T-bone la tigaie cu unt si usturoi

Retete de mancaruri cu carne Retete rapide Retete pentru Valentine's Day si Dragobete Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta T-bone la tigaie cu unt si usturoi

T-bone pentru doi! Nu numai ca dintr-o bucata iese cantitatea ideala pentru doua persoane, dar avem si doua tipuri de carne in acest steak. Asa se vor bucura si cei care adora aroma mai intensa a carnii de vita si cei care iubesc fragezimea si gustul delicat al muschiuletului. Nu credeti ca este perfecta aceasta bucata de carne?

Ingrediente

1 T-bone de aprox 2.5 cm grosime (cantareste in jur de 650 gr)
35 gr unt
2 catei mari de usturoi
1/4 lingurita piment d'espelette (sau alt tip de fulgi de chili)
1 fir bogat cimbru (sau cimbrisor)
sare, piper negru

Portii: 2

  1. Pt aceasta tehnica rapida se alege un steak cam de 2.5 -3 cm grosime. Daca e mai subtire se va face prea repede carnea, dar langa os va ramane nefacut, iar daca e mai gros avem nevoie de alta tehnica de gatit.

    Un T-bone contine doua tipuri de carne (vezi prima poza de jos cu explicatii):
    - intr-o parte a osului e o bucata mai mica si mai rotunda, acesta e muschiulet (cea mai frageda bucata din vita)
    - in cealalta parte e o bucata mai mare si marmorata cu grasime, inclusiv mai multa grasime pe exterior; acesta este antricotul
    Daca bucata de muschiulet e mai mare si intreaga, T-bone-ul se numeste Porterhouse. Ce am gatit acum e de fapt un Porterhouse.
    Fiind doua bucati diferite de carne se va comporta usor diferit la gatit in sensul ca muschiuletul se va face mai repede decat antricotul. Daca lasati steakul intreg in tigaie pana la final veti avea antricotul facut medium-rare, iar muschiuletul medium. Daca vreti si muschiuletul mai rare va trebui sa-l taiati de pe os putin inainte si sa mai lasati restul in tigaie.
    In aceasta reteta am lasat totul in tigaie pana la final. Daca il faceam pe gratar, decupam muschiuletul mai repede.
  2. Teoria e mai complicata, practica mult mai simpla :)
    Scoatem steakul din frigider si il presaram generos cu sare pe ambele parti.
  3. Punem pe foc mediu spre mic o tigaie de fonta sau antiaderenta. Luam steakul si il tinem cu mana in tigaie pe partea cu grasimea (marginea laterala de la antricot; vezi in poza 1 si 2). Va trebui sa-l tineti cu mana in aceasta pozitie pana se topeste putina grasime in tigaie si marginea se rumeneste. Va dura undeva la 3-5 minute.
  4. Cand aveti destula grasime cat tigaia sa fie unsa peste tot, asezati steakul culcat pe o parte. Prajiti la foc mediu timp de 1 minut. Intoarceti si lasati 1 minut si pe cealalta parte.
    Repetati inca o data cate 1 minut / parte. Deci pana acum steakul a stat 2 minute / parte in total.
  5. Intoarceti iar si adaugati untul bucati in jurul steakului. Scuturati tigaia cu miscari spate-fata astfel incat untul care se topeste sa ajunga si dedesubt si sa nu se arda. Daca vi se pare ca tigaia e prea incinsa dati focul la mai mic. Prajiti asa 30 secunde.
  6. Intoarceti si mai prajiti 30 secunde si pe a doua parte.
  7. Inclinati usor tigaia astfel incat untul sa se scurga intr-o parte. Adaugati usturoiul strivit, chili si firul de cimbru in unt. Scuturati tigaia sa se amestece bine. Prajiti asa, cu arome, inca 30 secunde, timp in care cu o lingura stropiti si partea de sus a steakului cu untul aromat (tineti tigaia usor inclinata ca sa puteti lua untul).
  8. Scoateti imediat steakul din tigaie si il lasati sa stea 2-3 minute inainte de a-l taia. Daca doriti puneti o bucatica de unt deasupra cand il duceti la masa.
  9. Decupati carnea de pe os. Taiati fiecare bucata felii subtiri, tinand cutitul perpendicular pe fibra. Daca doriti, puteti pune bucatile separat (cele de antricot si muschiulet) sau le puteti amesteca.
  10. Stropiti feliile de carne cu sos din tigaie si apoi rasniti sare si piper negru. Serviti imediat.

T-Bone

T-Bone

Se prajeste pe partea cu grasimea pana se topeste

Se prajeste pe partea cu grasimea pana se topeste

Se prajeste cate 1 minut per parte (de doua ori)

Se prajeste cate 1 minut per parte (de doua ori)

Se adauga untul si apoi aromele

Se adauga untul si apoi aromele

Felii

Felii

Comentarii (8)

 

zs  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 11:19  

Fotografie foarte apetisanta. Nu pot rezista sa ofer cei doi bani ai mei de comentarii si sfaturi. Gratis, NU merita mai mult. Posibil ca si gratis sa fie prea scump.

1. Tipul de steak aratat se numeste intr-adevar Porterhouse. Se numeste si T-Bone. Tehnic, amandoua se numesc T-Bone. Dupa USDA (departamentul de agricultura USA) Porterhouse este o subcategorie a lui T-Bone, atunci cand latimea muschiuletului este 5 cm sau mai mare. Asta este in Statele Unite. In alte parti ale lumii il putem numi Costica.
2. Partea opusa muschiului nu cred sincer ca se numeste antricot. Antricotul este "intre coaste" (entrecote) si locuieste in partea cu coaste a saracului animal, MULT mai aproape de cap ("rib" in USA). Partea asta de Porterhouse locuieste mai aproape de fund, pe Engleza se numeste "strip" si cred ca se numeste "vrabioara" pe Romaneste. Partea respectiva a animalului se numeste "loin" in USA. Osul care se vede nu mai este coasta animalului, ci o vertebra, parte din sira spinarii.
3. In experienta mea mi-a fost practic imposibil sa distrug asa o bucata de carne, desi in timpul anilor am reusit cateodata - talentat. Am gatit steak-uri de genul asta in toate felurile posibile: la tava neteda de fonta, la gratar de fonta, la gratar cu carbuni de lemn, la gratar cu cu brichete de carbune, la gratar cu lemn uscat sau cu gaz. Fiecare metoda produce rezultate surprinzator de diferite.
4. Ceace arati d-ta e foarte probabil sa produca un rezultat bun. Dupa fotografie culoarea interioara este frumoasa, dar cea exterioara lasa de dorit, si gustul format la temperaturi mai inalte nu a avut timp sa se dezvolte pe afara carnii.
Cateva lucruri care au functionat in mod special pentru mine la un steak cu o grasime sub 3 cm:
- Ingheata steak-ul, chiar foarte bine inghetat. Intre tigai as sfatui numai o tigaie de fonta, orice altceva ar scade imediat drastic in temperatura, nu un lucru bun.
- As incinge tigaia la extrema, pana o picatura de ulei ar incepe sa dea fum. As pune sare SI piper negru pe ambale parti ale carnii (din belsug) si as pune steak-ul in tigaie fara grasime. As intoarce steak-ul repetat la fiecare 2-3 minute, mentinand cea mai mare caldura posibila sub tava. Culoare pe dinafara va deveni spectaculara, daca:
- In ALTA tigaie mica as topi untul cu putin ulei (masline sau vegetal, sa stapanesca untul de a arde), cu o mana de salote, putina sare si piper. Cand arata translucente as muia o pensula sau un bouquet garni in untul topit si as unge steak-ul pe ambele parti in timp ce-l intorc, repetat.
- Steak-ul se va dezgheta la interior in toate partile suficient sa poata produce culoarea dorita: rosie, roza sau oricare alta. Indicatii de timp nu sant folositoare; cea mai buna indicatie este sa impingi cu un deget in carne pe deasupra in timp ce o gatesti. Fiecare temperatura interioare ofera rezistenta ei, si o poti intelege cu o singura taietura mica in centru, unde apesi.

Poveste este mai lunga, dar nu are rost sa scriu o reteta aici, as fi vrut sa ajut cu a d-voastra. Pofta buna!
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 11:42  

ma intereseaza mereu culoarea la interior, fiindca din experienta mea degeaba o las sa prinda culoare spectaculoasa pe dinafata (si asta e valabil la orice fel de carne) daca la final e prea facuta inauntru...
cu o simpla tigaie si un steak de grosimea asta atata s-a putut face. gustul crustei oricum e compensat de unt si usturoi... se simt foarte placut impreuna.
pe gratar sau cu o bucata maai groasa ar fi alta poveste...
 

zs  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 12:09  

Alte sfaturi, tot fara de folos:

- Mujdei de usturoi ar fi bine de servit la masa, nu folosit la gatit. Fiecare lucru la timpul lui.
- As folosi o cantitate mult mai mare de unt / ulei/ salote. Odata topit l-as turna peste steak-ul gatit, in farfurie, ca un sos. In restaurante specializate de steaks este numit (cu umor) ca "vitaminele" steak-ului.
- Asa un steak este cateodata (in restaurante mai bune / speciale) taiat rapid dar cu grija de pe os. Si muschiuletul si vrabioara sant taiate dupa aceea in felii cam 2 cm de late. Steak-ul este apoi RE-ASAMBLAT in farfurie (cu os si tot) in forma originala, si farfuria inclinata in asa fel ca "vitaminele" sa se adune jos si sa fie disponibile pentru muiat feliile de carne.

Cred ca m-am convins sa-mi fac unul. De fapt (depinde de carnea gasita / cumparata) asa ceva este pentru doua persoane, sa vad daca sotia ar vrea. Cu norocul meu este in dieta.
 

zs  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 12:57  

Nu as vrea sa acaparez discutia, si sa opresc altii de la participat. In plus, tot ce scriu este parerea mea, si nu cuvantul lui dumnezeu.

Culoarea interioara este intr-adevar CRUCIALA. Este indicativa a buna parte a gustului carnii, si cat de zemoasa a ramas carnea (sau nu).
Culoarea pe dinafara nu este numai folositoare la aspect - desi si asta este important. La temperaturi mai inalte au loc reactii in carne (ca de exemplu reactia "Maillard") care produc gusturi si mirosuri distinctive si NU disponibile la temperaturi mai joase.

In orice caz, din nou, asta este parerea mea. Cea mai buna solutie este sa maninci DOUA (PATRU?) steak-uri si sa vezi care este mai bun =P~
 

zs  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 13:01  

Dupa calitatea retetelor si cunostintele care se simt in ele credeam ca sant produse de o bunicuta cu o viata de experienta in bucatarie.
Plecand de la pagina am dat de fotografia d-tale si apari ca o eleva de scoala elementara!

Probabil ca gatitul te mentine tanara =P~ Probabil ciorba de miel.
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 13:37  

Sotia daca e la dieta poate primi muschiuletul si doua fire de sparanghel :)))) am zis eu ca e o bucata de carne care impaca pe toata lumea...

sunt de acord cu efectul Maillard, dar chiar iese prea facut daca asteptam acest efect pe bucata asta. dar cum am zis, untul adaugat in ultimele secunde se caramelizeaza (brown butter parca ii zice) destul cat sa compenseze.
aici nu gasesc bucati de vita (cu os) mai groase, ele vin in macelarie taiate asa. pentru muschiulet, antricot pot lua bucata intreaga si o tai cum vreau, dar t-bone si alte bucati cu os nu.

multumesc pentru compliment (desi poza e de acum 10 ani cand am inceput siteul), as zice ca am gene bune... pana acum... vom vedea... in ultimul an am schimbat dieta si antrenamentul fizic si se simte bine (mai mult decat se vede).
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 13:41  

ah, legat de dieta, in ultima vreme am trecut dupa ingrediente si caloriile portiilor. initial a fost un calcul pentru mine, dar apoi am zis ca poate sunt si altii interesati de cat mananca.
 

zs  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2020 17:36  

Motivul ca T-Bone vine pre-taiat este pentru a evita patologia - cred ca e vorba de boala KJ (vaca nebuna?). Sira spinarii este curatata in anumite feluri inaainte de vanzare. Nu ar fi necesar sa fie toate taiate subtiri, dar posibil ca a fost o decizie facuta cu rost, dupa conditii locale.

E adevatat ca un steak relativ subtire ar ajunge prea gatit inauntru daca am astepta sa fie bine gatit pe dinafara. Asta este motivul inghetarii. Inghetatul permite sa exteriorul sa se gateasca mai bine fara sa omoare interiorul. Are insa nevoie de atentie marita.

Sotia nu are chef de carne azi. Si cand are nu-i prea place muschi. Sustine ca are relativ putin gust, si cred ca are dreptate.

Nu inteleg ce d-ta ai scris despre calcularea caloriilor.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...