Marmelada de dovleac

Retete de gem si dulceata Retete cu legume Retete fara gluten Retete ieftine

Reteta Marmelada de dovleac

Am aplicat pe marmelada tehnica care a functionat foarte bine pentru pasta de ardei. A iesit grozava, nu foarte dulce, cu aroma intensificata de dovleac. De data asta nu am condimentat-o cu nimic, doar suc de portocale si lamaie am pus, fiindca voiam sa simt cum evolueaza gustul dovleacului pe parcursul celor 2 ore si jumatate, dar v-am trecut cateva arome potrivite.

Ingrediente

1600 gr dovleac copt
350 gr zahar
200 ml suc portocale
sucul de la 1/2 lamaie
Optional, puteti adauga scortisoara, 5 arome chinezesti, cardamom sau 1 lingurita ghimbir dat pe razatoare

  1. Se coace dovleacul urmand instructiunile de aici (adaugati sare doar daca doriti) Eu pentru aceasta tura am copt 1/2 dovleac mare cu coaja gri-verzui.
  2. Se lasa sa se racoreasca, apoi se ia toata pulpa de pe coaja si se cantareste. Eu am avut 1,6 kg pulpa coapta. Se pune in robotul de bucatarie.
  3. Se pune zaharul (calculati cam 22 gr zahar la fiecare 100 gr pulpa de dovleac; puteti pune mai mult daca vi se pare ca dovleacul nu e dulce). Se adauga sucul de portocale (socotiti 1 portocala zemoasa la fiecare 500 gr pulpa de dovleac) si sucul de lamaie si se mixeaza timp de 1 minut, pana obtineti un piure super fin. Gustati si vedeti daca simtiti nevoia sa mai adaugati zahar.
  4. Se intinde piureul in tava adanca a cuptorului. Nivelati-l bine cu dosul unei linguri sa aveti un strat cat mai egal.
  5. Se da tava la 130C cu ventilator (sau 150C fara ventilator) si se lasa sa se coaca timp de 2.5 ore, amestecand la fiecare 30 minute (pe final puteti amesteca mai des, la 20 minute). Dupa fiecare amestecare aveti grija sa nivelati egal piureul.
  6. Stingeti focul si lasati tava cu marmelada in cuptor pana se raceste.
  7. Daca doriti sa pastrati marmelada la frigider, o puneti in borcane sterilizate si infiletati bine capacele. Rezista mult la frigider... o sa va spun exact cat peste ceva timp, e primul an cand fac marmelada asta.
    Daca doriti sa o pastrati mai mult, umpleti borcane sterilizate cu marmelada, infiletati capacele si apoi le fierbeti acoperite cu apa 30 minute (dunst umed); le puneti sub o plapuma sa se raceasca incet.

Pasta de dovleac

Pasta de dovleac

Intindem pasta in tava

Intindem pasta in tava

Dupa 1 ora

Dupa 1 ora

Dupa mai bine de 2 ore

Dupa mai bine de 2 ore

Dupa ce s-a racit cuptorul

Dupa ce s-a racit cuptorul

Comentarii (4)

 

Silvia  acum 9 ani - 20 Noiembrie 2014 14:14  

Cred ca este buna.Nu am mancat ,dar este de incercat aceasta marmelada,toate aromele ii dau savoare.
 

Maria  acum 9 ani - 20 Noiembrie 2014 17:06  

am urmarit reteta,am fost curioasa ce arome ai folosit.-prefer dulceturi,siropuri din fructe aromate.Acum cred ca este buna tinand cont ca dovleacul are un beneficiu putine calorii.
 

Lia  acum 9 ani - 22 Noiembrie 2014 05:04  

O delicioasa traznaie culinara, la care nu m-as fi gandit vreodata ca sa fac. Multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Noiembrie 2014 13:56  

Lia, traznaia mea e fff buna cu branza de capra sau branza proaspata de vaca.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...