Baigli

Retete aluaturi Retete desert Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Am tinut foarte mult sa invat sa fac acesti cozonacei unguresti de Pasti. Cumparati sunt foarte buni dar banuiam ca de casa vor fi si mai si. Mi-a placut foarte tare aluatul pe care l-am obtinut, e un aluat matasos, foarte usor de lucrat.

Singura mea problema a fost ca baigli mei au crapat usurel intr-o parte in timpul coptului (vezi in poza principala, bucata din spate). N-as schimba reteta cu alta fiindca la gust sunt grozavi, dar daca aveti idee, din cei care aveti experienta in facut baigli, ce as mai putea face sa nu se intample asta. Acum e a treia incercare: am intins foaia mai groasa de data asta, am pus umplutura mai putina si i-am si intepat lateral si aluatul s-a incapatanat sa crape... Am intrebat o prietena unguroaica ce s-a intamplat si mi-a zis ca asa e aluatul de casa, si ei ii crapa... dar totusi astept si alte pareri, poate ii dau de capat.

De data asta eu am facut doar jumatate de portie, adica 2 baigli umpluti cu mac, fiindca sunt preferatii mei. Si cand fac cozonac prefer umplutura cu mac.

Ingrediente

500 gr faina alba
180ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (7gr)
1 lingura zahar
200 gr unt
2 galbenusuri

Umplutura cu mac (pentru 2 baigli)

150 gr mac
150 ml lapte
5-6 linguri zahar
1 esenta vanilie

Umplutura cu nuca (pentru 2 baigli)

150 gr nuca macinata
1/2 lingurita scortisoara
3-4 linguri zahar
lapte (cca 100 ml)

Pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte

Bucati: 4 baigli

  1. Se pune faina cu untul taiat cuburi si galbenusurile in robot si se mixeaza pana ajunge la consistenta de pesmet. Se pun apoi toat ingredientele in masina de paine si se seteaza pe programul de "aluaturi" (framantat/dopsit).
    Se poate framanta si cu mana aluatul si dupa ce obtineti un aluat elastic se lasa la dospit, acoperit si la loc caldut cam 1 ora.
  2. Umplutura de mac: se macina macul cu zaharul in masina de cafea. Se pune la fiert intr-o craticioara cu laptele si se fierbe, amestecand des cam 10 minute, pana laptele se absoarbe. Se lasa la racit si apoi adaugam vanilia.
  3. Umplutura de nuca: nuca macinata se amesteca cu zahar si scortisoara si apoi se torna lapte cald pana obtinem o pasta.
  4. Alautul se taie in 4 bucati egale.
  5. Din fiecare bucata intindeti o foaie dar nu extrem de subtire, foaia va avea cam 15cm x 25 cm.
  6. Puneti umplutura deasupra (pe 2 baigli mac, pe restul nuca), cate o lingura pana foaia e acoperita, dar lasati 1-2 cm liberi pe lateral. Intindeti umplutura uniform folosind un cutit. Stratul de umplutura nu trebuie sa fie extrem de gros nici el.
  7. Rulati foaia pe partea lunga si cu o furculita intepati cozonacelul in lateral.
  8. Bateti un galbenus cu 2 linguri de lapte si ungeti baigli.
    * puteti unge baigli si cu albusurile ramase
  9. Asezati cei 4 baigli obtinuti pe tava de copt acoperita cu hartie de copt, introduceti tava intr-o punga si lasati baigli sa se odihneasca la loc caldut cam 30 minute.
  10. In acest timp incingeti cuptorul la 180C si apoi coaceti baigli cam 40 minute.

Macul la fiert cu lapte

Umplutura

Intindem foaia si punem umplutura

Se ruleaza si se inteapa lateral

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...