Caracatita in stil spaniol

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania

Reteta Caracatita in stil spaniol

Reteta revizuita. Dupa ce am vizitat San Sebastian am imbunatatit usor vechea reteta. Si prezentarea e mai frumoasa, sub forma de frigarui. Dar la baza tot pulpo a la gallega (caracatita in stil galician) a ramas, cu putin usturoi si boia afumata.

Ingrediente

mijlocul de la o caracatita de 1-1.5 kg fiarta
1 cartof fiert in coaja
2 linguri ulei
2 catei de usturoi
1/4 lingurita boia dulce
1/8 lingurita boia afumata
1 foaie de dafin
sare de mare, piper negru si fulgi de chili
lamaie pentru servire

Portii: 2

  1. Caracatita se fierbe conform instructiunilor de aici. Se scurge caracatita si se taie tentaculele lasand doar centrul si partea mai groasa a tentaculelor (vezi poza 2). Din aceasta bucata centrala am facut frigaruile, fiindca tentaculele aici sunt mai groase. Tentaculele taiate le-am folosit in alta reteta (de exemplu caracatita la gratar).
  2. Cartoful se fierbe in coaja in apa cu sare pana furculita intra usor in el. Se racoreste, se curata de coaja si apoi se taie rondele folosind un cutit cu lama subtire ca sa nu se rupa rondelele.
  3. Se taie caracatita in rondele nu foarte subtiri. Se insira pe frigarui de metal (cate 6 bucati per frigaruie am pus). Vor rezulta cam 5-6 frigarui, suficiente pentru 2 persoane.
  4. Se stropesc frigaruile cu ulei de masline, se presara cu sare de mare, se rasneste piper negru si fulgi de chili. Se lasa sa stea pana le pregatiti, macar 30 minute.
  5. Se incinge o tigaie antiaderenta. Se scurge uleiul de pe frigarui in tigaie. Se aseaza rondelele de cartofi in tigaie si se presara cu sare si piper negru. Se rumenesc usor pe ambele parti (cca 2-3 minute / parte). Se scot pe doua farfurii.
  6. In uleiul ramas in tigaie se adauga usturoiul taiat felii, dafinul si cele doua tipuri de boia. Se ridica tigaia de pe foc si se misca cu miscari circulare pana se amesteca totul si usturoiul miroase placut. Se lasa pana aveti nevoie de el.
  7. Se incinge foarte bine o tigaie grill (5 minute la foc mare). Se aseaza frigaruile pe gratar si se coc pe ambele parti pana caracatita prinde rumeneala placuta (cca 3 minute / parte). Se scot frigaruile peste cartofi.
  8. Se stropeste fiecare farfurie cu 1 lingura din uleiul aromat cu usturoi si boia.
  9. Se serveste imediat, cu felii de lamaie si presarat cu ceapa verde, frunze de rucola sau stropit cu ulei de patrunjel.

Caracatita fiarta

Caracatita fiarta

Centrul fara tentacule din care am facut frigarui

Centrul fara tentacule din care am facut frigarui

Centrul curatat

Centrul curatat

Frigaruile condimentate

Frigaruile condimentate

Rumenim rondelele de cartofi

Rumenim rondelele de cartofi

Comentarii (41)

 

Ultimele comentarii

Adi  acum 12 ani - 7 Decembrie 2011 09:47  

Acum doua zile am pescuit in mare o caracatita de 1,5 km. Sotia a curatat o urmand indicatiile unei vecine spaniole. Acum sta cuminte in congelator asteptand sa fie savurata. Pana acum noi nu am mai gatit caracatita si chiar nu stim cum sa o gatit. Sunt atat de multe retete incat nu stim pe care sa o alegem. Poate ne ajuta cineva... Multumim
 

Ioana  acum 12 ani - 7 Decembrie 2011 10:15  

ori reteta de fata ori aceasta: [link]
 

Roxana  acum 12 ani - 30 Ianuarie 2012 11:27  

[link] ca am uitat sa atasez si site.ul de unde am zis k m.am inspirat pentru Carpacio di polpo:)
 

Florin  acum 12 ani - 12 Februarie 2012 13:12  

Am citit fel si fel de pareri dar eu nu am auzit pana acum sa firbi dop de pluta cu caracatita si sa pui boia afumata (deunde o cumparati ca eu nu am vazut asa ceva) gospodine de elita care gatesc in stilul asta. ;) :-&
 

Ioana  acum 12 ani - 12 Februarie 2012 16:53  

nu stiu ce ai citit exact si unde, dar uite aici: [link] asta e luata random de pe google ca sa vezi ca daca te intereseaza subiectul gasesti cate cave despre dopul de pluta (in engleza "cork stopper", apare la sfarsitul retetei). iar boiau afumata e un tip de boia spaniola. caracatita fiind pregatita in stil spaniol, cerea putina boia afumata.
in concluzie mai ai ceva de invatat pana sa intri in randul nostru, al gospodinelor de elita de pe acest site :)
 

Anton Mosnean  acum 12 ani - 26 Februarie 2012 11:29  

Imi place sifud
 

loti  acum 11 ani - 6 Septembrie 2012 12:52  

grecia,este mama fructelor de mare.pofta buna. interesante retete,felicitari.
 

georgios terlemes  acum 11 ani - 16 Noiembrie 2012 01:07  

Nu me obisnuesc sa intervin,dar dece se vede sunteci fete cu bun simt o sa scriu doua vorbe
despre caracatita(octapus) dece sunt nascut in mare.
Prima imiparerau pentru orthografia,dar si ce daca
locuest acum in Romania liba romana ramane a doua.Prima o caracatita are doua randuri de
ventuze la fiecare tentacol.Acesta mici cu o rand
de ventuze nu sunt caracatite dar din familia si sunt
tare si nu se cumperi nimen in grecia.Aici la metro vande ca baby caracatita dar mare.Cate mai mare mai bine.
In centru are un dinci negru-scoteti.Capul este ca o ninta intorteti si scoteti toate sunt organe.Acum
puneti la o oala si o tasca de cafea apa atut,citeva boabe de piper si daca vret doua frunze de dafnie.
Foc mic,capac inchis.Daca mai incolo vedet trebui
putin apa doua-trei liguri dece trebui sa ramune insfarsit cu putin zama,acolo este tot gust,tot sanatate curata al marei.lasati sa recesc si taiat la bucati 2-3 cm, puneti ulei,otet putin,sare daca trebui si sigura acestea putin zama.Pofta buna este o caracatita stil salata.
Daca vreti sa faceti la gratar sau gatit alte data
 

stefan  acum 11 ani - 20 Decembrie 2012 22:56  

vreau o reteta simpla ca odata pe discaveri am vz tot la spanioli si zicea ca doar tre pusa intr-un vas de lut cu capac cu oleac de ulei se baga la cuptor si cica gata
 

komi  acum 10 ani - 4 Iunie 2013 20:25  

caracatita necongelata se ia de tentacule si se izbeste de gresie .
se pune la congelator
se scoate se pune la fiert apa
cind firbe apa se introduce si se scoate de 2 ori in plasa pinza ceva de sustinere
a treia oara ramine la fiert 45 min ,foc ponderat
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...