Skolebrød - briose cu crema de vanilie si nuca de cocos
Retete aluaturi Retete desert Retete pentru Mic Dejun
Aceste briose, numite Painea Scolarului, sunt un adevarat rasfat nordic, perfect pentru micul dejun, o gustare la scoala sau un desert pentru sarbatorile de iarna.
Inspirate din traditia norvegiana, skolebrød combina simplitatea aluatului dospit cu rafinamentul cremei de vanilie, rezultand un desert aromat si irezistibil. Se servesc de obicei alaturi de o cafea fierbinte sau un ceai parfumat – o mica bucurie scandinava pe care o poti recrea cu usurinta acasa.
Ingrediente
Aluat
800 gr faina alba (tip 000)
500 gr lapte caldut
15 gr drojdie uscata (sau 50 gr drojdie proaspata)
120 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 pastai cardamom verde
150 gr unt moale (la temperatura camerei; + unt moale pentru uns formele)
Crema de vanilie
500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
30 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie; sau 1 lingurita pasta de vanilie; sau 2 plicuri zahar vanilat Bourbon)
Decor
150 gr apa
3 linguri zahar
100 gr nuca de cocos
Calorii: 577 kcal / bucata
Pret: 3.5 lei / porție
Cum se prepara skolebrød - briose cu crema de vanilie si nuca de cocos
- Pentru aluat se dizolva drojdia in 150 gr lapte caldut si putin zahar si se lasa la loc caldut pana apare spuma deasupra (cca 10 minute).
- Se strivesc intr-un mojar semintele din cardamom. Daca nu aveti mojar, le puteti mixa in masina de cafea impreuna cu putin zahar, pana se maruntesc.
- Se amesteca zaharul tos cu cel vanilat si cardamomul strivit. Se adauga restul de lapte caldut si se amesteca.
- Deasupra se pune faina si drojdia activata si se amesteca pana aluatul absoarbe toata faina. Continuati apoi sa framantati in robotul de framantare tip de 3 minute, pana aluatul e omogen.
- Dupa cele 3 minute, in timp ce robotul continua sa framante adaugati cubulete de unt moale, treptat, fiecare transa o adaugati dupa ce cea anterioara se amesteca total in aluat. Va dura inca 3-4 minute acest pas.La final aluatul e elastic, dar deloc lipicios, va fi foarte usor de lucrat.
- Ungeti 12 forme de muffins cu un strat subtire de unt moale.
- Pe masa de lucru (nu e nevoie de faina, aluatul nu se lipeste) impartiti aluatul in 12 bucati egale, de cca 130 gr fiecare (prima data impartiti aluatul in 2, apoi fiecare bucata in 3 si apoi fiecare bucata iar in 2).
- Formati bile din fiecare bucata si le asezati in tava de muffins. Introduceti tava intr-o punga si lasati la crescut la loc caldut (cca 26-28C) timp de ora.
- Cat cresc briosele, preparati crema de vanilie dupa instructiunile de aici (singura diferenta e ca se foloseste mai putin amidon, ca sa iasa crema putin mai moale). Cand crema se racoreste, o transferati intr-un spritz de patiserie.
- Faceti cu degetul identatii in mijlocul fiecarei briose crescute. Identatiile sa fie cat mai largi si mai adanci, dar fara sa strapungeti fundul, astfel va intra mai multa crema in briose.
- Cu spritul, portionati crema de vanilie in fiecare briosa, avand grija sa o umplti pana sus, chifla va mai creste in jur cand intra la cuptor. Lasati brioasele la loc caldut pana incingeti cuptorul la 200C (cam 15 minute).
- Coaceti briosele timp de 25-30 minute, pe nivelul 2 de jos al cuptorului.
- Cat se fac briosele, preparati un sirop din apa si zahar, pe care-l fierbeti 2 minute dupa ce zaharul s-a dizolvat.
- Cand briosele sunt placut rumene, le scoateti si le lasati sa se racoreasca 10-15 minute. Luati apoi fiecare briosa si o ungeti cu sirop peste tot, inclusiv baza. Imediat o tavaliti prin nuca de cocos.
- Asezati briosele pe platou si lasati sa se raceasca complet. Sunt bune si calde, dar crema de vanilie e inca moale. Dupa racire se pot taia in doua fara sa curga crema.Se pastreaza bine cateva zile, tinute intr-o punga.
Briosele umplute cu crema de vanilie
Tavalite prin cocos
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email