Pasta de ardei

Retete condimente Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete ieftine

Reteta Pasta de ardei

Proiectul "Camara" a inceput promitator, cu o pasta de ardei buna de tot si buna la tot. Pentru a avea gust natural de fum, am copt ardeii la bunica-mea pe plita. A fost o zi relaxanta, nici nu am simtit ca lucram.

Am fost intampinati de focul care deja ardea. Pe plita statea o tava mare cu dovlecei umpluti si legume in jurul lor. Toate din gradina bunicii mele. Niste chiftele de curcan, o supa de pui si apa rece de izvor completau masa. Ne-am ospatat bine si ne-am pus pe copt ardei. Dupa ardei, am copt si cateva vinete, ca sa nu lasam focul sa arda degeaba. Cat noi fetele am curatat legumele, barbatii ne-au copt in jar porumbul adus de la Cluj. Simpli cu sare sau cu branza aromata. Desert: pere si corcoduse direct din gradina. Pauza lunga de povesti pana aproape a apus soarele. Mi-am cules legume pentru acasa (rosii, rosii cherry, dovlecei, ardei, vinete). Parca ne era iar foame. Am repornit focul, maica-mea a pus de-o mamaliga si Radu a incropit 3 bulzi mari, umpluti cu branza de burduf cumparata din Zalau si stropiti cu slaninuta fripta. Cam molesiti dupa mamaliga ne-am intors la Cluj si am deshidratat pasta care la iarna, nu doar va da gust mancarurilor, dar ne va aduce aminte de restul aromelor care ne-au inconjurat azi. O pasta magica :)

O puteti adauga in ciorbe, tocanite (vezi tocanita de porc, tocanita de vita si vinete sau tocanita de pui cu legume), sosuri (vazi sosul romesco), creme tartinabile (vezi muhammara), in carnea tocata (vezi umplutura de la pizza turceasca, pilaf de bulgur si carne tocata), chiftele de cartofi si bulgur, bulete de linte si bulgur.

Ingrediente

5 kg ardei rosii (am folosit 3.5 kg kapia + 1.5 kg ardei grasi)
cativa ardei iuti rosii (optional)
2 lingurite sare de mare
1-2 linguri ulei

Portii: 750 gr

  1. Ardeii se coc pe plita sau in cuptor, apoi se curata de coaja, cotoare si seminte, folosind instructiunile de aici. Daca vreti sa fie pasta iute, coaceti si cativa ardei iuti. Sucul colectat de la ardei nu se foloseste in aceasta reteta.
  2. Se pun ardeii in robot si se mixeaza pana se obtine o pasta fina.
  3. Se unge bine tava adanca a cuptorulu cu ulei, inclusiv pe margini. Se pune pasta in tava si se niveleaza bine de tot cu dosul unei linguri. Fiti foarte minutiosi la accest pas, ca sa se deshidrateze egal. Presarati sarea deasupra.
    * daca ati copt ardeii in cuptor si doriti totusi sa aiba acea aroma de afumat puteti adauga si vreo 2 lingurite de sare afumata pe langa sarea de mare
  4. Puneti tava in cuptor la 140C (cu ventilator, daca aveti la cuptor) si lasati pasta sa se deshidrateze timp de cca 3 ore (sau pana treceti cu lingura prin ea si nu pare sa mai aiba mult lichid). La fiecare jumatate de ora verificati pasta si cand arata usor uscata deasupra amestecati (cam la 1 ora am amestecat). Dupa 3 ore, scadeti temperatura la 120C si lasati pasta sa se deshidrateze pana la consistenta dorita (eu am mai lasat 1 ora), amestecand din cand in cand sa nu se arda pe margini. Trebuie sa obtineti o pasta groasa care nu cade de pe lingura. 
    * dupa fiecare amestecare, aveti grija sa nivelati pasta bine de tot
    ** cei care aveti ventilator la cuptor, puteti usor dubla reteta si deshidrata pasta folosind doua tavi o data; cei cu cuptor clasic veti deshidrata doar o tava o data
  5. Puneti pasta fierbinte in borcane sterilizate fierbinti si infiletati-le. Aveti grija sa nu ramana goluri de aer in pasta cand o puneti in borcane. Intoarceti borcanele cu capacul in jos, inveliti-le intr-o plapuma si lasati pasta sa se raceasca asa pana a doua zi. Se pastreaza la loc racoros.

Ardeii kapia

Ardeii kapia

Ardeii kapia se coc

Ardeii kapia se coc

Ardeii grasi se coc

Ardeii grasi se coc

Kapia presarati cu sare

Kapia presarati cu sare

Ardeii grasi presarati cu sare

Ardeii grasi presarati cu sare

Ardeii facuti piure

Ardeii facuti piure

Pasta intinsa in tava

Pasta intinsa in tava

Pasta e gata

Pasta e gata

Tava cu legume si dovlecei umpluti

Tava cu legume si dovlecei umpluti

Porumb copt in jar

Porumb copt in jar

Pere

Pere

Legume pentru Cluj

Legume pentru Cluj

Rosii cherry

Rosii cherry

Bulz cu slaninuta

Bulz cu slaninuta

Gazdele noastre, bunica-mea...

Gazdele noastre, bunica-mea...

... si Boby

... si Boby

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 12 August 2014 07:49  

spor si tie, AnaCornelia.
 

Ioana  acum 9 ani - 12 August 2014 07:55  

o, da, Boby avea burta ca un butoias, manca tot, inclusiv gleznele mele, tocmai ii ies dintii. in plus a fost rasfatat si scarpinat si mangaiat toata ziua.
 

Silvia  acum 9 ani - 12 August 2014 16:27  

Da o usca la soare,si cand vremea nu era buna o baga si la cuptor dar avea un cuptor din lut si focul era separat se incalzea cuptorul si nu avea flacara inauntul lui.Avea un gust delicios.
 

Simona  acum 8 ani - 23 August 2015 17:38  

Care i avantajul uscarii te rog. Daca elimin acest pas si pun direct in borcan ce pierd ?
 

Ioana  acum 8 ani - 23 August 2015 17:44  

in primul rand nu va mai fi asa concentrat. in al doilea rand se caramelizeaza la cuptor (vezi ca se inchide la culoare) deci ia un gust mai intens, mai profund. gandeste-te la diferenta dintre un sos de rosii si o pasta de rosii :)
 

adriana  acum 7 ani - 18 August 2016 14:45  

Multi, multi ani, pt. bunica ta, se vede ca este un OM frumos !
 

Ioana  acum 7 ani - 19 August 2016 08:19  

asa sa fie! in weekend ne-a spus ca doreste sa traiasca pana la 102 ani fiindca are ce manca si nu e suparata pe viata. ;)
 

adriana  acum 7 ani - 19 August 2016 08:41  

DOAMNE AJUTA !!!
 

Cristina Dragan   acum 2 ani - 6 Iulie 2021 19:16  

Imi place grozav cum suna reteta asta si desi am pierdut-o pe bunica mea draga recent, am sa incerc sa recreez atmosfera in amintirea ei! Pozele cu bunica ta si Bobby si toate legumele delicioase tare m-au induiosat ? Spor la multe alte bunatati!
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Iulie 2021 12:10  

Cristina, imi pare rau pentru pierdere :( Gradina bunicilor nu are egal, iar cei care au avut aceasta experienta sunt norocosi si raman cu drag de legume, fructe si mancare simpla si naturala. Bunica mea a trecut cu bine peste o operatie la inima si inca ne bucura cu gradina ei bogata.

Pasta aceasta este una dintre cele mai bune investitii (de timp mai ales) pentru iarna. Mai nou eu o portionez direct la congelator dupa ce se raceste, nu o mai tin la borcan, fiindca noua camara e prea calduroasa pentru conserve.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...