Orez indian cu creveti

Bucataria indiana Retete cu orez Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten

Reteta Orez indian cu creveti

Orez parfumat cu creveti la cina de duminica. Condimentarea e delicata pentru a nu acoperi crevetii.

Ingrediente

20-25 creveti proaspeti (cca 350 gr)
1 ceapa medie
1 lingura rasa pasta de ghimbir si usturoi (sau o bucata de 2 cm ghimbir dat pe razatoarea mica + 4 catei usturoi striviti)
1/4 lingurita chili pudra
1/2 legatura patrunjel
5-6 frunze mari menta
1 lingura ulei
1 lingura unt
sare, piper negru

Orez indian

1 cana de orez basmati
1 1/4 cana apa
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita turmeric
2 cuisoare
2-3 pastai cardamom verde
1 bucata baton scortisoara (cca 1 cm)

Portii: 3

  1. Orezul se spala in mai multe ape pana ramane apa curata pe el. Se acopera apoi cu apa rece si se lasa 30 minute.
  2. Se pune apa la fiert cu sarea, cardamomul (strivite cu latul unui cutit cat sa se expuna semintele din interior), cuisoarele, scortisoara si turmenicul. Cand apa fierbe se adauga orezul bine scurs. Se aduce iar la fierbere, se da focul la mic, se acopera cu capac si se lasa la fiert timp de 5 minute.
  3. Se ridica capacul, se aseaza un prosop pe oala (veti vedea ca nu mai este apa pe orez), apoi se pune la loc capacul. Se stinge focul si se lasa orezul sa se faca in abur timp de 15 minute. In acest timp nu ridicati capacul! Dupa acest timp, ridicati capacul si luati condimentele din el.
    * mai multe poze din timpul prepararii orezului indian puteti vedea aici.
  4. Cat timp se face orezul in abur pregatiti crevetii: intr-o tigaie larga incingeti uleiul si caliti ceapa tocata marunt pana aceasta incepe sa prinda putina culoare (cca 10 minute).
  5. Adaugati pasta de ghimbir-usturoi si chili si caliti inca 1 minut. Adaugati crevetii, sare si piper macinat si amestecati sa se acopere de ingredientele din tigaie. Sotati-i doar pana-si schimba culoarea in roz pe ambele parti (cca 2 minute).
  6. Adaugati untul si verdeturile tocate fin si sotati inca 1 minut.
  7. Adaugati orezul peste creveti si amestecati pana totul se amesteca foarte bine. Gustati de sare. Opriti focul si acoperiti tigaia. Lasati sa stea 5 minute.
  8. Se serveste cald.

Sotam crevetii pana devin roz

Sotam crevetii pana devin roz

Se adauga verdeturile si untul

Se adauga verdeturile si untul

Se adauga orezul

Se adauga orezul

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 31 Martie 2017 09:40  

ma bucur, Iulia. Dupa descriere ti-a iesit asa cum trebuie! :)
 

Oana  acum 6 ani - 4 Ianuarie 2018 16:27  

Facuta, savurata, pusa la "tezaur". =P~
Multumesc, Ioana!
 

Ioana  acum 6 ani - 5 Ianuarie 2018 14:17  

cu mare drag, Oana!
 

Irina  acum 6 ani - 31 Mai 2018 05:29  

Buna Ioana. Cu ce pot sa inlocuiesc cardamomul?
Multumesc anticipat.
 

Ioana  acum 6 ani - 31 Mai 2018 09:40  

greu de gasit un inlocuitor, are o aroma speciala. eventual sa mai adaugi un cuisor si o fasie de coaja de lamaie.
 

Irina  acum 6 ani - 3 Iunie 2018 22:40  

Buna Ioana. Am gasit Black Cardamom seed, il pot folosi in locul celui verde?
Multumesc.
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Iunie 2018 10:03  

nu prea, au aroma diferita. cel verde e proaspat, cel negru parca are aroma de afumat.
 

Irina  acum 6 ani - 6 Iunie 2018 23:33  

Buna Ioana am gasit verde, dar macinat. Sper ca poate fi folosit in locul celui proaspat, poti te rog sa-mi spui ce cantitate sa folosesc?
Multumesc.
 

Ioana  acum 6 ani - 6 Iunie 2018 23:51  

Irina, cam 1/8 lingurita e suficient, mai ales acum cand plicul e nou, aroma e mai intensa.
 

Oana  acum 5 ani - 16 Februarie 2019 10:48  

Aromat si delicios. A devenit una dintre retetele noastre preferate.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...