Coaja de lamaie cu zahar

Tehnici in bucatarie

Reteta Coaja de lamaie cu zahar

Mod de conservare a cojilor de citrice. Desi acum se gasesc lamai si portocale tot timpul anului, aceasta metoda e inca valabila atunci cand gasiti lamai mai speciale, care sunt sezoniere (lamai bio sau Meyer spre exemplu). De exemplu lamai Meyer se gasesc la noi in perioada decembrie-ianuarie. Ca sa ma pot bucura mai mult timp de aroma lor speciala, le-am conservat coaja cu zahar, iar sucul lor l-am congelat. Maine imi ajung cateva kg de lamai si portocale din Spania, asa ca voi proceda la fel cu ele.

20 lamai (medii)
20 linguri rase zahar

  1. Daca lamaile nu sunt bio se acopera cu apa fierbinte in care ati dizolvat 2 linguri bicarbonat de sodiu (acesta are rol de dezinfectare si de neutralizare a pesticidelor; sau puteti folosi otet in loc de bicarbonat). Se lasa sa stea 15 minute. Se freaca bine cu un burete, se clatesc in apa curata si apoi se freaca cu un prosop curat. Daca sunt bio, lamaile doar se spala cu apa fierbinte.
  2. Se da coaja lamailor pe razatoarea mica (o micro-razatoare e foarte eficienta chiar si pentru lamaile cu coaja subtire si fina, gen Meyer), fara a lua din partea alba.
  3. Se amesteca coaja rasa cu zaharul si se aseaza intr-un borcan curat. Se infileteaza capacul si se pastreaza la frigider. Dupa cateva zile veti observa ca amestecul s-a macerat (zaharul se topeste si coaja devine translucida; in poza se vede ca a inceput deja procesul de macerare pe fundul borcanului).
Comentarii (9)

 

Crina  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 10:34  

Cat timp se poate pastra in frigider asa cu borcanul?
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 11:15  

borcanul din care folosesti va tine mai putin (cam 3 luni) decat cel pe care nu-l deschizi dupa umplere. asa ca e mai bine sa-ti portionezi coaja in borcanele mici (dupa nevoi) ca sa poti pastra restul neatinse.
 

Crina  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 11:18  

Ok, multumesc mult!
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 11:41  

Crina, chestia asta cu inchisul-deschisul e valabil si cand pui ceva la congelator. mai bine portionezi in cutii/pungi pe nevoi, nu intr-o singura cutie totul. se vor deprecia mai repede produsele daca tot inchizi-deschizi aceeasi punga.
 

Maria  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 12:15  

Multumesc Ioana! grozav..daca-mi dai voie pot sa-ti spun cum fac eu.Pregatesc o dulceata din coji cu reteta pe care o stii.Dar invertesc zaharul ca astfel sa pot folosi la diverse prajituri
Si cred astfel am un indulcitor mai sanatos.
Multumesc....
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 13:21  

Maria, deci pui coaja in sirop de zahar. varianta asta rezista si mai mult, chiar 1 an, nu-i asa?
 

maria  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 16:28  

Da tine un an.Intotdeuana am grija sa am coaja de portocala sau lamaie confiate. Le folosesc la placinta cu branza checuri salate de fructe sau scot pentru diverse creme bucatelele de portocale.Te urmaresc cu interes si iti multumesc pentru idei si munca pe care o depui.
 

Laura  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2016 20:16  

Iar ai nimerit-o! Azi voiam sa cumpar un borcanel ca mi se terminase dar ma tot gandeam cum sa mi fac eu singura ca lamaile astea stiu ca au coaja cam contaminata. Nu stiam de faza cu bicarbonatul. Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 14 Ianuarie 2016 09:48  

Laura, bicarbonatul sau otetul ajuta la curatarea fructelor si legumelor pe care le suspectezi ca sunt tratate. spal asa orice nu cumpar din piata si consum cu coaja. citricele le las asa mult in apa fierbinte ca sa se dizolve crusta aceea cerata (lucioasa) de pe ele.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...