Supa de coada de vita

Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Supa pe coada de vita ca la Paprika Csarda (la granita dintre Ungaria si Austria), loc vestit pentru mancarea buna oferita drumetilor flamanzi. Desi toata mancarea arata bine la csarda, am reusit performanta sa mananc doar un singur lucru: supa de coada de vita. Si cred ca am trecut de cel putin 20 de ori pe acolo. Si nu e doar asta, dar imi place sa-mi comand portie mare (dubla) care vine servita intr-o oala cu polonic... sa tot fie 5 farfurii de supa. Chelnerii se uita la cei 157 cm ai mei si ma atentioneaza, dar stiu ca pot sa mananc toata oala.

Reteta seamana mult cu cea de vita, dar am vrut sa o postez separat ca sa va atrag atentia asupra acestei parti din vita deosebit de gustoasa si in plus foarte ieftina (10 lei /kg). Am pus mai multe cuisoare si putina nucsoara fiindca coada de vita are gust foarte intens si suporta arome mai puternice.

In pachet am avut 2 cozi de vita (de la Metro), cam la 1.6 kg. Dintr-un kg am facut aceasta supa, iar din restul (cele mai carnoase bucati) va arat maine ce minunatie mi-a iesit.

Ingrediente

1 kg coada de vita
4 morcovi
1 ceapa
1 radacina patrunjel
120 gr radacina telina
1/2 lingura piper negru boabe
2 varfuri cutit nucsoara macinata
4 cuisoare
2 lingurite sare
piper negru macinat
patrunjel verde tocat

Portii: 4-5

  1. Se taie coada de vita bucati (treceti cu degetul peste ea si unde simtit adancituri moi acolo se poate taia usor cu cutitul). Se aseaza bucatile intr-o tava si se dau la cuptor, la 240C timp de 45 minute, pana se rumenesc frumos. Astfel supa va avea un gust mai intens si o culoare mai inchisa (maronie).
    * acest pas poate fi facut si mai rapid, prin prajirea bucatilor de coada in putin ulei pana se rumenesc peste tot (cam 3-4 minute / parte).
    ** se poate sari peste acest pas, dar supa nu va avea aceeasi culoare si gustul va fi mai discret; in acest caz carnea se acopera cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute, apoi se spala; se continua cu pasul 2
  2. Se toarna tot continutul tavii (coada si sucul lasat) intr-o oala. Se adauga 3.5 l de apa rece. Se aduce la fierbere si se da focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca doar usor. Se pune capacul usor intredeschis si se fierbe timp de 2 ore. In prima jumatate de ora supa va face foarte putina spuma care trebuie adunata si aruncata.
  3. Dupa 2 ore carnea e fiarta, dar inca nu se desface usor de pe os. Adaugati legumele curatate si taiate bucati mai marisoare. Ceapa se lasa intreaga si se inteapa cu cele 4 cuisoare. Se adauga si sarea, piperul boabe si nucsoara.
  4. Se lasa la fiert, la fel ca pana acum la foc mic cat doar sa bolboroseasca (cu capacul pus de tot daca vi s epare ca a scazut prea mult pana acum) inca 1 ora. Dupa acest timp carnea trebuie sa fie moale incat daca o trageti cu furculita vine usor de pe os.
  5. Strecurati supa prin tifon (3-4 straturi). Asezati carnea si si parte din legume inapoi in supa.
  6. Separat, intr-o oala cu multa apa si sare se fierbe fidea (cam 5 minute cea de casa; sau dupa instructiunile de pe pachet cea cumparata). Se scurge si se adauga in supa. Eu fierb fidea doar cand servesc supa (cca 25 gr /portie). Se serveste supa calda, presarata cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

Coadat taiata bucati in tava

Carnea coapta

Spumam supa cand incepe sa fiarba

Dupa 2 ore se adauga legumele

Supa mai trebuie doar strecurata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...