Parfait cu nuca

Retete desert Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Parfait cu nuca

Perfect pentru prune. Inspirat din vacanta la Cincsor. V-am povestit deja ca la cina am primit o tarta de prune cu acest parfait. Cand l-am gustat mi-am dat seama ca ar merge bine si cu prunele mele imbatate carora le cautam un partener de farfurie. Sau se poate servi cu o felie de linzer cu prune.

Ingrediente

1 ou
2 galbenusuri
50 ml rom (sau lichior de nuca, cognac, whiskey sau orice brandy care merge cu nuca)
50 gr zahar pudra (poate fi macinat in casa)
1 lingura suc de lamaie
75 gr nuca macinata
100 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 10 minute la congelator)

Portii: 3 mari

  1. Se pune oul, galbenusurile, zaharul, romul si sucul de lamaie intr-un vas pe abur. Se bat cu telul (manual, sau puteti folosi mixerul cu tel para), la inceput mai rar, apoi constant cand incepe sa prinda volum, pana obtineti o crema care curge in valuri groase de pe tel, ca o lava (dureaza cca 20 minute). Puteti face acest pas in Thermomix cu fluturele montat, la 80C, viteza 3, timp de 6 minute.
  2. Mutati crema intr-un bol incapator si lasati sa se raceasca (macar 10 minute; trebuie sa nu o mai simtiti calda cand o atingeti; daca va grabiti, puteti pune vasul in apa foarte rece si amestecati pana crema se raceste).
  3. Cat se raceste crema adaugati nuca macinata. Amestecati usor sa nu se lase crema.
  4. Bateti frisca pana sta pe tel si apoi adaugati-o in crema in 3 transe, amestecand usor cu telul.
  5. Asezati 3 inele de patiserie (de 8 cm diametru am folosit; puteti folosi si alte dimensiuni) intr-o tava. Fiecarui inel i-am invelit baza in folie de plastic. Impartiti crema in inele.
    * daca faceti cantitate mai mare, o puteti pune in forma de chec tapetata cu folie de plastic si la servire taiati felii
  6. Dati tava cu inelele la congelator minim 4 ore. Dupa 4-5 ore parfait-ul va fi perfect.
    Servire: asezati un inel de patiserie in centrul unei farfurii (scoateti folia de plastic inainte). Cu un uscator de par incalziti rapid inelul de jur imprejur. Scoateti usor inelul de pe parfait. Fiindca o portie dintr-un inel e destul de mare, am taiat fiecare bucata in doua si le-am asezat in farfurie cu taietura in jos, asa cum se vede in poza principala (asa am avut 6 portii potrivite). E bun cu sos de prune sau linzer cu prune.

Sabayon

Sabayon

Adaugam nuca si frisca

Adaugam nuca si frisca

Amestecul e gata

Amestecul e gata

Amestecul in forme individuale

Amestecul in forme individuale

Comentarii (4)

 

olga  acum 7 ani - 12 Septembrie 2016 11:34  

Cum descrii o mancare cand iti vine sa mananci poza? :)
 

lyv  acum 7 ani - 12 Septembrie 2016 15:30  

Arata senzational!!!!Cum preparam sosul de prune?
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Septembrie 2016 16:25  

maine pun sosul de prune
 

Maria  acum 7 ani - 13 Septembrie 2016 20:57  

Ce rasfat.Multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...