Chiftele de rosii cu feta
Retete aperitive Retete cu branza Retete din Grecia Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene
Din iarna m-am gandit la ele. De cand am aflat ca in Santorini se prepara astfel de chiftele (Tomatokeftedes), din rosii cu multe verdeturi si feta. Ciudata ideea, mi-a starnit curiozitatea... Intoarsa din vacanta in Grecia, impregnata de aromele lor specifice si gasind in piata rosii de gradina aromate si coapte, am zis ca e momentul cel mai potrivit pentru ele. Au iesit deosebit de gustoase, mi-am dat seama de asta rapid, dupa mirosul care aburea din tigaie. Le-am servit cu o crema foarte fina si o salata racoritoare.
Au un singur dezavantaj, sunt bune doar calde. Dupa ce se racesc isi pierd din cremozitate, nu mai sunt asa zemoase in interior.
Ingrediente
400 gr rosii (coapte si dulci)
1 ceapa rosie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de menta
1 lingurita rasa oregano uscat
50 gr feta
60 gr faina alba
1/2 lingurita praf de copt
ulei pentru prajit
sare, piper negru
Crema de ricotta si feta
150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingura ulei de masline extravirgin
3 linguri apa
Saalata de ceapa cu menta
1 ceapa rosie medie
10 frunze mari de menta
2 linguri suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
sare
Portii: 3
Calorii: 1459 calc (clatitele - 850 cal; crema - 489 cal; salata de ceapa - 120 cal )
- Se prepara la inceput crema, prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o crema pufoasa si foarte fina. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de ea.
- Ceapa se taie pestisori fini. Se presara cu putina sare, se maseaza usor cu degetele ca sa se desfaca. Se lasa 5 minute. Se adauga sucul de lamaie si se mai lasa 10 minute. Se adauga inainte de servire menta tocata si uleiul de masline.
- Rosiile se taie cubulete si se pun intr-un bol. Se adauga deasupra ceapa taiata cubulete, verdeturile tocate, feta sfaramata. Se amesteca usor.
- Se adauga faina amestecata cu praf de copt, 1/2 lingurita de sare si se rasneste piper negru. Se amesteca totul pana faina e absorbita in totalitate. Din cauza ca rosiile lasa suc, va rezulta o compozitie lipicioasa, care sta pe lingura.
- Se incinge intr-o tigaie larga ulei de 1 deget. Verificati sa fie uleiul bine incins. Dati atunci focul la mediu sub tigaie.
- Luati cate o lingura generoasa din aluatul de chiftele. Aplatizati usor intre palme, dandu-i forma de turtita.
- Puneti turtitele in uleiul incins, fara a le inghesui. Prajiti cate 2.5 minute per parte. Nu le miscati cat se prajesc ca sa nu le stricati forma pana prind crusta, sunte destul de fragile. Cand au facut o crusta rumena, le intoarceti.
- Scateti chiftelele pe masura ce se fac pe servetele ca sa se absoarba excesul de ulei. Vor rezulta 10 clatite. Ele vor avea crusta crocanta, dar interiorul cremos, de la rosii si feta care se topeste.
- Serviti cat sunt calde, pe un strat de crema de ricotta si feta si cu salata de ceapa alaturi.
Comentarii (2)
Emanuel acum 2 ani - 5 August 2022 16:52
Ceau,Oare merge si cu faina de in, sau alta faina low carb (gen dieta keto)? Ai incercat? Mersi
Ioana acum 2 ani - 5 August 2022 17:26
e prima data cand le fac, am incercat doar cu faina alba de grau. nu sunt familiarizata cu aceste tipuri de faina, le-am folosit, dar nu ca substitut pentru faina de grau.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email