Orez cu legume si susan

Retete cu ciuperci Retete garnituri Retete cu legume Retete cu orez Retete de post Retete rapide Retete simple Retete salate

Pe post de garnitura sau de salata (calda sau rece), aceasta reteta de post nu este deloc plictisitoare. Orezul, fiindca e prajit la inceput, devine usor gumat, ceea ce da textura amestecului. Iar adaosul de susan nu e doar pentru textura si gust ci si pentru aportul urias de calciu, lucru important in perioada postului, cand nu se mai consuma lactate.

Ingrediente

1 cana orez cu bob lung (basmati am folosit)
1 1/4 cana apa
1/4 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sos de soia
250 gr ciuperci champignon
2 fire ceapa verde
1 praz
1/2 cana mazare (proaspata sau congelata)
2 linguri seminte de susan
3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Se incinge 1 lingura ulei intr-o oala. Se adauga orezul si se prajeste la foc mare, pana se rumeneste usor. Nu se va rumeni uniform, e ok asa. In tot acest timp amestecati des.
  2. Se adauga apa calda peste orez, se aduce la fierbere, se pune capacul si se fierbe 5 minute.
  3. Se stinge focul se ridica capacul, se pune un prosop pe oala si apoi se pune capacul la loc. Se lasa sa stea 15 minute, timp in care nu ridicati capacul.
  4. Se taie ceapa verde rondele (si partea alba si partea verde). Se taie partea alba si verde deschis de la praz in doua pe lungime, apoi se taie rondele subtiri. Ciupercile se curata de codita si se taie felii subtiri.
  5. Intr-o tigaie larga, in 2 linguri ulei se calesc ciupercile, presarate cu putina sare si piper negru, pana se inmoaie. Se scot pe o farfurie.
  6. In aceeasi tigaie se calesc ceapa verde si prazul timp de doar 2 minute, pana se inmoaie usor. Se scot peste ciuperci.
  7. Mazarea se fierbe in apa cu sare. Se scurge si se pune peste celelalte legume.
  8. Susanul se prajeste usor intr-o tigaie fara adaos de grasime.
  9. Orezul fiert se stropeste cu ulei de susan si sos se soia si se amesteca cu o furculita.
  10. Se adauga legumele si susanul prajit peste orez si se amesteca iar, gustand de sare.
  11. Se serveste cald sau rece.

Prajim orezul

Ciupercile calite

Ceapa si prazul calite

Mazarea fiarta

Orezul fiert

Amestecam totul

Orez cu legume si susan

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...