Rulou cu nuca

Categorii: Retete aluaturi, Retete desert, Retete de Craciun, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete din Slovenia

 

Rulou cu nuca
Pinterest

Este un fel de cozonacel cu multa, multa nuca. Aluatul e doar de umplutura vesel

Nu este un cozonac aspectuos cand il scoateti din cuptor, este posibil chiar sa crape pe margine in timpul coptului (nu-i niciun dezastru), insa devine exceptional indata ce l-ati feliat, cand se dezvaluie straturile subtiri si dantelate de aluat legate de nuca aromata. Crapaturile din aluat nu mai sunt vizibile odata feliat. Alautul este unul foarte fain, pufos si gustos, il puteti folosi si in alte combinatii si nu neaparat intins atat de subtire.

Ingrediente
Rulou cu nuca

Aluat

125 ml lapte
25 gr unt
230 gr faina alba
1/2 plic drojdie uscata
1 ou
25 gr zahar
1 priza sare

Umplutura

170 gr nuca
80 ml lapte
25 gr unt
coaja rasa de la 1/2 lamaie
75 gr zahar
30 gr miere
1 lingurita cacao
1 ou

Pentru uns

1 ou
2 linguri lapte

Preparare
Rulou cu nuca

  1. Aluatul: se pun intr-o craticioara laptele cu untul. Se incalzesc pana untul e topit complet. Nu lasati sa fiarba acest amestec, e ok daca vedeti doar putin abur ridicandu-se din lapte.
  2. Adaugati 100 gr faina si amestecati rapid. Luati oala de pe foc si cu mixerul bateti aceasta compozitie timp de 2 minute. Adaugati drojdia si oul si mixati pana compozitia e omogena. Va rezulta un amestec cu consistenta unei budinci.
  3. Puneti aceasta compozitie in masina de paine. Adaugati zaharul, restul de faina (130 gr) si sarea. Setati masina pe programul de framantat si crescut. Aluatul poate fi framantat si cu mana, macar 15 minute. Apoi se lasa la crescut timp de 1 or, la loc caldut.
  4. Umplutura: se macina nuca impreuna cu zaharul.
  5. Intr-o craticioara se pun laptele, untul si mierea. Se incalzesc pana untul si zaharul sunt topite. Se adauga nuca macinata, cacaoa si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
  6. Se trage craticioara de pe foc si se adauga oul batut. Se omogenizeaza. Se pune craticioara iar pe foc si se amesteca compozitia timp de 2 minute.
  7. Se muta compozitia intr-un bol si se lasa la racit.
  8. Aluatul crescut se pune pe masa de lucru data cu faina. Se da forma de disc si se aplatizeaza cu mainile.
  9. Pe o masa se pune o fata de masa de bumbac. Se presara cu putina faina.
  10. Se aseaza aluatul pe fata de masa si se incepe intinderea cu sucitorul. Apoi continuati sa-l intindeti cu mana, introducand pumnul spre centrul aluatului si tragand spre margine. Mergeti asa, de jur imprejurul aluatului. Alternati intinderile cu sucitorul cu intinderile cu mana, pana obtineti un aluat subtire, transparent ca de strudel. Nu e cel mai usor aluat de intins, asa ca va trebui sa faceti intinderile incet, cu rabdare, altfel se rupe aluatul. Daca aluatul face cateva gauri pe margine e ok. Mi-a rezultat o foaie de cca 70 cm x 50 cm.
  11. Cand aluatul e gata intins, taiati marginile mai groase cu un cutit sau o foarfeca. 
    * marginile nu le aruncati, le puteti imparti in 3 bucati, le impletiti si coace; va rezulta o paine dulce foarte pufoasa, asa va faceti o idee si despre calitatea aluatului.
  12. Cu o lingura distribuiti umplutura pe foaia de aluat. Intindeti-o egal pe toata suprafata. Am constatat ca se intinde cel mai usor cu un cutit mai bont. Va rezulta un strat de umplutura foarte subtire pe toata foaia.
  13. Incepand de la un capat, rulati foaia. Taiati capetele inegale ale ruloului. Apoi taiati ruloul in doua bucati.
  14. Asezati rulourile in tavi de chec in care ati pus hartie de copt pe fund. Introduceti tavile intr-o punga si lasat rulourile la crescut timp de 30 minute, la loc caldut.
  15. Bateti oul cu lapte si ungeti rulourile.
  16. Coaceti rulourile la 170C timp de 30 minute. Lasati-le sa se raceasca complet inainte de a le taia, altfel umplutura e prea moale si feliile se vor aplatiza.
 
Rulou cu nuca - Laptele, untul si faina batute cu mixerul

1. Laptele, untul si faina batute cu mixerul

Rulou cu nuca - Duap ce am adaugat oul si drojdia

2. Duap ce am adaugat oul si drojdia

Rulou cu nuca - Alautul crescut

3. Alautul crescut

Rulou cu nuca - Alautul pe masa de lucru

4. Alautul pe masa de lucru

Rulou cu nuca - Aluatul intins foaie subtire

5. Aluatul intins foaie subtire

Rulou cu nuca - Taiem marginile groase

6. Taiem marginile groase

Rulou cu nuca - Umplutura

7. Umplutura

Rulou cu nuca - Intindem umplutura pe aluat

8. Intindem umplutura pe aluat

Rulou cu nuca - Ruloul (fara colturi)

9. Ruloul (fara colturi)

Rulou cu nuca - Un rulou in tava la crescut

10. Un rulou in tava la crescut

Rulou cu nuca - Rulou copt

11. Rulou copt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 18)  

 
loading...

Prajitura cu nuca fara gluten

5 Septembrie 2014

Prajitura cu nuca fara gluten

Nuci picante

8 Decembrie 2008

Nuci picante

Cozonac cu branza

19 Aprilie 2016

Cozonac cu branza

 

 

Gerlinde  acum 4 ani - 7 Noiembrie 2013 17:18  

Re: Rulou cu nuca

Arara nemaipomenit de bun. Am toate ingredientele acasa Asa ca ma apuc de lucru. O sa se bucure sotul cind vine de la lucru si baiatul de la universitate.
Revin cu votul cind am terminat cosonacul.
Salutari din München
 

Tania  acum 4 ani - 7 Noiembrie 2013 20:09  

Re: Rulou cu nuca

Mmmmmm ce bine arata... ceva gustos imi e pofta imi e pofta E pus pe lista. Da parca vad ca nici somnul nu ma mai prinde pina nu il fac vesel
 

Gerlinde  acum 4 ani - 8 Noiembrie 2013 14:56  

Re: Rulou cu nuca

Votul meu este 5 stele. Este foarte placut de lucrat cu acest aluat. Data viitoare voi pune mei mult zahar in umplutura de nuci. Este singurul lucru ce l-au monit barbatii mei.
 

Ioana  acum 4 ani - 8 Noiembrie 2013 14:59  

Re: Rulou cu nuca

merci Gerlinde pentru vot vesel e un aluat tare bun intr-adevar, merita refolosit.
 

Mari Ana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 16:35  

Re: Rulou cu nuca

Am avut cuptorul defect cam o saptamana si acum, dupa ce l-am reparat intr-un final, asteptam sa vedem cum iese ruloul. Inainte de a-l pune la copt arata extrem de bine, si aluatul mirosea bine, si umplutara. vesel Te anunt cum a iesit, mai pe seara.
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 17:26  

Re: Rulou cu nuca

vai, abia astept! sunt curioasa daca-ti crapa si tie, in cuptorul electric. asta a fost singurul meu bai cand i-am vazut prima data, dar cand i-am taiat si am vazut ca nu e important m-am relaxat. poate totusi cuptorul electric e mai performant de data asta.
ai sesizat si tu! aluatul miroase asa bine chiar si crud!!! deja iti sugereaza un cozonac gustos...
 

Mari Ana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 18:26  

Re: Rulou cu nuca

A crapat, dar chiar nu conteaza. Mai este un sfert din cel de-al doilea rulou. Eu am presarat si putina scortisoara peste partea mea :-), a iesit bun-bunut.
O seara inmiresmata sa ai!
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 18:37  

Re: Rulou cu nuca

oh, m-am linistit. deci nu cuptorul meu pe gaz e de vina. nu de alta, dar nu am unde sa-mi instalez al doilea cuptor vesel
ma bucur ca v-a placut! weekend fain! eu imediat plec la cros-ul noapte, sper sa termin (doar 4 km) ca am gatit toata ziua si pic din picioare.
 

Mari Ana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 20:26  

Re: Rulou cu nuca

Succes! Eu cred ca vei gasi resurse. vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Noiembrie 2013 22:20  

Re: Rulou cu nuca

gata! am reusit...
abia am vazut acum si poza ta cu ruloul vesel super faina sectiunea.
 

Tania  acum 4 ani - 12 Noiembrie 2013 17:25  

Re: Rulou cu nuca

Lam facut aseara....,doua purtii desigu.... foarte gustos. La copii dimineata cu lapte firbinte de ciocolata...mmmmm pe asa vreme. Sotului in pachet la servici... si neo ramas si noua care raminem acasa Mami si cea mica. Acum ramine sa cautam ceva ce sa gatim pentru desiara, cind se intor toti flaminzii acasa vesel vesel

Nota 10 vesel
 

alina  acum 4 ani - 18 Noiembrie 2013 18:43  

Re: Rulou cu nuca

L-am facut,foarte bun,multumesc pentru reteta insa am o intrebare mie mi-a iesit aluatul foarte foarte moale asa trebuie?
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Noiembrie 2013 18:50  

Re: Rulou cu nuca

foarte foarte moale nu e ok (de fapt daca e lipicios nu e ok). trebuie sa urmaresti inainte de dospire cum e aluatul si daca e asa moale mai adaugi 1-2 linguri faina. el dupa ce a crescut e usor moale, dar dupa ce-l pui pe masa de lucru cu faina nu se mai simte si nu se lipeste deloc la intins.
ai avut probleme la intins din cauza ca era asa moale? era lipicios?
 

alina  acum 4 ani - 19 Noiembrie 2013 05:56  

Re: Rulou cu nuca

Da, era lipicios, l-am pus pe fata de masa presarata cu faina si l-am intins pana la urma dar cu greu.Data viitoare o sa mai pun putina faina.Numai bine iti doresc si cat mai multe retete bune in continuare
 

Ioana  acum 4 ani - 19 Noiembrie 2013 09:43  

Re: Rulou cu nuca

ok atunci, doar putina faina la framantat trebuie adaugata.
 

elena  acum 4 ani - 22 Noiembrie 2013 13:02  

Re: Rulou cu nuca

Retetele tale sunt delicioase,draga Ioana! Mi-am notat reteta de covrigei(patiserie),in curand o voi pune in practica.Felicitari ptr promtitudinea cu care dai raspunsurile!Si mult succes in realizarea tuturor retetelor!Sanatate si bafta in tot ce faci! vesel
 

Oana  acum 4 ani - 8 Decembrie 2013 22:59  

Re: Rulou cu nuca

Buna, Ioana!

Am incercat si eu reteta si sunt foarte multumita.
Singura mentiune e ca merge mai multa faina la framantat si e necesar mai mult zahar pentru aluat din acest motiv.
Asta e 4-a reteta pe care o incerc si toate mi-au iesit foarte bine. M-am inspirat din diverse retetel de pe net si pot sa spun ca ale tale mi-au iesit cel mai bine.

Felicitari pentru blog si pentru retete!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus