Risotto cu gorgonzola

Categorii: Retete garnituri, Retete din Italia, Retete cu orez

 

Risotto cu gorgonzola
Pinterest

Risotto, este exact opusul Paellei pe care am pregatit-o saptamana trecuta. De data asta e obligatoriu sa prajim orezul pana devine translucid, sa folosim un orez cu bob rotund, sa amestecam continuu in mancare pentru a deveni cremoasa dar in acelasi timp bobul de orez sa ramana "al dente". Italienii, pentru a obtine o textura si mai cremoasa, la sfarsit adauga mult unt... O gramada de conditii pentru a obtine un risotto perfect, dar va garantez ca nu e asa greu cum pare!

Pentru ca acest risotto sa fie pe gustul dumneavoastra trebuie sa va placa gorgonzola si parmezanul, gustul lor se simte puternic la sfarsit. Daca nu agreati aceste branzeturi puteti renunta la ele si veti avea reteta de baza a unui risotto in care adaugati dupa imaginatie ce e pe gustul vostru (ex. ciuperci grillate sau sotate, mazare sau sparanghel sotat, cubulete de sunca)

Ingrediente
Risotto cu gorgonzola

200 gr orez special pentru risotto
1 ceapa medie
1 catel usturoi
2 frunze dafin
1/2 lingurita cimbru uscat
650 ml supa pui (din cub)
100 ml vin sec (obligatoriu sec!)
1 pliculet sofran
50 gr gorgonzola
25 gr parmezan ras
25 gr unt
sare, piper
4 linguri ulei

Portii: 2-3

Preparare
Risotto cu gorgonzola

  1. Intr-o tigaie/oala teflonata se caleste la foc mediu ceapa si usturoiul tocate marunt impreuna cu foile de dafin si cimbrul.
  2. Supa de pui se tine la indemana pe aragaz, pe foc mediu, ca sa fie tot timpul fierbinte!
  3. Cand ceapa e moale se adauga orezul si se prajeste 2 minute pana devine transparent. Dam focul la maxim si punem vinul care se va evapora rapid. Adaugam putina sare si piper.
  4. Dati focul la mediu spre mic (ca sa nu se terciuiasca orezul), doar cat sa bolborosesca mancarea. Apoi incepeti sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbita de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Cand puneti ultimul polonic de supa turnati si sofranul pe care l-ati dizolvat in putina apa. Operatia va dura cam 15-20 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
  5. Opriti focul si puneti in orez branzeturile si untul, amestecati rapid pana untul se topeste, apoi acoperiti si lasati 3 minute.
  6. Noi am servit cu prosciutto uscat si fulgi de parmezan (i-am taiat cu aparatul de curatat legume), dar poate fi servit ca si garnitura la orice mancare.


Alte retete: Risotto cu sunca

 
Risotto cu gorgonzola - Orez cu bob rotund special pentru risotto

1. Orez cu bob rotund special pentru risotto

Risotto cu gorgonzola - Calim ceapa si usturoiul

2. Calim ceapa si usturoiul

Risotto cu gorgonzola - Prajim orezul pana devine transparent

3. Prajim orezul pana devine transparent

Risotto cu gorgonzola - Adaugam supa fierbinte incet, cate un polonic o data

4. Adaugam supa fierbinte incet, cate un polonic o data

Risotto cu gorgonzola - La sfarsit incorporam branzeturile si untul

5. La sfarsit incorporam branzeturile si untul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 

Risotto cu legume verzi

12 Iunie 2014

Risotto cu legume verzi

Risotto cu rosii

16 Septembrie 2013

Risotto cu rosii

Risotto cu dovlecei

7 Iulie 2011

Risotto cu dovlecei

Orez cu dovlecei

3 Februarie 2020

Orez cu dovlecei

 

 

Darvenia Darvi  acum 8 ani - 17 Mai 2009 14:57  

Re: Risotto cu gorgonzola

bravo in sfarsit cineva care stie sa faca adevaratul risotto italian
 

Teutza  acum 8 ani - 5 August 2009 20:08  

Re: Risotto cu gorgonzola

imi e pofta Am incercat si eu si mi-a iesit foarte bun. Merge pe post de garnitura la orice si esti destul de satios. E adevarat ca daca nu te dai in vant dupa sosurile de branza mai bine incerci fara dar mie personal mi-a placut foarte mult in varianta asta.
 

Ioana  acum 8 ani - 6 August 2009 10:01  

Re: Risotto cu gorgonzola

ma bucur ca ti-a placut, traiasca gorgonzola! vesel
 

Cris  acum 7 ani - 19 Ianuarie 2010 21:46  

Re: Risotto cu gorgonzola

Ce bun! Si usor de facut si repede.. si din nou bun vesel
La cat mai multe retete! vesel
 

unu  acum 7 ani - 24 Aprilie 2010 21:08  

Re: Risotto cu gorgonzola

...nebunia de pe lume de bun,si macar ca nu am avut sofranu ala vesel
 

mikaela  acum 6 ani - 18 Iulie 2011 11:17  

Re: Risotto cu gorgonzola

ne putem lipsi de sofran la aceasta reteta?
din pacate nu l am diponibil trist
sau il putem inlocui cu altceva ?
 

Ioana  acum 6 ani - 18 Iulie 2011 11:20  

Re: Risotto cu gorgonzola

poti pune putin sofran. iar daca nu ai nici una nici alta, il omiti. el e mai mult respponsabil de culoarea galbena a orezului si mai putin afecteaza gustul.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus