Cozonac cu ciocolata

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Cozonac cu ciocolata

Cozonac bine crescut avem! Veniti la cozonac super pufos! Cozonac marmorat cu ciocolata! Cine doreste? Cine pofteste?

Ingrediente

300 gr faina alba
40 gr zahar
1/4 lingurita sare
3/4 pliculet drojdie uscata (6 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua mici (la temperatura camerei)
45 gr unt topit
60 ml lapte (caldut)
45 ml apa (calduta)

Umplutura

20 gr faina
20 gr cacao
50 gr zahar
1 albus de ou
80 ml apa
15 gr ciocolata neagra
10 gr unt

  1. Pentru umplutura se amesteca faina, zaharul si cacaoa. Se freaca bine cu albusul de ou. Se adauga apa (cate putina la inceput) si se pune acest amestec la fiert, pana se ingroasa ca o pasta si se vede fundul craticioarei cand amestecati. Se amesteca mereu cu un tel.
  2. Luati craticioara de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele si untul si amestecati pana se topesc. Se lasa pasta la racit.
  3. Se intinde pasta sub forma de dreptunghi (de cca 12 cm x 18 cm) intr-o punga mica. Se da la frigider pana aveti nevoie de ea (eu am preparat-o cu o zi inainte).
  4. Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  5. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  6. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  7. Se unge o tava de chec (de 25 cm x 10 cm) cu unt topit si se presara cu faina.
  8. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 20 cm x 35 cm. Se aseaza umplutura de ciocolata (dreptunghiul) in centru. Se ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata inauntru (vezi pozele 2 si 3). Piscati marginile astfel incat aluatul sa se lipeasca bine.
  9. Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti o foaie de 15 cm x 45 cm. Impaturiti aluatul in 3 pe lungime (vezi poza 6).
  10. Intoarceti iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti inca o data foaie de 15 cm x 35 cm. Impaturiti iar in 3 pe lungime. Veti simti ca de data asta foaia se intinde mai greu si pe alocuri se va vedea umplututra.
  11. Intoarcei iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti foaie de 15 cm x 30 cm. Daca umplutura tasneste in cateva locuri e ok.
  12. Taiati aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), dar nu chiar pana la capat (lasati 2 cm netaiati). Ia uitati ce straturi frumoase am obtinut (poza 8)!
  13. Rasuciti fiecare bucata obtinuta (ca si cum stoarceti un prosop), apoi impletiti-le.
  14. Asezati cozonacul in tava. Lasati la crescut, intr-o punga, la loc caldut, timp de 45 minute.
  15. Preincalziti cuptorul la 220C. Introduceti cozonacul in cuptor si dati cuptorul la 180C. Coaceti timp de 30 minute (pana e rumen deasupra).

Umplutura

Umplutura

Aluatul cu umplutura in mijloc

Aluatul cu umplutura in mijloc

Ridicam marginile mici

Ridicam marginile mici

Ridicam marginile mari si sigilam umplutura inauntru

Ridicam marginile mari si sigilam umplutura inauntru

Intindem aluatul de 45cm x 15 cm

Intindem aluatul de 45cm x 15 cm

Impaturam in 3

Impaturam in 3

Ultima intindere de 30 cm x 15 cm

Ultima intindere de 30 cm x 15 cm

Taiem aluatul in 2 pe lungime

Taiem aluatul in 2 pe lungime

Rasucim partile

Rasucim partile

Impletim si punem in tava la crescut

Impletim si punem in tava la crescut

Cozonacul crescut

Cozonacul crescut

Cozonacul copt

Cozonacul copt

Comentarii (91)

 

Ultimele comentarii

viki  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 00:09  

DA,IOANA AM GASIT AICI,IN GRECIA,O FAINA SPECIALA PTR COZONACI..PLACINTE....DAR MA GANDESC DATA VIITOARE SA PUN FAINA CCAT MAI APROAPE DE RETETA { TA } ORIGINALA..TOTUSI!!!!!

ITI DORESC UN AN NOU CU SPOR!!!! ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 09:31  

Viki, faina este foarte importanta, daca folosesti alt tip se schimba total consistenta. Daca gastesti faina 550 ar fi perfect pentru majoritatea retetelor mele. la noi se vinde faina 000 ca fiind speciala pentru cozonaci, dar eu o prefer pe cea 550.
 

viki  acum 8 ani - 1 Ianuarie 2016 19:26  

IOANA NU STIU ,CA NU SPECIFICA DECAT CA ESTE SPECIALA PTR COZONACI...ORICUM ,SI ACUM,DUPA 3 ZILE...TOT FRAGED ESTE SI BUUNNNN!!!! ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Ianuarie 2016 12:08  

ma bucur ca a iesit bine in final. mai urmareste si in alte retete daca e diferenta de consistenta din cauza fainii. avantajul tau e ca-l framanti manual si atunci poti sa simti pe parcurs daca mai trebuie sa adaugi faina.
 

Mihaela Barbis  acum 6 ani - 1 Decembrie 2017 12:47  

Reteta asta de cozonac o fac de ani de Zile Ioana ,Este cea Mai Buna si rapida reteta de cozonac ,fetitele mele si sotul Meu Sint inebuniti Dupa ea . Iti multumesc din suflet Pt reteta si Pt ca existi!!!!
 

Ioana  acum 6 ani - 1 Decembrie 2017 14:16  

ma bucur tare mult, Mihaela!
 

Ernestina Costin  acum 5 ani - 18 Decembrie 2018 23:26  

Buna Ioana, la aceasta reteta se foloseste doar drojdie uscata?
 

Ernestina Costin  acum 5 ani - 18 Decembrie 2018 23:28  

Si legat de ciocolata neagra, poti sa recomanzi o marca anume?
 

  acum 3 ani - 24 Aprilie 2020 18:37  

Buna,

In cazul in care pun faina de tip 0, speciala pentru cozonaci, trebuie sa schimb proportiile? Cand am facut aluatul, am vazut ca se cere mai multa faina si am mai adaugat 50g.
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Aprilie 2020 18:48  

exact, 000 cere mai putin lichid decat 550
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...