Cheesecake spaniol La Vina

Retete cu branza Retete desert Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Spania

Reteta Cheesecake spaniol La Vina

Cel mai bun cheesecake din lume? O sa decideti asta dupa ce il faceti. Eu va pot spune ca e un cheesecake deosebit, o imperechere intre un sufleu si o crema de zahar ars. Cheesecakeul este aromat doar cu putina vanilie, dar la final va avea aroma de crema de zahar ars. Si in bucatarie va mirosi puternic a crema de zahar ars. Asta din cauza ca e copt la temperatura mare si lasat sa se rumeneasca pana face o crusta caramelizata. Chiar nu are nevoie de alte arome. E bun cu o ceasca de cafea, dar si mai bun cu un pahar de sherry dulce Pedro Ximenez (PX), asa cum am mancat originalul la La Viña, din San Sebastian.

Reteta am primit-o de la Lourdes ghida noastra prin San Sebastian. Am ajustat doar cantitatea de zahar, reteta ei cerea 400 gr zahar, dar mi s-a parut un pic prea dulce, mai ales servit cu PX. Pana acum am incercat cheesecakeul cu Philadelphia si Robiolina. Saptamana viitoare il fac cu mascarpone amestecat cu philadelphia si va zic cum iese.

Ingrediente

1 kg crema de branza (Philadelphia, mascarpone sau robiolina)
500 ml smantana dulce pentru frisca (35% grasime)
7 ou mai mici (sau 6 mari)
350 gr zahar fin
1 pastaie vanilie (sau 1 lingurita pasta de vanilie)
30 gr faina alba (sau amidon pentru varianta fara gluten)

Portii: 8-10

  1. Cu mixerul se freaca bine branza si zaharul pana se inmoaie foarte bine (cca 3-4 minute).
  2. Cu mixerul mergand se adauga cate un ou pe rand si se incorporeaza. Se mai bate 1 minut dupa ce le-ati adaugat pe toate.
  3. Se adauga vanilia si faina si se mixeaza. La final se adauga smantana si se mixeaza sa se incorporeze. Va rezulta un aluat spumos dar destul de lichid.
  4. O tava rotunda de diametru 23 cm si mai inalta se tapeteaza cu hartie de copt, astfel incat hartia de copt sa treaca de margini fiindca cheesecakeul se umfla destul de mult la cuptor.
  5. Se toarna aluatul in tava. Se coace la 200C in primele 15 minute si apoi la 220C pana e umflat si rumen bine deasupra (aprox. 20-25 minute).
  6. Cand il scoateti va tremura ca o piftie si e posibil sa aiba ceva crapaturi inspre margini, e ok asa. Dupa cateva minute se va desumfla si crapaturile nu se vor mai vedea. Lasati sa se raceasca complet, apoi puneti-l la frigider macar 1 ora, e mai bun racit.

Compozitia pentru cheesecake

Compozitia pentru cheesecake

Cheesecake copt (rumen si umflat)

Cheesecake copt (rumen si umflat)

Cheesecake racorit

Cheesecake racorit

Cheesecake spaniol La Vina

Cheesecake spaniol La Vina

Cheesecakeul de la La Vina

Cheesecakeul de la La Vina

Comentarii (36)

 

Ultimele comentarii

Gabi  acum 5 ani - 4 Aprilie 2019 15:09  

Am in frigider doar mascarpone,o sa incerc asa reteta.
 

Claudia  acum 4 ani - 14 August 2019 17:37  

Buna, Ioana! Ce topping s-ar potrivi cu cheesecake-ul? Din pacate, l-am uitat cam mult la cuptor si s-a ars nitel deasupra. Am ras stratul ars cu o lingurita, dar nu prea mai e aspectuos. Poate un sos/gem de fructe de padure? :)
 

Ioana  acum 4 ani - 15 August 2019 10:45  

trebuia sa-l lasi asa, arata bine feliat, si originualul e destul de negru deasupra.
Acum poti sa il ungi deasupra cu un strat de smantana frecata cu zahar si coaja de lamaie. sau un strat de frica, ca la Pavlova. si peste poti decora cu fructe de padure (proaspete sau fierte putin).
 

Claudia  acum 4 ani - 19 August 2019 11:12  

Era amar stratul acela ars, de aceea am ales sa il indepartez. Pana la urma am facut din smantana lichida batuta, zahar si vanilie un topping si am pus zmeura deasupra. A fost ok. Mersi!
 

Ionut  acum 2 ani - 9 August 2021 21:16  

Buna, Ioana! La copt, ardere de sus si de jos? Am incercat si eu reteta si din pacate nu s-a copt cum trebuie in centru.
O sa incerc din nou cu proportiile date de tine in comentariu (250 gr mascarpone + 550 gr philadelphia + 400 ml smantana frisca + 300 gr zahar + 5 oua + vanilie + 25 gr faina alba).
 

Ioana  acum 2 ani - 10 August 2021 13:42  

da, sus-jos. cat de moale iti era in interior? mai lichid, curgea? sau era ca o budinca?
cat e cald el e moale, dar se incheaga in centru la racire, dar nu intotdeaua perfect, e ok daca arata ca o budinca acolo....
 

Ionut  acum 2 ani - 10 August 2021 15:11  

Nu as spunce ca era lichid in interior, dar nici chiar budinca. Pe margini era ok si ca gust si consistenta.
Am pus cu caldura de jos primele 15 min (200C) + 20 min (220C). Dupa aceste 35 min am vazut ca nu e deloc rumen deasupra si am pornit si caldura de sus. Dupa 10 minute era destul de maroniu la suprafata (cred ca daca l-as mai fi lasat s-ar fi ars).
Acum ma gandesc sa reincerc (mai ales ca a mai ramas smantana) cu combinatia de mai sus, caldura jos/sus si sa pun tava ceva mai jos in cuptor.
 

Ioana  acum 2 ani - 10 August 2021 15:42  

ok, cu caldura sus-jos de la inceput si daca dupa 15 min vezi ca se rumeneste prea repede nu mai creste temperatura la 220C ca sa-l poti lasa mai mult daca e necesar fara sa se arda.
 

Ionut   acum 2 ani - 10 August 2021 15:52  

Ok. Multumesc frumos pentru raspunsuri. Revin cu poze dupa ce incerc reteta! :)
 

Ioana  acum 2 ani - 10 August 2021 16:07  

abia astept sa vad rezultatul!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...