea cuburi de aprox. 3 cm. Din costita am scos oasele si am taiat doar carnea. Ficatul se spala bine si se acopera cu lapte pana e nevoie de el.
  2. Intr-un ceaun mai larg se topeste untura la foc mic (se foloseste numai putina sa ajute pana isi lasa carnea grasimea). Se adauga carnea cea mai grasa (fleica si costita) si se lasa la foc mic sa-si lasa grasimea (cca 10 minute; amestecati de cateva ori in acest timp).
  3. Se adauga ceafa si se amesteca doar cat sa se aseze bine carnea in oala. Se pune capacul si se da focul doar usor mai mare. Dupa 10 minute, daca ridicati capacul vedeti ca s-a adunat mult suc pe carne. In acel moment dati focul iar la mic si lasati sa se fiarba in continuare, cu capac.
  4. Dupa aprox. alte 30 minute veti auzi cum sfaraie carnea in oala, e semn ca lichidul de pe ea s-a evaporat si incepe sa se friga in grasime. Continuati sa frigeti tot cu capac, tot la foc mic pana carnea e placut rumena (inca cca 30 minute; in acest timp amestecati cam la 10 minute in oala).
  5. Adaugati carnatul taiat rondele si ficatul taiat bucati cat carnea. Amestecati usor. Adaugati usturoiul strivit, sare si piper negru macinat, amestecati iar si apoi stingeti totul cu vin. Aduceti la fierbere si puneti capacul. Lasati sa se faca la foc mic inca 10 minute.
  6. Dupa 1 ora si jumatate, tochitura e gata. Serviti cu un blid de mamaliga taraneasca, branza rasa de oaie si alt blid plin de muraturi (gogonele!!!).

Carnea taiata cubulete

Carnea taiata cubulete

Carnea cu grasime la foc mic

Carnea cu grasime la foc mic

Se adauga ceafa

Se adauga ceafa

Dupa 10 minute, carnea fierbe in suc propriu

Dupa 10 minute, carnea fierbe in suc propriu

Dupa alte 30 minute carnea sfaraie, incepe sa se rumeneasca

Dupa alte 30 minute carnea sfaraie, incepe sa se rumeneasca

Dupa alte 30 minute se adauga ficatul si carnatii

Dupa alte 30 minute se adauga ficatul si carnatii

Se adauga usturoiul strivit

Se adauga usturoiul strivit

Stingem tochitura cu vin

Stingem tochitura cu vin

Comentarii (9)

 

olga  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 13:54  

Sa ai un Craciun luminos, plin de magie alaturi de cei dragi!

Te imbratisez cu drag.
 

Simona  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 14:47  

Foaaaarte buuun! Si foarte important vasul in care gatesti aceasta tochitura. ;)
 

Simona  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 14:53  

SARBATORI FERICITE, IOANA! Sa adunati in jurul vostru toata iubirea, ingaduinta si pacea acestei Sfinte Sarbatori.
 

Maria  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 15:48  

Craciun binecuvantat!Cu bucurii sanatate impliniri si multe bucate
gustoase.Sanatate bunicii tale!Sa-ti traiasca si sa te rasfete multi ani.
 

Anamaria  acum 8 ani - 26 Decembrie 2015 11:11  

Craciun fericit, alaturi de cei dragi !
 

Mirela   acum 8 ani - 30 Decembrie 2015 14:51  

An Nou binecuvantat si cu retete inspirate! La multi ani, Ioana! :)
 

zaharica  acum 8 ani - 12 Ianuarie 2016 12:34  

:) :) :) , tochitura asta si mamaliga taraneasca,aburinda,taiata cu fir de ata alba...parca le vad iar pe masuta rotunda,joasa, de lemn nevopsit...unde aveam onoarea, noi, cei mici, pe atunci,sa ne asezam,cam cu nasurile inghetate si manecile ude, direct de la sanius...Si-mi vine sa rad din suflet, cu cata dezinvoltura, ni se oferea si noua,copiilor, din aceasta mancare minunata, de iarna.Niciodata, nimeni nu s-a simtit rau de la ea!
Admit ca nu mai sunt fata mare deja, si ca as gati cu mai multa indrazneala decat o faceam acu ceva vreme, dar recunosc ca am gatit doar ceva asemanator cu aceasta tochitura adevarata...Mi-am dat seama din mai multe amanunte-pretioase acum pentru mine,care mi-ar asigura o tochitura ''fripturica'',cum ii mai spuneam pe atunci, exact ca de pe masuta de lemn.Iti raman de fiecare data recunoscatoare,draga Ioana!
 

Ioana  acum 8 ani - 12 Ianuarie 2016 13:05  

amintiri, amintiri, minunate amintiri! ♥ nu stiu ce diferenta de varsta e intre noi, dar parca am copilarit in aceeasi perioada.
si eu aveam un scaunel de lemn pe care-l foloseam pe post de masuta. apare pe site. uite-l aici, sub condiment, se vede trecerea anilor din culori [link]
sper sa-ti iasa "fripturica" minunat!
 

zaharica  acum 8 ani - 14 Ianuarie 2016 10:35  

M-am uitat la scaunelul tau, cu mare drag, Ioana...Cunosc si eu sentimentul de gingasie si grija deosebita cu care se pastreaza asemenea obiecte pline de suflet.
Si eu am de multe ori senzatia ca am fi copilarit cam in acelas timp. Dar ma uimeste cu adevarat inca ceva...Tot timpul asta mi-am dat bine seama ca bunicile noastre, parintii si noi am fi dus o viata foarte asemanatoare din punct de vedere ale micilor dar marelor bucurii si nu doar atat...desi, am fost Undeva...si foarte aproape, dar si departe unii de altii...Romanii, romani au fost si raman, oriunde ar fi...Te imbratisez cu drag...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...