Paste cu pancetta si crema de dovleac

Retete din Italia Retete cu paste

Pentru cei care adora pastele Carbonara. Sosul e similar, super cremos si usor mai dulceag.

Ingrediente

320 gr paste lungi (linguine sau spaghetti)
350 gr dovleac placintar (cantarit dupa curatare)
25 gr unt
25 gr parmezan
50 gr ricotta
1 varf cutit nucsoara macinata
150 gr pancetta (am folosit pancetta arrotolata neafumata; merge si cu afumata)

Portii: 4

  1. Se taie dovleacul cuburi. Se topeste untul intr-o cratita mica si se adauga dovleacul. Se soteaza, amestecand rar, cam 5 minute, pana cuburile incep sa se inmoaie.
  2. Se adauga 200 ml apa si sare. Se aduce la fierbere si se fierbe cu capac timp de 15 minute, pana dovleacul e moale.
  3. Se mixeaza tot continutul cratitei in robot (sau cu blenderul vertical). Se adauga ricotta, parmezanul razuit, nucsoara si se rasneste mult piper negru. Se mixeaza totul pana aveti o crema fina, nu foarte densa.
  4. Pastele se fierb in multa apa cu sare, conform timpului de pe pachet. Cand le scurgeti, retineti 100 ml din apa in care au fiert.
  5. Intr-o tigaie foarte larga (30 cm) se pune pancetta taiata cubulete (sau fasii) si se prajeste pana isi lasa grasimea si devine placut rumena.
  6. Se adauga pastele scurse in tigaie si se amesteca sa se acopere cu grasimea lasata de pancetta.
  7. Se adauga sosul de dovleac si apa retinuta de pe paste si se amesteca pana se omogenizeaza. Se servesc imediat.
    * crema de dovleac se poate prepara din timp si pastra la frigider; folositi din el cand aveti nevoie; pentru fiecare portie de paste (80 gr / persoana) veti folosi  2 linguri generoase de sos de dovleac si 25 ml apa in care au fiert pastele.
    ** crema de dovleac se poate adauga si la paste umplute (tortellini) cu cartofi sau prosciutto

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...