Chifle

Retete aluaturi Retete de post Retete pentru gratar Bucataria sarbeasca

Reteta Chifle

Prin forma lor aplatizata sunt ideale pentru sandwichuri sau hamburgheri. Deci, azi la pranz, hamburgheri! Fug sa pornesc gratarul :p

Sa nu uit de originea lor, sunt chifle croato-sarbesti, numite lepinje. Eu le stiu din Croatia, se servesc cu hamburgheri sau langa ćevapčići (asemanatori cu micii nostri). Si un filmulet cu lepinje pregatite in aer liber, sub jar.

Ingrediente

450 gr faina alba
1 pachet drojdie uscata (7 gr)
260 ml apa calduta
2 linguri ulei masline + putin pentru uns chiflele
1 lingura rasa zahar
1 lingurita cu varf sare

Bucati: 6

  1. Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit.
    Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
  2. Aluatul bine crescut il taiati in 6 bucati egale (taiati aluatul in 3 la inceput si apoi fiecare bucata rezultata iar in 2, asa vor iesi mai egale). Fiecare chifla va avea aprox. 100 gr.
  3. Din fiecare bucata modelati chifle astfle: luati aluatul in mana si trageti marginile dedesubt pana deasupra aluatul ia forma perfect rotunjita. Asezati chifla cu partea rotunjita in sus pe o bucata de hartie de copt pudrata cu putina faina. Puneti o punga peste ea si cu un dog de lemn apasati cu toata puterea ca sa se turteasca chifla.
  4. Discurile obtinute le ungeti cu putin ulei si le asezati pe tava in care le veti coace (puneti hartie de copt in tava). Lasati chiflele acoperite cu o punga, la loc caldut sa se creasca, cca 1 ora.
  5. Incingeti cuptorul la 220C si puneti o oala cu apa pe nivelul de jos. Dati chiflele la cuptor pentru 15 minute.
    * pentru ca aluatul sa fie rumen: deoarece timpul de coacere e scurt, chiflele ies mai palide, asa ca dati drumul la grill si lasati-le sub grill pentru 1-2 minute, pana se rumenesc usor deasupra; in acest timp nu va dezlipiti de langa cuptor, ca sa nu se arda.

Formam chifle rotunde

Formam chifle rotunde

Le aplatizam si le coacem

Le aplatizam si le coacem

Chifle

Chifle

Chifle

Chifle

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 6 Iunie 2012 14:35  

cat timp ai framantat aluatul?
fara sare cand pui drojdia in apa. se pune un pic de zahar sa ajute la activarea drojdiei. sarea (sau zaharul in cantitati mari) inhiba drojdia.
 

luminita  acum 11 ani - 1 Martie 2013 10:50  

Buna Ioana,
au iesit foarte foarte bune,multumesc pt reteta!am o intrebare:stii cumva care sunt gramajele ingredientelor daca vreau sa le fac cu faina integrala sau vreo alta varianta de chifle,lipii ce se pot face cu faina integrala?multumesc
 

Ioana  acum 11 ani - 1 Martie 2013 11:13  

la faina integrala se pune un pic mai multa apa, cam 20-30 ml in plus la aceste cantitati. am vrut sa incerc painea indiana [link] cu faina integrala, dar n-am mai avut timp. daca imi ies bune, te tin la curent.
 

Stojanovic Alina  acum 11 ani - 14 Martie 2013 19:51  

Am facut si eu acum seara chiflele,sunt minunate....iar cum familionul e mare...acu am mai pus sa fac o tura ;)
 

Bogdan  acum 10 ani - 1 Iulie 2013 16:03  

Tocmai le-am facut. Adica tocmai le-am terminat de mancat :D Au iesit intr-un mare fel si nu am decat sa incurajez pe cat mai multe persoane sa o incerce. Iti multumesc mult! :)
 

Laura  acum 10 ani - 20 August 2013 17:30  

Ioana, cu tot riscul :) eu intreb...ce este un "dog de lemn" ?
 

Ioana  acum 10 ani - 24 August 2013 12:47  

e fund de lemn (cel pe care toci) :)
 

monika  acum 10 ani - 17 Ianuarie 2014 13:12  

salut, aceasta reteta se poate prepara si cu faina integral?
as dori sa intreb daca e ok sa adaug si niste piure de cartofi dulci , am auzit ca le da chiflelor o aroma foarte buna
;)
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Ianuarie 2014 15:05  

n-am incercat monika cu piure de cartofi dulci, dar probabil are acelasi efect cu piureul de cartofi adaugat in paine, da aroma si face painea mai pufoasa. merita incercat si probabil cartofii dulci vor da si culoare.
poti incerca aceste chifle cu jumatate din catitate faina integrala.
 

Iulia  acum 8 ani - 17 Aprilie 2015 18:19  

Le-am facut cu branza de capra si apoi le-am uns cu un ou batut. Sunt excelente si cu oul se rumenesc foarte frumos. Nu mai e nevoie neaparat de grill. Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...