Pasta de ardei

Categorii: Retete condimente, Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve, Retete ieftine

 

Pasta de ardei
Pinterest

Proiectul "Camara" a inceput promitator, cu o pasta de ardei buna de tot si buna la tot. Pentru a avea gust natural de fum, am copt ardeii la bunica-mea pe plita. A fost o zi relaxanta, nici nu am simtit ca lucram.

Am fost intampinati de focul care deja ardea. Pe plita statea o tava mare cu dovlecei umpluti si legume in jurul lor. Toate din gradina bunicii mele. Niste chiftele de curcan, o supa de pui si apa rece de izvor completau masa. Ne-am ospatat bine si ne-am pus pe copt ardei. Dupa ardei, am copt si cateva vinete, ca sa nu lasam focul sa arda degeaba. Cat noi fetele am curatat legumele, barbatii ne-au copt in jar porumbul adus de la Cluj. Simpli cu sare sau cu branza aromata. Desert: pere si corcoduse direct din gradina. Pauza lunga de povesti pana aproape a apus soarele. Mi-am cules legume pentru acasa (rosii, rosii cherry, dovlecei, ardei, vinete). Parca ne era iar foame. Am repornit focul, maica-mea a pus de-o mamaliga si Radu a incropit 3 bulzi mari, umpluti cu branza de burduf cumparata din Zalau si stropiti cu slaninuta fripta. Cam molesiti dupa mamaliga ne-am intors la Cluj si am deshidratat pasta care la iarna, nu doar va da gust mancarurilor, dar ne va aduce aminte de restul aromelor care ne-au inconjurat azi. O pasta magica vesel

O puteti adauga in ciorbe, tocanite (vezi tocanita de porc, tocanita de vita si vinete sau tocanita de pui cu legume), sosuri (vazi sosul romesco), creme tartinabile (vezi muhammara), in carnea tocata (vezi umplutura de la pizza turceasca, pilaf de bulgur si carne tocata), chiftele de cartofi si bulgur, bulete de linte si bulgur.

Ingrediente
Pasta de ardei

5 kg ardei rosii (am folosit 3.5 kg kapia + 1.5 kg ardei grasi)
cativa ardei iuti rosii (optional)
2 lingurite sare de mare
1-2 linguri ulei

Portii: 750 gr

Preparare
Pasta de ardei

  1. Ardeii se coc pe plita sau in cuptor, apoi se curata de coaja, cotoare si seminte, folosind instructiunile de aici. Daca vreti sa fie pasta iute, coaceti si cativa ardei iuti. Sucul colectat de la ardei nu se foloseste in aceasta reteta.
  2. Se pun ardeii in robot si se mixeaza pana se obtine o pasta fina.
  3. Se unge bine tava adanca a cuptorulu cu ulei, inclusiv pe margini. Se pune pasta in tava si se niveleaza bine de tot cu dosul unei linguri. Fiti foarte minutiosi la accest pas, ca sa se deshidrateze egal. Presarati sarea deasupra.
    * daca ati copt ardeii in cuptor si doriti totusi sa aiba acea aroma de afumat puteti adauga si vreo 2 lingurite de sare afumata pe langa sarea de mare
  4. Puneti tava in cuptor la 140C (cu ventilator, daca aveti la cuptor) si lasati pasta sa se deshidrateze timp de cca 3 ore (sau pana treceti cu lingura prin ea si nu pare sa mai aiba mult lichid). La fiecare jumatate de ora verificati pasta si cand arata usor uscata deasupra amestecati (cam la 1 ora am amestecat). Dupa 3 ore, scadeti temperatura la 120C si lasati pasta sa se deshidrateze pana la consistenta dorita (eu am mai lasat 1 ora), amestecand din cand in cand sa nu se arda pe margini. Trebuie sa obtineti o pasta groasa care nu cade de pe lingura.
    * dupa fiecare amestecare, aveti grija sa nivelati pasta bine de tot
    ** cei care aveti ventilator la cuptor, puteti usor dubla reteta si deshidrata pasta folosind doua tavi o data; cei cu cuptor clasic veti deshidrata doar o tava o data
  5. Puneti pasta fierbinte in borcane sterilizate fierbinti si infiletati-le. Aveti grija sa nu ramana goluri de aer in pasta cand o puneti in borcane. Intoarceti borcanele cu capacul in jos, inveliti-le intr-o plapuma si lasati pasta sa se raceasca asa pana a doua zi. Se pastreaza la loc racoros.
 
Pasta de ardei - Ardeii kapia

1. Ardeii kapia

Pasta de ardei - Ardeii kapia se coc

2. Ardeii kapia se coc

Pasta de ardei - Ardeii grasi se coc

3. Ardeii grasi se coc

Pasta de ardei - Kapia presarati cu sare

4. Kapia presarati cu sare

Pasta de ardei - Ardeii grasi presarati cu sare

5. Ardeii grasi presarati cu sare

Pasta de ardei - Ardeii facuti piure

6. Ardeii facuti piure

Pasta de ardei - Pasta intinsa in tava

7. Pasta intinsa in tava

Pasta de ardei - Pasta e gata

8. Pasta e gata

Pasta de ardei - Tava cu legume si dovlecei umpluti

9. Tava cu legume si dovlecei umpluti

Pasta de ardei - Porumb copt in jar

10. Porumb copt in jar

Pasta de ardei - Pere

11. Pere

Pasta de ardei - Legume pentru Cluj

12. Legume pentru Cluj

Pasta de ardei - Rosii cherry

13. Rosii cherry

Pasta de ardei - Bulz cu slaninuta

14. Bulz cu slaninuta

Pasta de ardei - Gazdele noastre, bunica-mea...

15. Gazdele noastre, bunica-mea...

Pasta de ardei - ... si Boby

16. ... si Boby


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 30)  

 
loading...

 

 

Olga  acum 3 ani - 11 August 2014 09:07  

Re: Pasta de ardei

Eu zic o zi magica. Aarata de vis ce-ati pregatit

Sanatate bunicii tale.
 

Cristina  acum 3 ani - 11 August 2014 09:15  

Re: Pasta de ardei

Vad ca ati fost tare productivi , ati mancat pe cinste si ati facut si treaba. Minunata pasta de ardei, iti vine sa o mananci pe paine.
 

Lia  acum 3 ani - 11 August 2014 09:47  

Re: Pasta de ardei

Ce poveste frumoasa, Ioana! Te imbratisez cu mare drag pentru asta. vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 11 August 2014 11:08  

Re: Pasta de ardei

chiar a fost magica ziua. e atat de simplu sa fiu happy vesel
 

Andreea  acum 3 ani - 11 August 2014 12:52  

Re: Pasta de ardei

La ce se poate folosi aceasta pasta de ardei?
 

Ioana  acum 3 ani - 11 August 2014 12:57  

Re: Pasta de ardei

la tocanite (exemplu: [link]), la sosuri pe paste, la carne tocata (exemplu: [link]), in orice mancaruri in care pui pasta de rosii, poti adauga si pasta de ardei pentru un gust diferit, sau in mancaruri in loc de boia, creme tartinabile (o sa fac o reteta saptamana asta).
practic in orice mancare in care ai pune ardei, cand nu ai ardei gustosi inlocuiesti cu pasta asta.
 

Anamaria  acum 3 ani - 11 August 2014 14:55  

Re: Pasta de ardei

Imi place sa prepar conserve pentru iarna. Voi incerca aceasta pasta de ardei. Cred ca s-ar preta si la gogosari, dar asta prin septembrie. Merci pentru reteta, sunt convinsa ca va iesi ceva bun si util. O intrebare - daca am o camara calduta si balcon inchis cu termopan, oare n-ar fi mai bine sa sterilizez vreo jumatate de ora borcanele pline, pentru o mai mare siguranta ?
 

Ioana  acum 3 ani - 11 August 2014 15:08  

Re: Pasta de ardei

merge cu orice combinatie de ardei rosii, poti experimenta diferite combinatii.
poti sa le sterilizezi si la cuptor dupa ce le-ai infiletat, fiindca intr-adevar si eu am camara din apt. ca si tine si acolo bulionul lui bunica-mea nu rezista extrem de mult, pe cand cel din beci sta bine.
 

Silvia  acum 3 ani - 11 August 2014 15:12  

Re: Pasta de ardei

Uitasem de aceasta pasta si bunica mea o prepara.Acum voi incerca sa o fac si eu.Imi este dor de bunica dar...amintirea este inca vie.
 

Ioana  acum 3 ani - 11 August 2014 15:28  

Re: Pasta de ardei

bunica ta o usca la soare? se poate si asa cine are curte si prinde zile calduroase.
 

AnaCornelia  acum 3 ani - 11 August 2014 17:51  

Re: Pasta de ardei

Este mult mai buna decat a mea si de mult asteptam o asemenea reteta.Sunt o mare consumatoare de ardei,sub orice forma,in mancare.Abia astept alte minuni din campania CAMARA.Spor la treaba!
 

Olga  acum 3 ani - 11 August 2014 20:14  

Re: Pasta de ardei

Chiar ma gandeam, cand inca citeam textul, ca mi-ar fi placut sa vad poze de la locul faptei. M-am bucurat cand am vazut ca ai pus poze si pentru noi vesel

Sa-ti traiasca mamaica si sa-ti fie sanatoasa, si voi la fel! Sper ca i-a picat ceva si lui Boby de pe la mesele voastre.
 

Ioana  acum 3 ani - 12 August 2014 07:49  

Re: Pasta de ardei

spor si tie, AnaCornelia.
 

Ioana  acum 3 ani - 12 August 2014 07:55  

Re: Pasta de ardei

o, da, Boby avea burta ca un butoias, manca tot, inclusiv gleznele mele, tocmai ii ies dintii. in plus a fost rasfatat si scarpinat si mangaiat toata ziua.
 

Silvia  acum 3 ani - 12 August 2014 16:27  

Re: Pasta de ardei

Da o usca la soare,si cand vremea nu era buna o baga si la cuptor dar avea un cuptor din lut si focul era separat se incalzea cuptorul si nu avea flacara inauntul lui.Avea un gust delicios.
 

Simona  acum 2 ani - 23 August 2015 17:38  

Re: Pasta de ardei

Care i avantajul uscarii te rog. Daca elimin acest pas si pun direct in borcan ce pierd ?
 

Ioana  acum 2 ani - 23 August 2015 17:44  

Re: Pasta de ardei

in primul rand nu va mai fi asa concentrat. in al doilea rand se caramelizeaza la cuptor (vezi ca se inchide la culoare) deci ia un gust mai intens, mai profund. gandeste-te la diferenta dintre un sos de rosii si o pasta de rosii vesel
 

adriana  acum un an - 18 August 2016 14:45  

Re: Pasta de ardei

Multi, multi ani, pt. bunica ta, se vede ca este un OM frumos !
 

Ioana  acum un an - 19 August 2016 08:19  

Re: Pasta de ardei

asa sa fie! in weekend ne-a spus ca doreste sa traiasca pana la 102 ani fiindca are ce manca si nu e suparata pe viata. vesel
 

adriana  acum un an - 19 August 2016 08:41  

Re: Pasta de ardei

DOAMNE AJUTA !!!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus