Supa de pui cu taietei

Retete cu paste Retete cu carne de pui Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Intotdeauna am avut o obsesie cu supa de pui. Nu-mi iesea limpede si nu stiam unde gresesc. Era ea gustoasa, dar parca nu-mi pica bine ca nu vedeam fundul farfuriei.

Ma duceam acasa si o intrebam pe mama mea ce gresesc.
Ea ma intreba: "Ai pus puiul la fiert in apa rece"?
Eu: "Nu".
Refaceam supa cu puiul in apa rece si iar iesea tulbure.
Inapoi la mama si ea intreba "Dar ai spumat supa?".
Eu "Da, normal".
Mama: "Ai strecurat supa la sfarsit?"
Eu "Nuuuu"
Mama: "Dar cum ai scos carnea din supa?"
Eu: "Cu paleta de spumat normal"
Mama: "Nu e bine, trebuie sa o strecori"
Eu: "OK, fac si asta, cum de nu m-am gandit oare?"
Supa tulbure iar...
Intr-un final iau o carte de Sanda Marin sa citesc acolo cum se face supa, eram convinsa insa ca secretul supei transparente e bine pastrat de gospodinele perfecte si eu nu-l voi afla niciodata. Din fericire am aflat din acea carte raspunsul la problema mea: fiertul la foc mic. Aici greseam, eu dadeam focul un pic cam tare si degeaba spumam sau strecuram supa. Sfaturile mamei mele au fost corecte, dar nu suficiente pentru experienta mea din acel moment. Fiindca asta se intampla demult, acum stiu reteta unei supe perfect transparente. :p

Supa de pui o fac numai si numai pe pui de casa. Noroc cu bunica-mea care creste cei mai buni pui. Carnea miroase doar a zarzavaturi, e mirosul hranei cu care-i rasfata bunica-mea (coji de zarzavat, verdeturi din gradina si porumb macinat amestecat cu branza). Cel mai mult in supa imi place telina, de aceea pun o cantitate destul de mare. Ceapa insa nu-mi place in aceasta supa in mod special, mi se pare ca iese prea dulceaga. Prefer sa pun o bucata de ardei verde.

O sa va placa supa mea de pui facuta la foc mic. Imi place sa o alint aur lichid ;)

Ingrediente

1 pui de casa de aprox 2 kg
300 gr radacina telina
100 gr radacina patrunjel
2 morcovi mari
1 bucata ardei verde-deschis
cateva fire de patrunjel
taietei de casa (sau fidea)
sare, piper boabe
putin patrunjel tocat pentru servit

  1. Puiul curatat bine se spala in apa rece. Il taiati bucati. Daca doriti, il puteti acoperi cu apa clocotita si-l lasati 15 minute, apoi il spalati iar cu apa rece. Acest pas va reduce spuma.
  2. Se pune puiul intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4-5 l apa). Se pune la fiert la foc mic.
    * daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
  3. Spumati supa cu o lingura cu gauri pana nu se mai face spuma deasupra. La mine a durat cam 1 ora, cam la 10 minute dadeam un ochi sa vad daca mai trebuie spumata. Cand vedeti ca nu se mai face spuma stergeti marginea oalei de spuma intarita cu un servetel umed.
  4. Se curata si se spala zarzavaturile, apoi le taiem bucati mari. Le punem in supa plus 2 lingurite sare si 1/2 lingurita piper negru boabe si lasam in continuare la fiert la foc mic, cat sa bolboroseasca usor. Acum puteti puneti capacul la oala ca sa nu scada supa prea tare. Lasati la fiert inca 2 ore.
    * nu lasati sa clocoteasca supa, aceasta se va tulbura. :p
  5. Asezati o strecuratoare (preferabil si cu tifon) deasupra unei oale goale si strecurati supa. 
    * daca strecurati supa aceasta va fi si mai limpede; in strecuratoare va raman zarzavaturile fierte si carnea de pui cu care puteti pregati alte feluri de mancare.
  6. Intre timp, fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si puneti-i in oala cu supa si mai dati un clocot, verificand supa de sare.
    * eu fierb taiateii separat ca sa nu-si lase amidonul in supa si sa o tulbure.
  7. Serviti presarat cu patrunjel si piper. Mie imi place supa de pui si cu ridichi.

Spumam supa

Supa nu mai face spuma

Se adauga zarzavaturile

Dupa 3 ore de fiert la foc mic, mic

Supa strecurata (aur lichid)

Taietei de casa

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...