Cozonac cu scortisoara

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Cozonac cu scortisoara

Un cozonac extravagant, iese gata feliat din cuptor ;) Nu-i fac mai multa reclama fiindca pozele vorbesc singure.

Reteta este inspirata de aici, mi-a captata atentia de cum am vazut-o. Stiti ca eu ador scortisoara... nu am rezistat la o asemenea tentatie.

* Nota: din greseala am copt cozonacul la 240C in primele 10 minute, abia apoi mi-am dat seama ca nu era setat bine cuptorul si am corectat temperatura; astfel cozonacul meu e un pic mai rumen deasupra decat ar fi trebuit.

Ingrediente

400 gr faina alba
40 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr unt topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

150 gr zahar
1 lingurita cu varf scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
80 gr unt topit

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se amesteca zaharul cu scortisoara si nucsoara. Se topeste untul.
  5. Se unge o tava de chec ( de 25 cm x 10 cm) cu unt topit si se presara cu faina.
  6. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 30 cm x 50 cm.
  7. Se unge aluatul cu unt topit (folosind pensula de silicon). Se presara tot zaharul aroma deasupra, intr-un strat cat mai uniform.
  8. Se taie foaia (pe latura de 30 cm) in fasii de 5 cm. Deci veti obtine 6 fasii (vezi poza 4).
  9. Se aseaza fasiile una peste alta (vezi poza 5). Se taie felii de cca 6-7 cm (vezi poza 6).
  10. Se aseaza stivele obtinute in tava de chec, una langa alta. Se unge deasupra cu unt si se mai presara putin zahar aromat.
  11. Se intoduce tava intr-o punga de plastic si se lasa la crescut la loc caldut timp de 50 minute.
  12. Se coace cozonacul la 180C pentru 30 minute.

Aluatul crescut

Aluatul crescut

Aluatul pe masa de lucru

Aluatul pe masa de lucru

Intindem aluatul foaie de 30 cm x 50 cm

Intindem aluatul foaie de 30 cm x 50 cm

Aluatul taiat fasii

Aluatul taiat fasii

Fasiile stiviute una peste alta

Fasiile stiviute una peste alta

Fasiile taiate bucati

Fasiile taiate bucati

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Aluatul crescut in tava

Aluatul crescut in tava

Cozonac cu scortisoara

Cozonac cu scortisoara

Cozonac de la Monika

Cozonac de la Monika

Comentarii (67)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 11 ani - 26 Martie 2013 10:57  

Buna Ioana. Am si eu o intrebare care poate suna stupid (vad ca toata lumea a inteles din prima :) ) Cum asez fasiile in tava? Asa cum arata in detaliul 5 sau le resucesc pe verticala? Multumesc
 

Ioana  acum 11 ani - 26 Martie 2013 11:02  

le rasucesti pe verticala, sa stea ca dosarele in fisier (una langa alta, nu una peste alta). le inghesui un pic ca sa intre cat mai multe.
 

Laura  acum 11 ani - 26 Martie 2013 11:17  

Asa ma gandeam si eu. Multumesc mult de tot
 

Ioana  acum 11 ani - 26 Martie 2013 11:23  

cu placere. mai bine intrebi daca nu esti sigura, decat sa te trezesti la final ca ceva nu e bine :)
 

Laura  acum 11 ani - 30 Martie 2013 18:30  

Sa mai zic cum a iesit?? O minunatie!! Si coronita cu spanac la fel..Am pus si oua vopsite ca noi sarbatorim Pastele...arata grozav pe masa! Multumesc Ioana..
 

Senni  acum 10 ani - 1 Aprilie 2013 14:49  

L-am facut azi dimineata. E original, arata foarte bine iar gustul e superb! Noi continuam sa facem retetele tale, suntem fideli bucatariei tale, e fix gustul nostru... ;) Avem pe foc mancarica de mazare cu pui, am facut si dovleceii grecesti, avem lume care vine si pleaca, retetele tale pica foarte bine! Multumesc! :)
 

Laura  acum 10 ani - 3 Noiembrie 2013 17:36  

Buna Ioana...
Cred ca asta este cel mai mai maleabil aluat cu care am lucrat pana acum. Iar rezultatul final..ce sa mai zic, o minunatie! Citind comentariile de mai sus, vad ca spui la un moment dat ca "maine" vei posta alta reteta cu acest aluat. Iti mai amintesti despre ce reteta era vorba? ( era anul trecut in februarie, poate cer prea mult :( ) Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 4 Noiembrie 2013 08:38  

l-am folosit la galustele cu magiun: [link]
dar mai am si alte retet la care l-am folosit intre timp: branzoici [link], cozonac cu ciocolata [link], pasca [link], cuib de viespi [link]
cu mici diferente la zahar in functie de umplutura.
 

Laura  acum 10 ani - 4 Noiembrie 2013 11:20  

cuib de viespi!!! asta e! Multumesc frumos, sa ai o saptamana usoara :)
 

Warm Hue   acum 2 ani - 25 Decembrie 2021 08:14  

Este cel mai bun cozonac pe care l-am mancat si mi se pare absolut incredibil cat este de usor de facut. Aluatul este minunat, iar modul de asamblare pe cat de ingenios si simplu pe atat de spectaculos la final. L-am facut de doua ori in decurs de o saptamana (pentru ca are totusi un defect: dispare ?).
La a doua incercare m-am lacomit si am facut o portie dubla. Dupa ce s-a scurs timpul de dospit si framantat si am deschis masina de paine am constatat ca dintr-o eroare de pozitionare a cuvei, cred, ungredientele nu se amestecasera delocm faina era deasupra, asa cum o pusesem si dedesubt lichidul cu ceva bulbuci de la drojdia care se activase. Am rasturnat totul in alt vas, am amestecat si framantat totul cu un mixer suparata pe nepriceperea mea si apoi am lasat aluatul la crescut cam 30'. Am asamblat apoi 2 cozonaci si am urmat restul instructiunilor din reteta intocmai. Au iesit perfecti, in ciuda startului gresit si ne-au facut Craciunul mai parfumat si mai dulce.
Sper ca acest review sa convinga si persoana cea mai sceptica sa incerce cozonacul asta care, pentru mine, a devenit preferatul absolut in materie.
Multumesc, Ioana! Tot ce-am invatat de pe site-ul tau iese impecabil de bun si de aratos. Sa fii sanatoasa, sa ne mai inveti. ?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...