Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Retete cu branza Retete din Grecia Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple Retete Sandwich

Reteta Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Fratele meu merge in concediu in Grecia si am facut o mica incursiune in bucataria greceasca ca sa-i pot recomanda cateva mancaruri pe care sa le nu rateze. Una din ele mi-a facut cu ochiul fiindca e foarte simpla si rapida si merge bine pe caldurile astea. Este de fapt varianta greceasca a bruschettei italienesti...

Ingrediente

1 chifla
2 rosii
2 felii branza feta de oaie sau capra (telemea sau Danish White)
oregano
piper
ulei masline
fulgi chili (optional)

Portii: 1

  1. Se taie chifla in jumatate si se prajeste putin fie in cuptor, fie in prajitorul de paine.
  2. Rosia se da pe razatoarea mare (se taie in doua si se da pe razatoare tinand-o cu miezul spre razatoare; la final veti ramane doar cu coaja in mana; aceasta se arunca). Feta/telemeaua se sfarma sau se da pe razatoare.
  3. Pe fiecare jumatate de chifla puneti un strat gros (cam de un deget) de rosii, cu suc cu tot, acesta va patrunde in chifla uscata si o va inmuia putin. Presarati apoi un strat generos de feta. Picurati putin ulei de masline pe branza.
  4. Condimentati cu oregano, piper si chili. Puneti sare doar daca branza nu e sarata!
  5. Lasati sa stea 5 minute sa se inmoaie chifla si serviti.

Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Tartine cu rosii si branza feta (Dakos)

Dakos in Creta

Dakos in Creta

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

ramisimion  acum 13 ani - 13 Iunie 2010 20:03  

aceste tartine sunt extraordinare. foarte gustoase, o cina minunata si usor de pregatit! Ioana, merci!
 

Ioana  acum 13 ani - 14 Iunie 2010 15:45  

anul acesta planuim un concediu in creta, abia astept sa manac originalul.
 

ramisimion  acum 13 ani - 14 Iunie 2010 22:10  

cred, iti doresc din suflet sa mergi in Creta si sa ne impartasesti retete minunate.
 

pishkot  acum 11 ani - 28 Iunie 2012 17:23  

vai cat sunt de bune:-x
o minunatie, de multe ori sunt solicitate la cina.. mai ales acum ca am primit niste rosii de la bunica mea de la tara :-x
 

Ioana  acum 11 ani - 28 Iunie 2012 17:26  

vor fi din ce in ce mai bune pana in august, cand rosiile sunt dulci la maxim!
in loc de feta/telemea mai poti pune si Danish White... asa ca sa mai diversifici.
 

Angi  acum 11 ani - 31 Iulie 2012 16:56  

Incercati sa frecati chifla/ felia de paine prajita cu usturoi dupa ce aceasta s-a prajit si apoi puneti rosiile pe ea. e delicioasa
 

gratiela  acum 10 ani - 12 August 2013 13:22  

La greci se gaseste paine uscata de faina de orz,speciala pentru dacos, dar si din alte cereale integrale, in orice supermarket. Ba am luat si de la o benzinarie.Prima oara am mancat asa ceva in Lecce...o bunatate. Numai ca acea paine uscata ei o inmoaie in apa, apoi o orneaza cu ulei de masline, ardei iute , branza si rosii, oregano...gustos si sanatos!
 

Adriana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2013 16:03  

sunt foarte gustoase! de cand le-am incercat prima data, le fac de cel putin 2 ori pe saptamana, acuma ca gasesti rosii foarte bune in piata. am mai turnat un pic de otet balsamic peste rosi ca asa imi place mie mai mult :)
multumim de reteta!
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Septembrie 2013 12:36  

da Adriana, tartinele astea sunt in top. I-am invatat pe toti prietenii mei sa le faca si acum sunt prezente la toate party-urile :)
 

kainamisis mimi  acum 10 ani - 26 Martie 2014 18:37  

buna dragele mele,vreau sa adaug ceva fara sa va suparati pe mine,painea pe care o numeti chifla in kreta se numeste paximadi o paine facuta din 3 feluri de faina si tarite sare ulei de masline se coace in cuptor de 3 ori si este foarte tare cum ar fi painea veche la noi,fiindca i kreta is calduri mari acest produs pacsimadi icare se numeste dakos nicidecum feta.sunt mai multe soiuri de paximadi asta e painea taranilor de baza,ok sa va spun cum se pregateste feliile de paximadi se trec printrun jet de apa dar nu mult se aseaza pe platou se sareaza se pune ulei de masline se pune rosia data pe razatoare apoi brinza de capra iar ulei rigani [oregano]si feliute de masline sau chiar masline ,paximadi rezista la calduri de 40 grade un an de zile nu se strika,e o paine sanatoasa eu consum la fiecare masa o felie imi este de ajuns ptr o zicu orike minkare o manink ,inainte de masa o trec prin jet de apa si astep 10 minute si se imoaieasta e povestea paximadi dakos nu feta
,o zi minunata sa aveti
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...