Paste cu sos de leurda

Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Paste cu sos de leurda

Aglio, olio e pepperoncino in versiunea de primavara. Flosind leurda in loc de usturoi, gustul e mai delicat. Ca paste, am ales de data asta sa folosesc foi de lasagna rupte, au textura potrivita pentru sosul de leurda.

Ingrediente

150 gr foi de lasagna
1/4 lingurita fulgi de chili
1 lingura ulei de masline
1/2 burrata (sau 1 burratina)
sare, piper negru

Sos de leurda

50 gr leurda (1 legatura)
20 gr parmezan (Parmigiano Reggiano)
5 frunze leustean
3 linguri ulei de masline
3 linguri apa rece
sare, piper negru

Portii: 2
Calorii:
1090 cal (calculat fara burrata)

  1. Pentru sos se pune apa la fiert intr-o craticioara. Cand fierbe, se adauga leurda si se opareste 1 minut. Se scoate si se plonjeaza rapid in apa rece, pentru a opri fierberea si a pastra culoarea. Cand leurda e racorita, se scoate din apa si se scurge bine in pumn sau intr-un servetele de bucatarie.
  2. In robot mic sau cu blenderul vertical se mixeaza leurda, putina sare si uleiul, pana aveti o pasta. Se adauga leusteanul, parmezanul, se rasneste piper negruĀ  si se mixeaza scurt, doar pana la omogenizare. Se adauga apa si se mixeaza pana devine un sos fin, care curge de pe lingura. Se gusta de sare.
    * sosul se poata prepara din timp si pastra la frigider
  3. Se rup foile de lasagna fasii potrivite. Se pun in apa cu sare care fierbe (am folosit aceeasi apa in care am oparit leurda). Se fierb pana sunt facute, apoi se scurg, retinand 4-5 linguri de apa.
  4. Se incinge o tigaie larga (cca 26-30 cm). Se adauga sosul de leurda, fulgii de chili si apoi pastele fierte. Se amesteca pana sosul acopera uniform pastele. Se gusta de sare. Cand amestecati, daca sosul pare ca e prea dens, picurati putina apa in care au fiert pastele ca sa se distribuie mai usor. Daca picurati prea multa apa si sosul pare ca s-a diluat, doar lasati la fiert 1-2 minute pe foc, amestecand mereu, pana isi revine la consistenta.
  5. Scoateti pastele intr-o farfurie larga. Presarati cu parmezan. Puteti adauga deasupra si o bucata de burrata (sau mozzarella moale; sau ricotta/urda), merge bine cu sosul de leurda. Picurati totul cu 1 lingura de ulei de masline si apoi presarati chili si rasniti piper negru. Serviti imediat, cat sunt calde.

Comentarii (2)

 

Apostol+Mariana  acum un an - 11 Aprilie 2022 13:24  

Acum merg la bucatarie.Este excelenta.Eu nu pot manca usturoi.
Am facut si 'Pesto cu leurda"reteta ta pe care o pastrez in frigider.
Multumesc,multumesc.
 

Ioana  acum un an - 11 Aprilie 2022 13:32  

E minunata si varianta asta cu leustean. Merge si pe peste si pe miel.
Daca iti place, poti sa iti faci acest piure (fara parmezan) si sa-l pui la congelator, sa-l ai mai mult timp in loc de usturoi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...