Prajitura cu nuca si cafea

Retete desert Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta o am de la mama mea. E perferata ei de Craciun si am executat-o fara abatere de la reteta ei. Desi blatul este extrem de bun, pentru mine crema de unt e un pic cam mult. Stiu insa ca multora le place acest tip de crema si am lasat-o asa, insa eu as fi preferat o crema de ciocolata in loc, mai ales ca as putea folosi galbenusurile ramase de la blat ca sa o prepar.

Ingrediente

250 gr unt la temp. camerei
250 gr zahar
250 gr nuca
200 gr faina alba
1 plic praf de copt
6 oua (doar albusurile)

Crema de unt

200 gr unt la temp. camerei
200 gr zahar pudra
1 lingura rasa cafea instant (dizolvata intr-o lingura de rom)
1 lingura cacao
200 gr nuca

  1. Se freaca untul cu mixerul pana devine cremos. Se adauga faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata impreuna cu zaharul. Se omogenizeaza bine.
  2. Se bat spuma tare albusurile de la cele 6 oua cu o priza de sare.
  3. Se incorporeaza spuma in aluat in 4 transe, amestecand usor cu o paleta, de sus in jos, astfel incat aluatul sa ramana cat mai pufos.
  4. Se unge cu unt o tava si se tapeteaza cu faina. Se toarna aluatul in tava si se niveleaza.
  5. Se da tava la cuptor, la 180C pentru 30-35 minute. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata.
  6. Se lasa blatul sa se raceasca complet.
  7. Pana atunci prajiti nuca la 180C, timp de 10 minute, amestecand de 2-3 ori in ea. Scoateti-o pe un prosop curat si frecati-o intre palme ca sa se curete de coji. Tocati nuca cu cutitul.
  8. Frecati ingredientele de la crema (exceptand nuca) cu mixerul pana compozitia este spumoasa.
  9. Puneti crema peste blat si nivelati. Presarati deasupra nuca prajita.

Aluat, pasul 1

Aluatul pentru blat

Aluatul in tava

Blatul copt

Prajitura cu nuca si cafea

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...