Coada de vita cu cinci arome

Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete la cuptor Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Coada de vita cu cinci arome

Coada de vita caramelizata, lipicioasa si aromata. De cinci ori aromata ;)

Am folosit partile cele mai carnoase de la doua cozi de vita. Din restul cozilor am facut o supa cu efect incalzitor. Eu zic ca weekendul asta am investit intelept cei 15 lei. Am preparat cina de sambata si supa pentru pranzul de sambata si duminica. Si practic ambele retete s-au facut singure, la foc mic, in timp ce mi-am vazut linistita de micile mele hobby-uri de weekend.

Ingrediente

600 gr coada de vita (3-4 bucati mai carnoase, dinspre capatul gros)
15 gr ghimbir
3-4 catei usturoi
1 ardei iute rosu
1 lingura rasa zahar
40 ml sos de soia (japonez)
3/4 lingurita 5 arome chinezesti
1 cana supa de vita (de pui; sau apa)
1/2 lingura otet de orez
2 linguri ulei

Portii: 2

  1. Coada de vita se taie bucati si se lasa 30 minute afara sa revina la temperatura camerei.
  2. Intr-o cratita/tuci nu foarte larga (cat sa cuprinda carnea pe un singur strat) se incinge uleiul si se prajesc bucatile de coada pana se rumenesc placut pe toate partile.
  3. Se trage cratita de pe foc si se adauga ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt. Se calesc 1 minut, pana incep sa miroasa frumos.
  4. Se adauga sosul de soia (am folosit 20 ml sos de soia sarat si 20 ml sos de soia slab sarat) in care am dizolvat zaharul si aromele chinezesti. Se aduce la fierbere timp de 1 minut.
  5. Se stinge totul cu supa (doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne; am folosit o cana din supa de coada pe care tocmai o preparasem). Se aduce la fierbere.
  6. Se acopera vasul cu capac sau folie si se da la cuptor la 150C timp de 3 ore. La fiecare ora intoarceti carnea in sos, ca sa fiarba egal. Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid. Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic. Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.
  7. Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o. Veti vedea deasupra o cantitate destul de mare de ulei. Cu o lingura adunati cat puteti din ulei (fara a lua si sosul maroniu) si-l aruncati.
  8. Gustati sosul si adaugati otet dupa gust, doar cat sa echllibreze gustul dulceag (am pus 1/2 lingura).
  9. Puneti cratita pe plita, focul la mediu, si fierbeti pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel iar bucatile de carne devin lucioase (cca 2-3 minute). In acest timp intoarceti constant bucatile de carne in sos sa se acopere pe toate partile.
  10. Serviti bucatile de carne cu orez cu susan si legume verzi fierte pe abur. E bun reincalzit.

Se rumenesc bucatile de coada

Se rumenesc bucatile de coada

Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute

Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute

Se adauga sosul de soia, zaharul si supa

Se adauga sosul de soia, zaharul si supa

Dupa 2 ore de fiert

Dupa 2 ore de fiert

Dupa 3 ore de fiert

Dupa 3 ore de fiert

Se fierbe sosul pe plita...

Se fierbe sosul pe plita...

... intorcand bucatile de carne sa se acopere de sosul lucios

... intorcand bucatile de carne sa se acopere de sosul lucios

Coada de vita cu cinci arome

Coada de vita cu cinci arome

Comentarii (7)

 

olga  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 12:51  

Doamne ce bine arata! Si la mancare se preteaza ,, exprimarea'' ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 13:42  

Olga, sper ca nu te gandesti la ce ma gandesc eu acum :) chiar e o parte gustoasa din vita!!!

pentru cei care au o problema cu aceasta parte a vitei, puteti face reteta cu coaste de porc carnoase.
 

Anamaria  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 22:28  

Arata grozav ! Voi cauta la cel mai apropiat Metro (dupa cum am citit intr-un comentariu la supa din coada de vita) si sper sa pot incerca si eu macar una din cele doua retete. Ambele sunt tentante. Ca sa scurtez timpul de pregatire, voi folosi oala sub presiune.
Pot folosi si putin antricot de vita, alaturi de coada, pentru mai multa carnita ? Nu de alta, dar imi place rasolul de vita, cu hrean ras, preparat in casa. Merci.
 

olga  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 22:33  

Eu doar la lucruri bune ma gandesc ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 10:32  

Anamaria, sigur, adauga o bucatica de antricot pentru mai multa carne.
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 10:41  

Olga, se zice ca atragi oamenii care sunt asemanatori cu tine. dar voi sunteti mai buni, cel putin mai pozitivi :) mie mi-a luat-o mintea razna...
 

olga  acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 11:51  

Ti-am mai zis eu te iubesc pe viata. Tu imi faci viata mai buna si absolut niciun cuvant n-ar putea exprima cat sunt de recunoscatoare.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...