Coaja de lamaie cu zahar

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Coaja de lamaie cu zahar
Pinterest

Mod de conservare a cojilor de citrice. Desi acum se gasesc lamai si portocale tot timpul anului, aceasta metoda e inca valabila atunci cand gasiti lamai mai speciale, care sunt sezoniere (lamai bio sau Meyer spre exemplu). De exemplu lamai Meyer se gasesc la noi in perioada decembrie-ianuarie. Ca sa ma pot bucura mai mult timp de aroma lor speciala, le-am conservat coaja cu zahar, iar sucul lor l-am congelat. Maine imi ajung cateva kg de lamai si portocale din Spania, asa ca voi proceda la fel cu ele.

Ingrediente
Coaja de lamaie cu zahar

20 lamai(medii)
20 linguri rase zahar

Preparare
Coaja de lamaie cu zahar

  1. Daca lamaile nu sunt bio se acopera cu apa fierbinte in care ati dizolvat 2 linguri bicarbonat de sodiu (acesta are rol de dezinfectare si de neutralizare a pesticidelor; sau puteti folosi otet in loc de bicarbonat). Se lasa sa stea 15 minute. Se freaca bine cu un burete, se clatesc in apa curata si apoi se freaca cu un prosop curat. Daca sunt bio, lamaile doar se spala cu apa fierbinte.
  2. Se da coaja lamailor pe razatoarea mica (o micro-razatoare e foarte eficienta chiar si pentru lamaile cu coaja subtire si fina, gen Meyer), fara a lua din partea alba.
  3. Se amesteca coaja rasa cu zaharul si se aseaza intr-un borcan curat. Se infileteaza capacul si se pastreaza la frigider. Dupa cateva zile veti observa ca amestecul s-a macerat (zaharul se topeste si coaja devine translucida; in poza se vede ca a inceput deja procesul de macerare pe fundul borcanului).
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 

Crema de lamaie

5 Februarie 2015

Crema de lamaie

Lamai in sirop

6 Ianuarie 2015

Lamai in sirop

Parfait cu lamaie

2 Iulie 2014

Parfait cu lamaie

 

 

Crina  acum un an - 13 Ianuarie 2016 10:34  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Cat timp se poate pastra in frigider asa cu borcanul?
 

Ioana  acum un an - 13 Ianuarie 2016 11:15  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

borcanul din care folosesti va tine mai putin (cam 3 luni) decat cel pe care nu-l deschizi dupa umplere. asa ca e mai bine sa-ti portionezi coaja in borcanele mici (dupa nevoi) ca sa poti pastra restul neatinse.
 

Crina  acum un an - 13 Ianuarie 2016 11:18  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Ok, multumesc mult!
 

Ioana  acum un an - 13 Ianuarie 2016 11:41  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Crina, chestia asta cu inchisul-deschisul e valabil si cand pui ceva la congelator. mai bine portionezi in cutii/pungi pe nevoi, nu intr-o singura cutie totul. se vor deprecia mai repede produsele daca tot inchizi-deschizi aceeasi punga.
 

Maria  acum un an - 13 Ianuarie 2016 12:15  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Multumesc Ioana! grozav..daca-mi dai voie pot sa-ti spun cum fac eu.Pregatesc o dulceata din coji cu reteta pe care o stii.Dar invertesc zaharul ca astfel sa pot folosi la diverse prajituri
Si cred astfel am un indulcitor mai sanatos.
Multumesc....
 

Ioana  acum un an - 13 Ianuarie 2016 13:21  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Maria, deci pui coaja in sirop de zahar. varianta asta rezista si mai mult, chiar 1 an, nu-i asa?
 

maria  acum un an - 13 Ianuarie 2016 16:28  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Da tine un an.Intotdeuana am grija sa am coaja de portocala sau lamaie confiate. Le folosesc la placinta cu branza checuri salate de fructe sau scot pentru diverse creme bucatelele de portocale.Te urmaresc cu interes si iti multumesc pentru idei si munca pe care o depui.
 

Laura  acum un an - 13 Ianuarie 2016 20:16  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Iar ai nimerit-o! Azi voiam sa cumpar un borcanel ca mi se terminase dar ma tot gandeam cum sa mi fac eu singura ca lamaile astea stiu ca au coaja cam contaminata. Nu stiam de faza cu bicarbonatul. Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 14 Ianuarie 2016 09:48  

Re: Coaja de lamaie cu zahar

Laura, bicarbonatul sau otetul ajuta la curatarea fructelor si legumelor pe care le suspectezi ca sunt tratate. spal asa orice nu cumpar din piata si consum cu coaja. citricele le las asa mult in apa fierbinte ca sa se dizolve crusta aceea cerata (lucioasa) de pe ele.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus