Steak bavette la grill

Retete de mancaruri cu carne Retete pentru gratar Retete rapide Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Steak bavette la grill

Ieri am incercat un steak bavette pregatit simplu, in tigaia grill. Voiam sa ma asigur ca aceasta parte mai ieftina din vita, care se poate pregatit la gratar, suporta o preparare simpla, fara marinare si alte artificii complicate de fragezire. Iar raspunsul este da, desi cu siguranta ar beneficia foarte bine si de o marinata aromata. Insa asta, intr-un episod viitor!

Ingrediente

1 steak bavette (flank steak)
sare, piper negru

Sos Chimicchuri

1/2 legaturica patrunjel (cca 8 fire)
1 catel de usturoi
1/2 ceapa rosie (eu am pus 3 esalote)
1/2 lingurita oregano uscat
1 foaie de dafin
1 lingurita boia dulce
150 ml ulei de masline (mai neutru la gust; se poate folosi si ulei de floarea soarelui sau alt ulei)
50 ml apa fierbinte
50 ml suc de lamaie (de la 1 lamaie mica)
sare

Portii: 2

  1. Sosul se pregateste cu 1 zi inainte: se mixeaza in robotel patrunjelul, usturoiul, ceapa si oregano pana se maruntesc bine, dar nu chiar pasta. Daca nu reusiti sa mixati, adaugati putin din uleiul cerut in reteta. Puneti acest amestec intr-un borcan.
  2. Adaugati dafinul rupt bucatele, boiaua si uleiul. Puneti capacul si scututrati bine continutul borcanului. Adaugati sare dupa gust si apa fierbinte. Scuturati iar borcanul. Lasati sa stea 10 minute. Adaugati apoi sucul de lamaie si scuturati iar borcanul. Gustati de sare. Lasati borcanul la frigider pana a doua zi.
    * puteti pregati o varianta mai bogata a sosului, dupa reteta de aici.
  3. Dimineata, am socos steakul din frigider si l-am sarat generos, dublu decat il sarez in mod normal. L-am lasat apoi la frigider pana seara, cand l-am scos cu 1 ora inainte de a-l pregati, ca sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Steak-ul meu era deja crestat de macelar pe toata suprafata in patrate mari. Daca al vostru nu e, luati un cutit ascutit si crestati steak-ul pe o parte, in patrate de 3 cm, introducand cutitul pana la jumatate din groasimea lui (vezi poza 1). Uscati bine steak-ul cu servetele de bucatarie.
  4. Incingeti o tigaie grill timp de 5 minute. Ungeti steak-ul cu f. putin ulei pe toata suprafata. Asezati-l pe gartar cu partea crestata in jos. Prajiti 3.5 minute pe o parte, apoi il intoarceti si-l prajiti inca 3.5 minute pe a doua parte. Nu-l prajiti mai multa, ca se intareste.
  5. Scoateti carnea pe o farfurie calda, presarati-l cu piper negru si lasati-l sa stea 5 minute acoperit cu folie de aluminiu.
  6. Dupa ce se odihneste, carnea se taie felii subtiri. Obligatoriu faceti voi aceasta operatie, nu-l serviti la masa intreg. Steak-ul trebuie taiat felii cat de subtiri puteti fara a le rupe (4 mm in cazul meu), perpendicular pe fibra. Atentie, fibra in aceasta bucata isi poate schimba total directia, asa ca fiti atenti si cand se intampla asta schimbati si pozitia lamei cutitului (aceasta sa fie tot tipul perpendicular pe fibra)
    * exemplu: steak-ul meu l-am taiat perpendicular pe fibra pana la jumatate (cat se vede in poza mare), dar la restul, fibra si-a schimbat pozitia exact in directia opusa; daca va uitati cu atenti la poza, la bucata netaiata, veti vedea aceast lucru; asa ca, acea bucata am taiat-o invers.
  7. Serviti la masa feliile de steak bavette cu sos chimichurri si o salata de verdeturi.

Steak bavette la grill

Steak bavette la grill

Steak bavette la grill

Steak bavette la grill

Steak bavette la grill

Steak bavette la grill

Comentarii (10)

 

Simona  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 11:10  

Delicios arata si ne-mbie =P~ ! Si e gratarul preferat de sotul meu. Toata chestia e sa ai carnea potrivita. ;)
 

monika  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 11:51  

Arata foarte bine, eu as zice sa faci laga un sos de oase, crezi ca ar merege?
 

Ioana  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 13:29  

monika, si inca cum! merge orice sos mai puternic la gust.
 

Ioana  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 13:30  

Simona, incet, incet apar si la noi "taieturi" potrivite pentru asa ceva. deja pe site am multe sugestii de bucati de vita care se pot prepara cu succes la gratar. asta e cea mai ieftina varianta.
 

cristi  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 13:34  

La macelarie ce trebuie sa cer mai exact ? Intreb asta pentru ca eu personal nu am cumparat niciodata vita.
 

Ioana  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 13:39  

ceri "steak bavette" si ii explici ca e o parte de pe burta, din zona fleicii, care se face la gratar. daca esti norocos macelarul stie despre ce e vorba si are bucata. eu pana acum doar la Cora am vazut aceasta bucata de vita. nu stiu daca exista o denumire in romana pentru asa ceva..
 

cristi  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 15:12  

Multumesc Ioana
 

iulian  acum 11 ani - 31 Martie 2013 17:43  

Aoleu, neam din neamul meu de la Traian si Decebal incoace nu a mancat asa ceva. :p
Multumim de reteta a iesit extraordinar de bun .
 

Ioana  acum 11 ani - 1 Aprilie 2013 12:09  

cu placere, Iulian!
 

pepy  acum 10 ani - 13 Iunie 2013 13:14  

Steak-ul a iesit nemaipomenit din pulpa de vitel foarte tanar. Multumesc de reteta.

Vreau sa-i comunic la Simona Adina Hotea ca m-a impresionat adanc poza cu catelul alb. Am avut si eu o catelusa alba luata de afara care seamana leit cu al ei .Atrait 15 ani si jumatate iar anul trecut in luna Mai fiind grav bolnava a trebuit sa-i dam injectia letala. Si acum,desi mai am doi masculi de rasa plang des dupa fetita mea care seamana grozav cu cea din poza cand era puisor.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...