Vita caramelizata

Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vita caramelizata

Ultima mea captura: steak bavette. De multa vreme "vanam" aceasta bucata de vita, dar nu era de gasit la Cluj. Ieri, cand am vazut in supermarket ultima tavita, m-am aruncat ca vulturul pe ea. In drum spre casa deja faceam scenarii despre ce voi face din ea... pana seara a castigat aceasta reteta in stil chinezesc, insa sa stiti ca le voi pune in practica si pe restul. Deci daca vedeti aceasta bucata de carne nu ezitati sa o cumparati. Este foarte aromata, indicata pentru stir-fry sau pentru gratar. Este o bucata mai ieftina care se poate folosi cu succes si la fajita.

Iar despre aceasta reteta va spun doar ca a urcat direct in varf in topul "chinezariilor". Carnea iese moale, aromata, un pic lipicioasa, lucioasa...

Ingrediente

350 gr steak bavette (flank steak)
1 ceapa medie
1 fir ceapa verde
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura amidon
1 cana ulei pentru prajit

Sos

4 linguri sos de soia
3 linguri otet de orez
1 lingura zahar brun
1 lingurita cu varf pasta de ghimbir si usturoi
15 rasnite chili
2 lingurite ulei

Portii: 2-3

  1. Se taie carnea fasii subtiri, obligatoriu perpendicular pe fibra. Cutitul se tine inclinat la 45 grade cand feliati carnea, pentru ca feliile sa iasa mai late.
  2. Se presara carnea cu bicarbonat, se amesteca bine si se lasa sa stea 15 minute. Se spala bine sub jet de apa, se scurge si apoi se absorb bucatile de carne cu servetele de bucatarie.
  3. Se presara carnea cu amidon, se amesteca bine si se mai lasa sa stea 15 minute la marinat.
  4. Cat se marineaza carnea, se prepara sosul. Se incinge uleiul intr-o craticioara. Se adauga pasta de ghimbir si usturoi si se prajeste timp de 1 minut. Se adauga restul ingredientelor de la sos si se fierbe timp de 5 minute.
  5. Se incinge bine 1 cana de ulei. Se prajesc bucatile de carne timp de 2-3 minute. Se scot cu o paleta pe servetele, ca sa se absoarba excesul de grasime. Carnea se prajeste in ture, nu inghesuiti feliile in tigaie.
  6. Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok sau o tigaie larga. Se prajeste la foc mare, amestecand des, ceapa taiata felii subtiri. Cand incepe sa se aureasca pe margini se adauga carnea prajita si se amesteca bine. Se adauga apoi sosul si se fierbe, tot la foc mare, pana sosul este absorbit de carne si in tigaie se vede doar putin lichid. Se adauga ceapa verde taiata ronedele, se amesteca si se trage tigaia de pe foc.
  7. Se serveste cu orez basmati fiert.

Steak bavette

Steak bavette

Carnea taiata fasii

Carnea taiata fasii

Carnea la marinat

Carnea la marinat

Carnea prajita

Carnea prajita

Ceapa calita cu carnea

Ceapa calita cu carnea

Se adauga sosul

Se adauga sosul

Vita caramelizata

Vita caramelizata

Comentarii (41)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 10 Martie 2014 11:05  

cu siguranta ar merge, fie doar cu praz, fie jumi-juma.
 

Ida  acum 9 ani - 6 Octombrie 2014 17:31  

Tocmai am oprit focul. A iesit demential, desi nu am gasit carne de asa buna calitate ca si tine, doar antricot.
 

Nicoleta  acum 9 ani - 11 Martie 2015 16:58  

Buna Ioana,
Am fost la un restaurant chinezesc si am gustat ceva de genul, numai ca reteta mai continea bambus si urechi de lemn. Ideea e ca nu avea deloc gust de vita si 'se topea in gura' (ceea ce m-a bucurat pentru ca mie , personal,nu-mi place gustul carnii de vita). Poate continea sosul ceva ingrediente care mascheaza gustul,sau a fost marinata inainte...?
Daca poti,te rog, sa-mi dai o idee cum sa gatesc o asemenea reteta acasa, in asa fel incat sa dispara gustul de vita, ar fi perfect....
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Martie 2015 17:11  

Nicoleta, daca faci aceasta reteta vei obtine exact ce ai descris tu mai sus. faptul ca se topeste in gura vine de la marinarea cu bicarbonat si apoi cu amidon. iar gustul e de la bucata de carne (cumpara steak bavette sau steak onglet de la Cora daca ai posibilitatea; steak onglet are gustul mai fin) in combinatie cu marinarea.
chiar weekendul trecut am tinut un mic curs de gatit cu aceasta reteta si am reusit sa reabilitez imaginea carnii de vita.

daca vrei sa mai pui bambus si altele, doar le sotezi impreuna cu ceapa.
 

Nicoleta  acum 9 ani - 11 Martie 2015 17:17  

O sa incerc. Din pacate in Timisoara nu avem Cora, dar din ce am citit mai sus, voi incerca la Metro, poate am noroc.
Multumesc mult :)
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Martie 2015 17:19  

intreaba, desi eu n-am vazut expuse. am observat ca cei de la metro sunt foarte saritori, poate taie la comanda.
daca nu, antricot sigur gasesti la metro si ar trebui sa functioneze cam la fel. doar sa fii atenta sa identifici fibra si sa tai corect fasiutele.
 

sas stefana  acum 8 ani - 23 Ianuarie 2016 19:59  

buna ioana,
am incercat reteta si a iesit o catastrofa foarte sarata?.
am adaptat reteta la cantitatea mea de vita plus 2linguri sos soia in plus.
a fost foarte sarat si nu reuseam sa-mi dau seama ce s-a intamplat. Am verificat sosul de soia si acesta avea 15g sare/100g sos. Sa inteleg ca este sosul de vina??
Am fost tare dezamagita!( eu fiind fan mancare chinezeasca)


 

Ioana  acum 8 ani - 23 Ianuarie 2016 21:20  

categoric sosul de soia e de vina si faptul ca ai crescut cu 50% cantitatea in reteta. practic ai crescut cu 50% cantitatea de sare.
iti recomand sosul de soia Kikkoman (all purpose) in combinatie cu cel slab sarat [link] cu ele nu vei mai avea surprize de genul asta.
 

Rares  acum 3 ani - 2 Mai 2020 16:16  

Buna. Am o nelamurire cu sosul. Am facut de cateva ori , iese de vin dar , sosul este prea concentrat , folosesc soia light nu dark, dar totusi este super concentrat si bineinteles super Sarat cu o textura grea. Nu pot sa las la fiert acel sos 5 min deoarece se va super ingrosa. Deci intrebarea mea este , nu se Adauga apa deloc in sos ?? Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 2 Mai 2020 16:21  

Ai incercat cu acest sos cu cantitate redusa de sare? [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...