Coronita de Craciun

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun

Reteta Coronita de Craciun

Daca pe masa de Pasti am avut coronita cu telemea si spanac, m-am gandit ca si pe masa de Craciun ar fi potrivita o coronita. De data asta bijuteriile din coroana sunt fructele uscate fiind de sezon (dar puteti inlocui cu cubulete de rahat) si am pus si putina scortisoara, ca doar e Craciunul si trebuie sa miroasa frumos in casa ca sa anuntam colindatorii ca pot bate la usa noastra.

Aluatul este cel de cuiburi de viespi, de la Angela, dar se poate folosi si un aluat clasic de cozonac, aluatul vostru preferat. Centru il puteti umple cu simboluri ale Craciunului sau chiar o simpla floare.

Ingrediente

Aluat

150 ml lapte caldut
3 galbenusuri
25 ml ulei
1 lingura zahar
1/2 pliculet drojdie uscata
300 gr faina
1 varf cutit sare

Umplutura

50 gr unt la temperatura camerei
1 lingura zahar
150 gr fructe uscate (caise, stafide, macese etc.)
putina scortisoara

Sirop

50 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingura fulgi de migdale

  1. Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine in ordinea din reteta si programati pe programul de framantat si dospit.
    Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
  2. Frecati untul cu zaharul pana e cremos.
  3. Fructele uscate le taiati bucatele mici daca e cazul (ex. caisele). Puteti folosi orice mix de fructe uscate, dar cu cat sunt mai colorate cu atat vor arata mai bine.
  4. Pe o hartie de copt data cu faina, intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara subtire. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt. Presarati fructele uscate. Presarati putina scortisoara peste ele.
  5. Rulati pe lungime foaia. Crestati aluatul cam la distanta de 4-5 cm folosind un cutit foarte ascutit (eventiual un cutter), taieturile trebuie sa fie frumoase.
  6. Rasturnati usor ruloul crestat cu taieturile spre voi si intoarcei capetele ca sa obtineti un cerc. Bagati un capat in celalalt ca sa inchideti bine cercul si apasati aluatul in acea zona sa se sigileze cat mai bine.
  7. Introduceti o tava sub coronita obtinuta (pe sub hartia de copt). Daca aveti tava cu pereti detasabili (de 26 cm diametru) puneti marginea. Decupati hartia de copt in jurul tavii. Asezati un borcan in mijlocul coronitei (ca sa ramana gaura in centru cand creste aluatul), acoperiti tava cu o punga si lasati la loc caldut sa mai creasca cam 30 minute. Puneti apa in borcan pana la jumatate.
  8. Dati la cuptor la 180C pentru 30-35 minute (lasati borcanul cu apa in mijloc), pana deasupra e rumena coronita.
    Important! Daca aveti tava cu pereti detasabili puneti o folie de aluminiu sub ea, fiindca atata timp cat e in cuptor va curge putin unt din ea si nu vrem sa afumam bucataria.
  9. In acest timp preparati siropul: incalziti laptele cu zahar pana acesta se topeste. Scoateti borcanul din mijloc si ungeti coronita deasupra cu acest sirop, presarati fulgii de migdale si apoi mai lasati 5 minute la cuptor.
    * in loc de sirop puteti unge coronita cu miere incalzita si diluata cu un strop de apa

Aluatul intins uns cu unt

Aluatul intins uns cu unt

Rulam si crestam aluatul

Rulam si crestam aluatul

Formam coronita

Formam coronita

Introducem tava dedesubt si punem peretii

Introducem tava dedesubt si punem peretii

Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Comentarii (42)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 14:52  

Buna Ioana. Ma tot uitam cu jind la minunatia asta si m-am hotarat! Azi o fac. Dar am o intrebare...am maruntit fructele (am avut mix de piersici, caise, curmale, mere, prune) insa ma intreb daca atunci cand crestez aluatul nu vor cadea bucatelele de fructe. Ma uit la pozele de final si vad ca arata bine de tot, nimic printre "crestaturi"..
 

Ioana  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 14:59  

nu cad, le tine untul lipite chiar cand se umfla aluatul.
 

Laura  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 15:06  

Multumesc frumos. Sper sa iasa bine, am musafiri :)
 

Ioana  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 15:10  

ai mai lucrat cu aluaturi, o sa iasa bine :)
si eu fac experimente cand am musafiri si ma tot jur ca data viitoare nu mai fac asa ceva
 

Laura  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 15:12  

Asa si eu, nu ma invat minte! Dar de fapt nu stiu de ce ma stresez...Cand nu mi-a iesit ceva bine dupa indicatiile tale?? intotdeauna a fost bine :)
 

Laura  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 18:50  

Vaiiiiii ce aluat!!!! De la cine zici ca e? De la Angela?? Pai...sa traiasca Angela! N-am mai lucrat cu un aluat asa de fain. A iesit grozava coronita, poate doar trebuia sa crestez mai adanc dar mi-a fost frica. Oricum, multumesc!!
 

Ioana  acum 10 ani - 16 Ianuarie 2014 21:00  

doamne, dar ti-a iesit grozav, ce crusta frumoasa a facut! da, puteai taia un pic mai adanc, dar arata bine si asa!!!! Chiar e o bijuterie :)
 

Laura  acum 10 ani - 17 Ianuarie 2014 09:35  

Multumesc! Si e si foarte buna.. Nu stiu cum iese crusta unsa cu sirop cu lapte dar eu am folosit miere si crusta are o aroma grozava. Am facut senzatie ;)
 

Laura  acum 10 ani - 17 Ianuarie 2014 12:54  

Draga Ioana, azi vreau sa repet "experienta", s-a golit platoul in cateva minute. Dar mi se pare aluatul un picut prea uscat. Ce as putea sa adaug la el? poate sa-l ung cu mai mult unt? sau sa pun mai mult ulei? Te rog da-mi un sfat. Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Ianuarie 2014 15:00  

laura, poti pune putin mai mult ulei (sau putin unt topit) si scazi din lapte.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...