Cum se face mamaliga

Categorii: Retete garnituri, Retete de post, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Cum se face mamaliga
Pinterest

Nu exista un moment mai potrivit pentru o mamaliga buna decat perioada postului. Gasiti aici reteta mea de 30 de minute prin care se obtine o mamaliga fara cocoloase, bine fiarta, moale... exact cum imi place mie. Intotdeauna am facut mamaliga buna, intotdeauna am fost laudata pentru ea, dar de-a lungul timpului am tot modificat usor reteta si tehnica pana am ajuns la aceasta formula comoda si cu rezultate consecvente.

Mamaliga este foarte sanatoasa, este un bun inlocuitor pentru paine, mai ales in cazul diabeticilor. Este bogata in vitamine si fibre, protejeaza stomacul si ficatul, dezvolta musculatura, reduce colesterolul, este buna la bronsite si raceli. Avem toate motivele sa o consumam.

Daca iti place mamaliga mai tare, din faina de la moara, gasesti reteta aici.

Ingrediente
Cum se face mamaliga

1 cana malai grisat (200 gr)
4 cani apa (1.050 ml)
1 lingurita sare

Portii: 3

Preparare
Cum se face mamaliga

  1. Este important ca atunci cand faceti mamaliga sa folositi o oala cu fund dublu/triplu sau un tuci pentru a transfera incet si uniform caldura. Deci folositi cea mai buna oala pe care o detineti. In lipsa unei astfel de oale, puteti folosi o plita din acea care se pune pe ochiul aragazului, sub oala.
    Am dat in reteta si cantitatile exacte in grame, respectiv ml pentru malai si apa, dar de obicei nu cantaresc, folosesc o cana clasica de lapte si cu ea masor 1 masura de malai si 4 masuri de apa. Din aceste cantitati veti obtine mamaliga cam pentru 3 portii.
  2. Se pune malaiul intr-o oala, se adauga apa rece si sarea. Se amesteca bine sa se desfaca malaiul in apa.
  3. Se pune oala pe foc mediu si se amesteca incet pana apa incepe sa fiarba (cand se vad cativa bulbuci pe margine) si malaiul a absorbit apa. Va arata ca o mamaliga super moale, care nu sta pe lingura. Pana ajunge asa, nu va opriti din amestecat, altfel riscati sa se faca cocoloase. Nu trebuie sa amestecati repede sau cu forta, doar sa treceti cu lingura in ritm lent pe toata suprafata oalei. Acest proces dureaza putin peste 5 minute.
  4. In momentul in care malaiul a absorbit apa, dati focul la mic (eu folosesc ochiul mic al plitei). Acoperiti oala cu o sita antistropire daca aveti (mamaliga stropeste chiar si cand fierbe incet, deci o sita antistropire e ideala pentru a va proteja plita). Lasati mamaliga sa fiarba asa, timp de 20 minute. Tot cam la 5 minute (depinde de calitatea oalei folosite), ridicati sita si amestecati vartos in mamaliga, insistand mai ales pe fund si pe margini.
  5. Puneti apoi capacul pe oala si mai lasati sa fiarba 5 minute. Stingeti focul. Amestecati vartos in mamaliga.
  6. Acum mamaliga e gata, e o mamaliga mai moale, care curge incet de pe lingura. Ea trebuie servita imediat, altfel se intareste. Cand o pun in farfurii procedez astfel: iau cate o lingura de mamaliga si o pun in centrul farfuriei si fiecare lingura care o adaug va veni peste ea. Practic, puneti mamaliga in acelasi loc, iar ea se va intinde frumos spre marginea farfuriei, formand valuri (vezi poza principala).
    In caz ca intarziati cu masa din diferite motive, dar mamaliga voastra e gata, exista o solutie pentru a pastra mamaliga moale maxim 1 ora. Se ia oala cu mamaliga, se acopera cu folie de plastic, apoi acoperiti oala cu un prosop si la final puneti capacul. Asezati oala astfel pregatita pe abur (adica pe o oala mai mare in care aveti apa fiarta; aveti grija ca oala de deasupra sa nu atinga apa fierbinte din oala de dedesubt).
 
Cum se face mamaliga - Malaiul amestecat cu apa si sare

1. Malaiul amestecat cu apa si sare

Cum se face mamaliga - Malaiul a absorbit apa si a inceput sa fiarba

2. Malaiul a absorbit apa si a inceput sa fiarba

Cum se face mamaliga - Consistenta mamaligii cand incepe sa fiarba

3. Consistenta mamaligii cand incepe sa fiarba

Cum se face mamaliga - Punem sita antistropire si fierbem 20 minute la foc mic

4. Punem sita antistropire si fierbem 20 minute la foc mic

Cum se face mamaliga - Consistenta mamaligii dupa cele 20 minute de fiert

5. Consistenta mamaligii dupa cele 20 minute de fiert

Cum se face mamaliga - Mamaliga la final

6. Mamaliga la final


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 103)  

 
loading...

Mamaliguta la cuptor

29 Decembrie 2018

Mamaliguta la cuptor

Mamaliga taraneasca

22 Decembrie 2015

Mamaliga taraneasca

Bulz

6 Februarie 2014

Bulz

Polenta

18 Decembrie 2012

Polenta

 

 

olga  acum 3 ani - 10 Martie 2014 14:09  

Re: Cum se face mamaliga

Chiar azi vroiam sa fac mamaliga cu branza.

Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Martie 2014 14:34  

Re: Cum se face mamaliga

cu placere, sper sa-ti placa tehnica mea. si eu am mancat-o pe asta cu branza (crescenza si gorgonzola topita in putin lapte).
 

olga  acum 3 ani - 10 Martie 2014 14:57  

Re: Cum se face mamaliga

Draga mea, asa cum am mai zis, n-a fost reteta care sa nu-mi placa.
Iti sunt pe veci recunoscatoare ca te-am descoperit.
In fiecare zi scriu multumiri pentru oamenii care m-au ajutat, iar tu nu lipsesti niciodata.
Nu e o gluma, mi-ai schimbat viata.

Multumesc din inima Ioana draga.
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Martie 2014 15:13  

Re: Cum se face mamaliga

stiu si ma bucur foarte foarte tare. dar... cand e vorba de mancarurile romanesti, pentru care gusturile ni le-am format de mici, exista multa multa subiectivitate si atunci am mai multe emotii.
 

Mirela   acum 3 ani - 10 Martie 2014 15:41  

Re: Cum se face mamaliga

:D Subscriu la ce spune Olga cu recunostinta. Apropo, ti-am trimis o felicitare de 1 Martie pe adresa ioana@e-retete.ro...ma intrebam daca a ajuns, ca nu a venit confirmarea de pe rol.ro...sper sa pun la un moment dat si baterii la aparatul foto sa trimit si foto la ce gatesc....dar la cat de delasatoare sunt.... vesel
 

Dora Nemes  acum 3 ani - 10 Martie 2014 15:45  

Re: Cum se face mamaliga

Aceasta este mamaliga-terci care iti curge din furculita.Mamaliga traditionala este mai consistenta,poti sa faci "cocolos"din ea si sa-l frigi pe gratar
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Martie 2014 15:46  

Re: Cum se face mamaliga

nu a venit felicitarea, am verificat acum si in spam trist dar iti multumesc, intentia e la fel de bine primita vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Martie 2014 15:54  

Re: Cum se face mamaliga

dupa cum am scris in intro este mamaliga care-mi place mie. si crede-ma Dora, nu-ti curge din furculita, altfel nu ar face acele valuri vizibile (vezi si motul ce frumos sta). daca mamaliga ar fi terci s-ar imprastia in farfurie fara sa se vada valurile, ar fi o masa compacta.

vedeti? cum ziceam... mancarurile traditionale sunt foarte subiective vesel
 

Mari Ana  acum 3 ani - 10 Martie 2014 16:59  

Re: Cum se face mamaliga

Depinde ce vrei sa mananci cu mamaliguta pe care o faci. Imi amintesc ca mama imi facea terci de mamaliguta cu putin zahar, ce imi placea! Si eu prefer mamaliga un pic mai moale, uneori pun unt si parmezan, alteori un pic de lapte. Te salveaza in multe situatii. Deci, suntem subiectivi intr-adevar, Ioana. Dar cui nu-i place o varianta, poate ramane la cea pe care o stie, fara suparare. :-)
 

Mari Ana  acum 3 ani - 11 Martie 2014 10:31  

Re: Cum se face mamaliga

Draga Ioana, am vazut pe FB ce polemici aprinse sunt in jurul mamaligii. Nu cred ca o alta reteta a ta a produs reactii asa de virulente. :-) Romanii stiu sa-si apere valorile! vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Martie 2014 10:54  

Re: Cum se face mamaliga

anticipasem reactiile si mi le-am asumat. am auzit de atatea ori "mie de ce nu-mi faci asa mamaliga buna?" (zis de sot cate sotie cand mancau mamaliga la mine) incat mi-am zis ca merita impartasita varianta mea.
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Martie 2014 11:49  

Re: Cum se face mamaliga

Mirela, a venit felicitarea! multumesc inca o data!
 

Anamaria  acum 3 ani - 11 Martie 2014 23:13  

Re: Cum se face mamaliga

Si eu procedez asemanator, doar ca pun malaiul cand apa este deja calda, inainte sa fiarba. Il torn in ploaie, ca pe gris. Fierb cu capac, amestecand des. Dar strabunica facea cea mai grozava mamaliguta - de consistenta mai tare, care se putea taia felii cu un fir de matase. Nu mi-a reusit niciodata asa ceva. Poate nici malaiul grisat nu are calitatile celui integral. Merci pentru reteta si frumoasele aduceri aminte.
 

Lia  acum 3 ani - 19 Martie 2014 05:23  

Re: Cum se face mamaliga

eu o reusesc fara cocoloase pt ca atunci cand freamata si pun malaiul amestec cu telul para si nu face nici un cocolos si nu fac pasat clasic si apoi sa adaug restul, cam pun de la inceput totul dar mestec foarte des, mai ales in prima faza, de frica cocoloaselor.
si mie imi place moale dar nu chiar atat de moale pt valuri pt ca daca o pun langa o tocanita s-ar revarsa in toata farfuria. o fac olecuta mai tarisoara, cat sa stea grupat. si nu o mai concep fara un cub de unt chit ca mama nu prepara asa. musai cu un cub de unt, ca nu doar din asta ne ingrasam
tot in urma experientei am ajuns la metoda asta vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Martie 2014 09:53  

Re: Cum se face mamaliga

de obicei pun mamaliga sub tocanita, ca aici: [link]
iar cand vreau sa mai diversific, sa nu ne plictisim de aceeasi prezentare, o pun in canite 5 minute si o rastorn pe farfurie ca aici: [link]
 

Lia  acum 3 ani - 19 Martie 2014 16:42  

Re: Cum se face mamaliga

aaaa ...da, da in canite, ce dragut si normal ca sta in forma dupa cateva minute de racire vesel
nu ma gandeam. multumesc pt link-uri
te-ai suparat? vesel vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Martie 2014 17:25  

Re: Cum se face mamaliga

deloc, iti dadeam doar idei de aranjare, ca tot am scris articolul acela despre mancaruri puse frumos in farfurie si ne-am propus sa ne mai impartasim din micile trucuri.
 

Ida  acum 3 ani - 9 Aprilie 2014 16:12  

Re: Cum se face mamaliga

Am facut o jumatate de portie, nu s-a prins deloc pe fundul oalei, dar a iesit cam amara trist Oare de ce? La inceput am pus o jumatate de lingurita de sare mare, dar pe parcurs am gustat-o si era foarte amara. Asa ca am mai adaugat o lingurita plina de sare de mare. S-a mai diminuat gustul amarui, dar tot a ramas. Bine, dupa ce am adaugat smantana si branza feta nu s-a mai simtit vesel in rest, foarte buna consistenta, exact cum imi place si mie vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 9 Aprilie 2014 16:34  

Re: Cum se face mamaliga

mamaliga e amaruie cand nu e fiarta destul, iar gustul se poate accentua daca malaiul e vechi. prima data schimba malaiul, cumpara-l din alt loc si poate alta marca sa vedem daca asta e cauza.
 

mirela  acum 3 ani - 9 Noiembrie 2014 19:02  

Re: Cum se face mamaliga

in sfarsit, acum pot spune ca stiu sa fac mamaliga. Datorita tie!! Multumim.
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Noiembrie 2014 09:49  

Re: Cum se face mamaliga

sa o savurati de fiecare data cu placere, Mirela.
 

dana  acum 3 ani - 3 Decembrie 2014 18:44  

Re: Cum se face mamaliga

Am si eu o nelamurire, aici reteta e cu 4 cani de apa si o cana de malai iar la reteta Pui cu sos de usturoi si mamaliga e cu 3 cani de apa si o cana de malai. Cum iese mai bine pana la urma?
 

Ioana  acum 3 ani - 3 Decembrie 2014 18:53  

Re: Cum se face mamaliga

la fel de buna, mamaliga e la fel de bine fiarta.
doar ca in varianta cu 3 cani de apa cuvantul cheie e amestecatul. se amesteca vartos de cum se ingroasa mamaliga pana e gata (se desprinde de pe margini).
varianta de fata, cu 4 cani de apa, e mai usoara, se amesteca doar de cateva ori in timpul fierberii. e sa zicem varianta "failproof". se face aproape singura.

deci daca te grabesti dar ai energie in brate mergi pe prima varianta. daca nu, mergi pe a doua varianta, e garantat ca-ti iese bine.
 

vladimirionica  acum 3 ani - 7 Decembrie 2014 10:47  

Re: Cum se face mamaliga

Te rog sa nu te superi,dar asta e terci numamaliga
 

Bogdan  acum 3 ani - 4 Ianuarie 2015 14:13  

Asta e mamaliga?

Am respectt intocmai. A iesit si moale si nesarata. Parerea mea e ca dupa ce am incercat alta reteta si a iesit bine asta e o reteta praf !
 

Robert  acum 3 ani - 3 Februarie 2015 16:03  

Re: Cum se face mamaliga

Acuma m-am apucat de reteta ta si sper sa iasa ok, adica am urmat pasi tai ca la carte acum e momentul fierberi o sa pun o poza ca sa vezi lucrarea:D!
 

Ioana  acum 3 ani - 3 Februarie 2015 17:16  

Re: Cum se face mamaliga

astept cu nerabdare....
 

marta  acum 2 ani - 22 Aprilie 2015 18:47  

Re: Cum se face mamaliga

Taareeeeee
 

marta  acum 2 ani - 22 Aprilie 2015 18:48  

Re: Cum se face mamaliga

Bravooooo
 

marta  acum 2 ani - 22 Aprilie 2015 18:49  

Re: Cum se face mamaliga

Bravo ioanaaaa foarte bine descris :*
 

Dragos  acum 2 ani - 6 Mai 2015 00:53  

Re: Cum se face mamaliga

Multumesc mult, sunt student si am facut prima oara mamaliga dupa indicatii si a iesit minunat! Acum am mancat prea mult... vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Mai 2015 09:32  

Re: Cum se face mamaliga

sa-ti fie de bine. niciodata nu e prea multa mamaliga, dupa o ora o sa-ti fie iar foame vesel
 

Un batran  acum 2 ani - 12 Mai 2015 16:32  

Re: Cum se face mamaliga

Intaresc precizarea ca malaiul se pune, de la inceput, in apa rece. Este foarte gresit sa se puna malaiul dupa ce apa a inceput sa fiarba, deoarece se produc cocoloase.
Totusi, eu mestec permanent mamaliga cu o lingura de lemn, din momentul in care compozitia s-a incalzit putin.
 

Ioana  acum 2 ani - 12 Mai 2015 16:50  

Re: Cum se face mamaliga

folosesti aceeasi proportie de apa? si eu amestecam mereu cand foloseam 3 cana de apa la 1 cana de malai.
 

Alice  acum 2 ani - 18 Mai 2015 21:17  

Re

Foarte buna mamaliga!
Amu no, mancarea mai iese si dupa sufletul omului si dupa dragostea pe care o pune...
 

Felicia  acum 2 ani - 16 August 2015 11:29  

Re: Cum se face mamaliga

eu nu pun niciodata malaiul in apa rece, e total gresit (parerea mea ) ptr. ca se incruzeste, si chiar daca mai are cate un cocolos mic, amestec cu telul in forma de para si iese super , asta daca o fierb 20 minute pe foc moale,cu capac deasupra tras putin ,si o poti amesteca la inceput si la sfarsit. gata !
 

Mihai  acum 2 ani - 17 August 2015 03:26  

Re: Cum se face mamaliga

mamāliga se face usor
Se pune apā la fiert, se varsā īn ploaie mālaiul cīnd īncepe sā fiarbā apa si āpre sfīrsit se pune un cubulet sau douā de unt si sare dupā gust.
Apā douā cāni
Mālai dupā simt īn timp ce īnvīrti sā nu se lipeascā.
Asa o fac ieu la Montréal
 

Ioana  acum 2 ani - 17 August 2015 10:47  

Re: Cum se face mamaliga

Felicia, eu nu am simtit absolut nicio diferenta la gust intre cele doua metode: malaiul in apa rece sau fierbinte. singura diferenta e ca nu risc deloc sa se faca cocoloase daca o dizolv in apa rece si nu ma mai chinui sa o torn "in ploaie".
ce intelegi prin faptul ca "s-a incruzit" faina? nu s-a fiert in cele 30 minute?
 

Dana S.   acum 2 ani - 21 August 2015 20:15  

Re: Cum se face mamaliga

Buna ziua

Va ofer si eu o reteta de mamaliguta mai rapida si care noua ne iese bine si ne place. Este rapida caci se face la microunde in 10 min.

1 portie malai grisat la 3 de apa (3.5 daca vrem mamaliguta mai moale) si sare.
Se pun toate ingredientele intr-un vas rezistent la microunde.
Se acopera vasul cu un capac dar nu ermetic. Capacul este folosit pentru a nu se murdari microundele cind fierbe mamaliga.
Se pune mamaliga la microunde timp de 5 min. Dupa care se amesteca cu lingura si se da din nou la microunde inca 5 min.
Se scoate si se serveste calda.

Eu locuiesc in Montreal si malaiul folosit pentru aceasta reteta este malaiul # 250 care aduce cu malaiul grisat de acasa.

Bine-nteles, ca orice reteta se poate adapta la nevoile si gusturile fiecaruia.

Multumesc pentru colectia retetelor de pe acest site.
Este sursa mea de inspiratie.
Retetele incercate au fost reusite mereu.
Preferata mea este - Papanasi cu branza de vaci-.

O zi buna!
Dana

 

Florin Voinicila  acum 2 ani - 29 Decembrie 2015 15:20  

Re: Cum se face mamaliga

Buna,foarte buna mamaliga, i-am facut o surpriza sotiei mele ,a ramas uimita.
 

Florin Voinicila  acum 2 ani - 29 Decembrie 2015 15:22  

Re: Cum se face mamaliga

Multumesc frumos,o sa mai folosesc retetele tale. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 29 Decembrie 2015 16:11  

Re: Cum se face mamaliga

Cu drag, Florin. Te mai astept pe site.
 

Razvan Suteu  acum 2 ani - 31 Decembrie 2015 18:14  

Re: Cum se face mamaliga

Va multumesc foarte mult pentru reteta. Acum am facut mamaliga pentru prima data in viata mea si a iesit perfect. Sfatul cu faina in apa rece e genial. Nu face deloc cocoloase. An nou fericit va doresc si multa sanatate. Razvan - Baia Mare, MM
 

Ioana  acum 2 ani - 31 Decembrie 2015 19:46  

Re: Cum se face mamaliga

Cu drag, Razvan! Un an minunat iti doresc!
 

Maria   acum 2 ani - 1 Februarie 2016 09:00  

Re: Cum se face mamaliga

Excelenta ! Eu eram obisnuita cu apa fierbinte dar mereu riscam sa imi iasa cocoloase. reteta asta e grozava ! A iesit gustoasa !
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Februarie 2016 09:52  

Re: Cum se face mamaliga

super, Maria, o bataie de cap in minus vesel ma bucur ca tehnica mea ti-e de folos.
 

adela  acum 2 ani - 7 Februarie 2016 19:28  

Re: Cum se face mamaliga

MULTUMESC! Am 50 de ani si niciodata nu mi-a iesit mamaliga buna. imi crapa obrazul de rusine cind o puneam la masa .Reteta dumneavoastra e minunata
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Februarie 2016 16:48  

Re: Cum se face mamaliga

vesel adela, ma bucur!
 

Aurora  acum un an - 24 Aprilie 2016 15:52  

Re: Cum se face mamaliga

Super pana acum nu imi iesea bine avand in vedere ca sunt la inceput si invat su asta ma ajutat sa numai am batai de cap...Multumesc .
 

Ioana  acum un an - 24 Aprilie 2016 17:54  

Re: Cum se face mamaliga

ma bucur ca ti-am fost de folos, Aurora!
 

Adi  acum un an - 30 Aprilie 2016 02:19  

Re: Cum se face mamaliga

N-am avut cocoloase niciodata. Incep mereu cu apa rece si ulei de floarea soarelui si amestec des. Cand fierbe deja amestec mult mai rar. In loc de sare torn mamaliga peste o bucata de unt si astept 2-3 minute, iar apoi amestec din nou. N-am dat gres cu reteta asta.
 

Meme  acum un an - 3 August 2016 16:35  

Re: Cum se face mamaliga

Cea mai ,,tare,, reteta provine din Moldova, de la d-na ce locuieste in Montreal: Capacul este folosit pentru a nu se murdari microundele cind fierbe mamaliga.
Merita trimisa la NASA (doamna de la Montreal).
Cu respect, Meme
 

Alyns  acum un an - 22 August 2016 22:38  

Re: Cum se face mamaliga

Daca se adauga putin ulei,unt sau margarina in apa care fierbe, nu se formeaza cocoloase.Daca preparati mamaliga intr - o oala de tip teflon,nu se va prinde. vesel
 

george  acum un an - 3 Noiembrie 2016 21:43  

Re: Cum se face mamaliga

Cea care locuieste la Montreal Canada dupa parerea mea face o pseudo mamaliga ! Mamaliga la cuptorul cu microunde ! Cine a mai pomenit asa ceva ! Ati devenit canadiana si ati uitat de obiceiurile culinare natale ! Sunteti o canadiana desavarsita !
 

Ctin mircea  acum un an - 20 Noiembrie 2016 13:11  

Re: Cum se face mamaliga

Cea mai tare gluma.mamaliga facuta la microunde?nu cred ca pune nimeni botul la asemenea tampenii.
Multumesc o sa incerc reteta....fara microunde. vesel
 

Victoria  acum un an - 23 Decembrie 2016 00:09  

Re: Cum se face mamaliga

Ms mult pt reteta..neaparat o incerc acum de sarbatori,dar am si eu o intrebare.....cum sa o fac sa o pot aranja frumos in farfurie alaturi de o friptura spre exemplu..adica sa nu fie lichida ,dar sa ii dau o forma oarecare..ms mult
 

Ciprian  acum un an - 25 Ianuarie 2017 21:04  

Re: Cum se face mamaliga

Reteta e naspa tare! iese o porcarie daca te iei dupa ce scrie, nu recomand.
Cred ca cei care au dat review bun sunt prieteni cu Tanti sau au fost mituiti!
Jos coruptia! Vrem mamaliga macar decenta daca nu buna!

Sunt curios daca acest comentariu o sa ajunga pe site sau va fi musamalizat miseleste ca celelalte...

 

Ioana  acum un an - 26 Ianuarie 2017 09:52  

Re: Cum se face mamaliga

Ciprina, daca cauti mamaliga mai tare din faina de moara, gasesti aici reteta: [link]
 

Dumitra  acum un an - 28 Ianuarie 2017 13:36  

Re: Cum se face mamaliga

Am incercat si eu aceasta reteta si nu ma pot declara satisfacuta. Este prea moale pt gustul meu. Nici sotul nu a fost prea fericit.
In fine, mai incerc eu cand sunt singura acasa.
Multumesc pt reteta, Ioana.
 

Florian Vasile  acum un an - 4 Februarie 2017 03:01  

Re: Cum se face mamaliga

Prima data cand fac mamaliga.sun incepator in ale bucatariei.aveam pofta de mamaliga cu smantana si am luat de pe zi ce mi trebuia.
A iesit buna.multumesc de reteta. vesel
 

Dani Feher  acum 11 luni - 22 Februarie 2017 15:27  

Re: Cum se face mamaliga

a iesit buna.din prima vesel vesel vesel vesel mersi fain!
 

R.M.  acum 7 luni - 18 Iulie 2017 19:31  

Re: Cum se face mamaliga

Nu am incercat reteta, insa, sunt de acord cu primele instructiuni ?Este important ca atunci cand faceti mamaliga sa folositi o oala cu fund dublu/triplu sau un tuci pentru a transfera incet si uniform caldura. Deci folositi cea mai buna oala pe care o detineti.?
Eu, de pilda, folosesc o oala din inox, de foarte buna calitate, cu fund triplu si peretii grosi.
Chiar este una dintre cele mai bune oale pe care le am si culmea este ca o folosesc exclusiv pentru mamaliga. Cand sunt ironica cu mine, ma tot gandesc ca exclusivitatea asta e prea paguboasa, dar merita (Acesta a si fost motivul pentru care mi-am spus parerea public.).
In plus, fiind inox, atunci cand se pune malaiul, folosesc un tel cu firele imbracate in silicon (am unul cumparat de la Ikea), dupa aceea, pentru invartit, folosesc o spatula din lemn (nu lingura).
In rest, ce sa mai zic, mamaliga e precum fotbalul si politica: tot romanul se pricepe la asta!
 

Marcel  acum 4 luni - 30 Octombrie 2017 19:57  

Re: Cum se face mamaliga

In sfarsit gasesc pe cineva care nu are idei preconcepute (gen 'asa facea bunica") si inventeaza o metoda noua.
Sunt barbat si calvarul meu era sa fac o mamaliga... stiti voi, apa fiarta, pui malaiul si mesteci de te trec sudorile sa nu faci cocoloase.
Acum, am crezut ca e doar inventisa mae, pun apa rece, sarea, malaiul, sau drumul la aragaz, mestec... si adio cocoloase.
Am dat ideea asta si unei colege si de atunci nu mai are cuvinte de multumire...
Ce sa mai spun, felicitari ca nu iei de buna tot ce s-a facut pana acum si incerci sa gandesti/inovezi
sau cum spunea descartes, "cogito ergo sum"...
 

Hoga  acum 13 ore - 8 Februarie 2018 20:56  

Re: Cum se face mamaliga

Reteta aceasta este recomandata atunci cand faci mamaliga sa fie consumata pe mai tarziu, sau pt preparate ce necesita mamaliga moale.

Aici, cantitatile sunt 1/5 ca si GRAMAJ . Astfel, iti va iesi o mamaliga putin mai moale. daca vrei de exemplu sa faci un "cuib" in care sa pui ceva (sos, branza, carne, tocana, pomana porcului, tochitura, etc) nu iti va iesi intocmai.

Normal, mamaliga se face la 1/4 . ma refer la gramaj, nu la "cana". Va iesi perfecta!

Ca si recomandare, puneti putin ulei de floare dupa ce se incheaga putin mamaliga. ideal ar fi nerafinat (eh...e lux in ziua de azi!). De ce? Simplu:
1. Se mai numeste unt-de-lemn, nu? Adica are gust lemnos...la fi un plus de gust in combinatie cu porumbul. credeti-ma. am incercat cu unt de masa.neeh..raman la ulei.
2. Uleiul va ridica temperatura de fierbere,se va face mai repede si bobul se va fierbe mai profund.
3. Va da aspect mai placut, va fi mai lucioasa.
4. Uleiul va face un plus de valtuozitate.
6. va fi mult mai usoara de digerat,
7. Intrebi: unde e 5? hahaha!

 

Ioana  acum 12 minute - 9 Februarie 2018 10:19  

Re: Cum se face mamaliga

multumesc Hoga, o sa incerc cu ulei in timpul fierberii sa vad cu iese.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus