Orez turcesc

Categorii: Retete garnituri, Retete cu orez, Retete turcesti

 

Orez turcesc
Pinterest

Cum sa prepari orezul cu bob rotund, bogat in amidon, astfel incat sa se desfaca bob cu bob? Incearca aceast pilaf turcesc ca sa fii multumit de rezultat.

Ingrediente
Orez turcesc

1 cana orez cu bob rotund (arborio am folosit)
1 cana supa de pui
1/3 cana apa
20 gr fidea (sau orzo; sau 2 linguri migdale decojite)
1/2 lingura unt (sau ghee)
1/2 lingura ulei
sare

Preparare
Orez turcesc

  1. Orezul se spala in multe ape, pana ramane apa curata pe el. Se acopera cu apa rece si se lasa sa stea 30 minute. Dupa aceea, se trece orezul sub jet de apa rece, se pune intr-o sita si se lasa la scurs pana e nevoie de el.
  2. Se pune supa si apa intr-o craticioara si se aduce la fierbere. Se adauga si 1/2 lingurita sare in supa.
    * daca doriti sa folositi arome, putei adauga in supa 1 foaie de dafin, boabe de cardamom, o bucatica de scortisoara etc.
  3. Intr-o oala mica se incinge uleiul si untul. Se prajeste, amestecand tot timpul, fideaua rupta bucati mici (sau orzo; sau migdalele). Cand se rumeneste, se adauga orezul si se amesteca astfel incat sa se acopere de grasime.
  4. Se adauga supa fierbinte si se aduce la fierbere.
  5. Se pune capacul pe oala si se fierbe la foc mic timp de 5 minute (daca va uitati prin capac, dupa acest timp supa va fi absorbita aproape de tot).
  6. Opriti focul. Puneti un prosop pe oala, apoi puneti capacul si lasati sa se faca orezul in abur timp de 10 minute.
 
Orez turcesc - Fidea prajita si orez

1. Fidea prajita si orez

Orez turcesc - Adaugam supa

2. Adaugam supa

Orez turcesc - Dupa 5 minute de fiert

3. Dupa 5 minute de fiert

Orez turcesc - Dupa 10 minute in abur

4. Dupa 10 minute in abur


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 16)  

 
loading...

 

 

Maria  acum 4 ani - 21 Iunie 2013 15:24  

Re: Orez turcesc

Ii simt deja gustul.Te rog sa faci un efort sa gasesti o reteta cu orez negru,sau alt fel de orez
si pentru cele mai”plinute”sau nu vor sa se ingrase mai mult.
Multumesc!!!
 

Cristina  acum 4 ani - 22 Iunie 2013 08:16  

Re: Orez turcesc

Multumesc mult draga mea pt.reteta. O caut de ani de zile. Am mancat la Istanbul genul acesta de pilaf si nu am reusit pana acum sa il gatesc asa ca la ei. Inca o data felicitari pt.retetele tale
 

dorina  acum 4 ani - 22 Iunie 2013 10:52  

Re: Orez turcesc

imi place foarte mult orezul chiar acum o sa-l fac multumesc pentru reteta
 

Cati  acum 4 ani - 18 Octombrie 2013 20:52  

Re: Orez turcesc

Ioana,in cele 10 minute la abur ,focul va fi inchis? multumesc mult .
 

Ioana  acum 4 ani - 19 Octombrie 2013 11:51  

Re: Orez turcesc

da Cati, inchis.
 

Cati  acum 4 ani - 19 Octombrie 2013 18:22  

Re: Orez turcesc

Ioana,multumesc mult. Inca ceva as vrea sa te rog...tu ai o sumedenie de minunatii (pe cele din pui le-am incercat aproape pe toate) ,o reteta de supa din fructe de mare nu ai tu? Noi mergem aproape lunar in Mexic ...sotului ii place sa pescuiasca si, am adus cu mine scoici,homari ,caracatite si mi-ar placea sa fac o supa buna dar nu am facut niciodata si parca nu m-as incumeta .Le-am fiert /oparit dupa reguli si le tin congelate deocamdata.Nu stiu de unde iti iei inspiratia dar nu am avut nici un esec la retetele tale. Felicitari pentru blog si multumesc anticipat !!
 

Ioana  acum 4 ani - 21 Octombrie 2013 16:46  

Re: Orez turcesc

Cati, mai greu cu fructele de mare la Cluj, la o supa se simte cand nu sunt proaspete, dar ma straduiesc sa fac una buna cand gasesc cele necesare.
 

bucatarul  acum 4 ani - 4 Decembrie 2013 21:18  

Re: Orez turcesc

am lucrat pe un roro,transportam tiruri turcesti,aveam un bucatar turc care facea aceast orez aceiasi reteta si pot sa-ti spun ca sunt foarte incantat de acesta incercati si nu veti regreta
 

Gabriela  acum 4 ani - 4 Februarie 2014 21:23  

Re: Orez turcesc

O reteta foarte buna. l-am gatit in seara aceasta si baitilor mei le-a placut foarte mult. Pentru o aroma deosebita puteti pune si putin sofran. Multumesc pentru reteta
 

Cineva  acum 3 ani - 20 August 2014 11:11  

Re: Orez turcesc

In cazul in care a scazut apa si orezul nu este fiert mai pun apa?
 

Ioana  acum 3 ani - 20 August 2014 11:13  

Re: Orez turcesc

adica dupa ce a stat la abur nu e fiert? fiindca lichidul e normal sa fie absorbit inca de la inceput, dupa cele 5 minute de fiert, dar apoi il lasi in abur.
 

Cineva  acum 3 ani - 20 August 2014 11:22  

Re: Orez turcesc

N-am urmat pasii de la reteta aceasta
 

Ioana  acum 3 ani - 20 August 2014 11:24  

Re: Orez turcesc

era o intrebare generala... da, mai pui apa fierbinte si lasi la fiert. nu amesteci in orez, doar scuturi oala sa intre apa bine pana la fund.
 

Cineva  acum 3 ani - 20 August 2014 11:32  

Re: Orez turcesc

N-am experienta dvs...Sa scutur oala ca sa nu farame orezul,nu?Mami mi-a sp sa amestec cu furculita ca sa nu farame orezul...
 

Ioana  acum 3 ani - 20 August 2014 11:45  

Re: Orez turcesc

ca sa nu se sfarme si ca sa nu lase orezul amidon si sa devina lipicios, sa ramana desfacut bob cu bob.
 

Mihaiela   acum 3 ore - 23 Mai 2018 14:00  

Re: Orez turcesc

Orezul turcesc se prajeste si el in ulei incins cca. 6 min mestecand continui, doar dupa aceia se adauga apa sau supa.Acesta este secretul orezului sa ramana bob cu bob pt ca se prajeste.Si ca orezul sa ramana alb se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie in apa cand fierbe.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus