Pate din ficat de pui

Retete aperitive Retete cu carne de pui Retete de Pasti Retete ieftine

De impartit cu prietenii! Si nu doar pateul ci si reteta. E geniala, un gust deosebit obtinut din ingrediente simple.

Cel mai fin pate de pui pe care l-am incercat pana acum. E ca un mousse, cu o textura chiar mai fina decat cel din comert. Iar culoarea este perfecta, un roz apetisant. Ce mai este special la acest pate, este gustul clar de foie gras, desi contine doar ficatei de pui... mult mai ieftini decat foie gras. Pe buna dreptate Michel Richard (cel care a publicat reteta) i-a si spus "faux gras". Eu i-am dat 70% procent de asemanare cu foie gras, dar Radu a fost mai generos si i-a dat 90%.

Ingrediente

450 gr ficatei de pui
1 ceapa medie
1 catel de usturoi 
225 gr unt
125 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
1 lingurita sare de mare
1/2 lingurita piper
1 varf lingurita nucsoara macinata
lapte (pentru ficatei)

  1. Ficateii se spala bine in apa rece pana apa ramane curata pe ei. Se acopera cu lapte si se lasa intre 30 minute si o ora sa se scurga de sange si sa dispara mirosurile specifice. Verificati ficateii sa nu aiba pete inchise la culoare. Daca au, taiati acele zone.
  2. Se topesc 2 linguri de unt si sa caleste in el ceapa tocata fin cam 5-7 minute, pana se inmoaie bine. Cand am topit untul l-am lasat cateva secunde sa se faca maro pe margini pentru a primi acea aroma de nuca specifica foie gras.
  3. Se adauga smantana si usturoiul strivit si se fierbe 5 minute la foc mic, pana ceapa e super moale.
  4. Se trage craticioara de pe foc si se adauga sarea, piperul si nucsoara. Se amesteca sa se dizolve.
  5. Se adauga in transe untul taiat bucatele si se amesteca pana se dizolva. Daca la un moment dat e prea rece compozitia si untul nu se topeste, mai puneti craticioara pe foc mic.
  6. Se scurg bine ficateii. Se pun intr-un blender impreuna cu compozitia din craticioara. Se mixeaza lung pana se obtine o pasta foarte fina. Cu cat mai fina cu atat mai bine.
  7. Puneti pe un vas o sita fina (am folosit sita cu care cern faina, era cea mai deasa) si turnati pe ea portii din pasta de ficat. Cu o paleta de patiserie frecati pasta de sita sa treaca cat mai mult prin ea. Repetati pana ati trecut toata pasta prin sita. Daca faceti acest pas, pateul va iesi super fin, ca un mousse. Va vor ramane cam 2 linguri de solide pe sita care se arunca.
  8. Turnati pasta obtinuta in 4 forme de ceramica de 150-250 ml. Asezati formele intr-o tava. Acoperiti vasele cu folie de aluminiu. Turnati apa fierbinte in tava, cat sa ajunga pana la mijlocul vaselor.
  9. Coaceti pateul in cuptor, la 150C timp de 30 minute. La final, pe margine pateul trebuie sa arate maroniu, copt insa in centru e inca roz.
  10. Scoateti formele din cuptor si din tava, ridicati folia si lasati-le sa se racoreasca (maxim 1 ora). Turnati unt sau untura de gasca topita peste pate, ca sa nu se oxideze. Turnati doar un strat fin de grasime.
  11. Acoperiti vasele cu capac sau folie. Dati pateul la frigider minim 3 ore, dar peste noapte este ideal, se va fixa mai bine si gusturile se vor amesteca.
  12. Pateul rezista la frigider 5 zile. Dupa ce ati spart stratul de grasime, cand il puneti iar la frigider, asezati o folie de plastic care sa vina in contact cu zona deschisa, ca sa minimizati oxidarea. Se serveste cu paine proaspata sau prajita, cu castraveciori murati, ridichi sau ceapa verde.

Ceapa calita in unt

Adaugam smantana si fierbem

Adaugam untul

Ficateii mixati

Trecem pasta de ficat prin sita fina...

...pana arata asa

Pasta de ficat prin sita

Pasta de ficat in forme

Pate copt pe abur

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...