Shaorma de duminica

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui

Reteta Shaorma de duminica

Nu e cu de toate, e doar cu ce trebuie. Piept de pui cu Garam Masala, salata de varza dreasa cu ghimbir, sos picant usturoiat, patrunjelul proaspat... impachetate intr-o pufoasa pita de casa. Rulati si fiti pregatiti pentru o explozie de arome.

Ingrediente

Aluat pite la tigaie (6 bucati)

250 gr faina alba (tip Bl55/550)
1/2 lingurita sare
1/2 plic drojdie uscata (5 grame)
120 ml apa calduta
50 gr iaurt grecesc (10% grasime)
2 linguri ulei masline

Piept de pui la gratar

1 piept de pui taiat felii subtiri (aproape ca pentru snitele, dar nu le bateti; puteti cumpara piept gata feliat; aprox. 400 gr)
1.5 lingurite Garam Masala (cumparat, de la Fuchs am folosit)
1/2 legatura patrunjel
sare

Salata de varza rosie

150 gr varza rosie taiata fideluta subtire
35 gr pasta de susan (tahini)
5 gr ghimbir curatat
1 catel mic de usturoi
1 lingura sos de soia
2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita zahar
2-3 linguri apa
sare, piper negru

Sos picant cu usturoi

8 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
2 lingurite rase pasta de ardei iute
2 lingurite pasta de rosii
1 varf cutit chimion macinat
sare

Bucati: 6
Calorii: 489 cal / bucata

 

  1. Se incepe cu prepararea sosurilor. Ele se pot pastra la frigider, pot fi facute si cu o zi inainte. Se scot din timp, sa revina la temperatura camerei, mai ales sosul picant care se solidifica la rece.
  2. Cel cu ghimibir pentru salata de varza: se pune in robot mic sau blender vertical pasta de susan (amestecati bine in borcan inainte sa o luati, uleiul se aduna deasupra), ghimbirul dat pe razatoarea fina, usturoiul dat pe aceeasi razatoare, sosul de soia, sucul de lamaie si 1 lingure de apa. Se mixeaza bine pana devine omogen si cremos. Daca vedeti ca pasta de susan nu se amesteca bine (se intampla asta cand ati luat de pe fundul borcanului si nu mai are suficient ulei), completati cu 1 lingura de ulei de masline si mixati, ar trebui sa devina omogen. Adaugati inca 1-2 linguri de apa daca mai trebuie, astfel incat sosul sa devina fluid si sa curga usor din lingura. Dregeti sosul de sare si rasniti piper negru in el.
  3. Sosul picant: se mixeaza in robot mic sau blender vertical toate ingredientele si apoi se adauga sare dupa gust.
  4. Feliile de pui se presara cu 1 lingurita Garam Masala si putina sare si se maseaza bine. Daca condimentul nu se lipeste bine de carne, picurati putin ulei (cam 1 lingura) si masati iar. Lasati pieptul sa stea pana e nevoie de el (la frigider, daca dureaza mai multe de 30 minute).
  5. Aluatul se prepara dupa instructiunile de la aceasta reteta, urmand pasii 1-5.
  6. Pe masa de lucru data cu putina faina se intinde fiecare bucata de aluat foaie subtire (dar nu exagerat, sa o puteti muta usor in tigaie fara sa se rupa) si cat puteti de rotunda.
  7. Se incinge bine o tigaie rotunda (care sa cuprinda foaia) pe care o ungeti cu ulei folosind pensula de silicon sau un servetel inmuiat in ulei. Cand uleiul fumega usor, puneti foaia in tigaie si lasati cam 4 minute, pana se rumeneste placut (ca sa fiti siguri dupa 2 minute ridicati usor foaia si verificati dedesubt sa fie uscata si rumena). Deasupra foaia va face basicute mici, pe toata suprafata. Daca incepe sa fumege, dati focul la mai mic. Intoarceti si mai lasati 3-4 minute si pe a doua parte.
  8. Scoateti pita pe o farfurie si imediat acoperiti-o cu folie de plastic. Repetati cu celelalte bucati de aluat, avand grija sa stergeti tigaia cu un servetel intre fiecare foaie (ramane faina care se arde si face fum daca nu o curatati). Inainte de fiecare foaie, ungeti iar usor tigaia cu ulei. Stivuiti pitele coapte unele peste altele, astfel vor ramane calde si moi.
    * pitele se pot coace si pe tigaia grill, dar ies usor mai crocante decat in tigaia normala; pe post de wrap-uri eu le-am preferat pe cele mai moi, facute in tigaie.
  9. Reincingeti bine tigaia in care ati facut pitele sau tigaia grill (am folosit grill-ul la pui). Asezati felii de piept de pui in tigaie, spatiate. Lasati sa se faca 2 minute pe prima parte, intoarceti si mai lasati 2 pe a doua parte. Pieptul trebuie sa fie rumen, dar nu uscat. Secretul pieptului de pui gustos e sa nu-l faceti prea mult, va ramane suculent. Scoateti puiul pe un tocator si lasati sa se racoreasca putin, apoi il taiati fasii subtiri. Puneti fasiile intr-un bol larga si cand l-ati feliat pe tot adaugati restul de Garam Masala (1/2 lingurita), putina sare si amestecati gustand sa vedeti daca e bine condimentat.
  10. Varza taiata fasiute se presara cu putina sare si se framanta 1 minut cu mana pana simtiti ca e usor umeda si si-a pierdut din volum. Adaugati treptat sos cu ghimbir peste ea si amestecati. Gustati mereu pana simtiti ca e cremoasa salata si aromata, dar nu foarte incarcata de sos (e posibil sa va ramana 1 lingura de sos, e ok, nu trebuie adaugat tot).
  11. Tocati patrunjelul.
  12. Asamblati wrap-urile: asezati cate o pita pe masa de lucru, cu parte mai frumoasa in jos. Puneti salata de varza pe un capat. Presarati fasii de pui. Presarati patrunjel verde. Stropiti totul cu 2-3 lingurite sos picant. Rulati strans. Sunt bune servite imediat.

Shaorma de duminica

Shaorma de duminica

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...