Rogan Josh cu miel

Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete fara gluten

Ma uitam fascinata la serialul Julia de pe HBO si intr-o secventa, Judith, editoarea ei, gateste pentru cina un Rogan Josh. Mi-am si imaginat cel mai bun Rogan Josh care ar fi putut sa o faca sa lacrimeze chiar si pe Julia Child. Dupa o scurta documentare, reteta lui Rick Stein mi s-a parut cea mai interesanta, doar nu degeaba a calatorit prin toata India in cautarea curry-ului perfect. Aseara l-am executata si vedeti si voi ce minunatie a iesit. L-am servit cu salata de ceapa marinata cu coriandru, ultima mea gaselnita datatoare de dependenta. Anul trecut a fost ceapa marinata cu ghimbir pe care am presatat-o peste toate, iar anul asta am zis sa mai schimb... si ce bine am facut! Deci 99.99% Rick Stein si 0.01% moi, as zice ca am fi putut sa o impresionam pe Julia.

Ingrediente

750 gr carne de miel (pulpa)
3 linguri de ulei (sau 40 gr ghee)
1 baton de scortisoara de cca 5 cm
5 pastai de cardamom verde
3 cuisoare
1 ceapa mare
3 catei mari de usturoi
15 gr ghimbir
2 linguri rase Kashmiri chili (sau amestec egal de boia dulce si iute)
1 lingura rasa coriandru macinat
1 lingura rasa chimion macinat
2 lingurite turmeric
1 lingurita seminte de fenicul
1 lingura pasta de rosii (sau 4 linguri passata)
300 ml apa
50 ml smantana dulce pentru gatit (20%)
125 gr iaurt natur
sare

Ceapa marinata cu coriandru

1 ceapa mica rosie
2 linguri suc de lamaie
1/4 lingurita coriandru macinat
1 lingura de ulei de masline
1 lingura patrunjel tocat fin
sare

  1. Intr-o cratita larga se incinge uleiul si se adauga cardamomul presat cu latul cutitului sa expundeti semintele, scortisoarea si cuisoarele. Se soteaza 1 minut.
  2. Se adauga ceapa taiata felii subtiri si se soteaza in continuare 5-10 minute, la foc cat mai mic, pana se inmoaie bine de tot si se rumeneste doar un pic.
  3. Se adauga usturoiul strivit si ghimbirul data pe razatoare si se soteaza cu restul inca 1 minut, pana se simte un miros placut venind din tigaie.
  4. Se face spatiu in mijloc si se adauga pasta de rosii si se soteaza inca 2 minute, pana se inchide un pic la culoare.
  5. Se adauga condimentele pudra (de la chili la turmeric) si se amesteca cu restul.
  6. Se adauga carnea taiata cuburi de 3-4 cm si se amesteca sa se acopere bine de condimentele din tigaie.
  7. Se adauga apa si sare si se aduce la fierbere. Se da focul mic, se pune capacul si se lasa la fiert cam 1 ora. Amestecati o data in acest timp. Dupa o ora verificati sa fie fiarta carnea si daca nu e, o mai lasati pana furculita intra usor in ea. La mine a durat 1 ora si 15 minute. Dupa acest timp sosul e scazut un pic, dar nu uscat.
  8. Adaugati feniculul strivit in mojar. Turnati smantana si amestecati si dati inca un clocot. Sosul se va ingrosa usor, va deveni cumva cremos. Gustati de sare. In reteta lui Rick Stein, iaurtul se adauga in curry impreuna cu smanatana, dar eu am preferat sa nu stric culoarea curry-ului si am servit iaurtul alaturi.
  9. Pentru ceapa, aceasta se taie solzisori sau pestisori fini. Se presara cu sare si se lasa 5 minute sa se inmoaie. Se adauga sucul de lamaie si coriandrul si se mai lasa 10 minute sa se macereze. La final se adauga patrunjelul tocat si uleiul de masline si se amesteca.
  10. Serviti curry-ul cald, presarat cu salata de ceapa, alaturi de iaurt si orez fiert.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...