Ciolomada

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Ciolomada

V-am mai povestit de satul Gornesti din jud. Mures din care, in fiecare toamna, cumpar cele mai gustoase rosii, plus alte legume de sezon. Anul acesta norocul m-a facut sa opresc la una din tarabele care apartinea d-nei Margareta Szabo si care, printre altele, expunea si aceste borcane cu ciolomada (Csolomade). Fiindca am avut cereri pe site pentru aceasta reteta, mi-am notat-o, nu inainte de a gusta produsul. ;) Si ca sa fiti siguri ca e buna, sa stiti ca mi-am si cumparat 10 borcane.

Vizita la d-na Margareta a fost o placere, nu numai fiindca are o curte si o gradina impresionabile, pline cu flori si legume, dar si fiindca, timp de o ora cat am stat la dansa, am descoperit o mare pasionata de gradinarit, o persoana care-si iubeste fiecare cm de gradina si care poate vorbi la nesfarsit despre aceste lucruri pe care le iubeste. Exact ca mine, cand vine vorba de mancare. :p

Ingrediente

3 kg castraveti
2 kg ardei grasi (cat mai colorati)
2 kg gogonele
1 kg ceapa
1 varza mica (cca 1 kg)
1/2 kg zahar
1/2 l otet
3 linguri sare
1 pliculet conservant (optional)

Portii: 10 borcane de 800 gr

  1. Toate legumele se toaca marunt, iar varza se taie fideluta subtire. Se amesteca cu restul ingredientelor si se lasa sa stea 1 zi. Se amesteca de cateva ori in acest timp. Legumele vor lasa suficient lichid astfel incat dupa o zi sa fie acoperite de el si sa le puteti pune in borcane.
  2. Daca ati pus conservant, se pune ciolomada in borcane curate si se capseaza.
  3. Daca nu vreti sa puneti pliculetul de conservant, borcanele se pun in cuptor cca 20 min la 200C pentru sterilizare. Apoi se umplu cu ciolomada, se capseaza si se fierb intr-o oala (apa sa ajunga pana sub capac) cam 5-10 minute.

Ciolomada

Ciolomada

Comentarii (79)

 

Ultimele comentarii

Adelina Damian  acum 10 ani - 13 Septembrie 2013 08:17  

Coaceţi ardeii (se pot coace şi în tava din cuptor, dar să-i întoarceţi). Îi închideţi intr-o pungă sau într-un vas acoperit pentru că aburii ajută la o curăţare mai uşoară. Curăţaţi de coajă, scoateţi sâmburii, lăsaţi să se scurgă 1-2 ore într-o strecurătoare, presăraţi cu sare. Puneţi ardeii în borcane până la 1 cm de margine.
Puneţi capacele,sterilizaţi-le într-o cratiţă punând apă rece până la ¾ din înălţimea borcanelor.Fierbeţi la foc mijlociu cam 1 oră.Lăsaţi în cratiţă până se răcesc.
Ştergeţi borcanele, le puneţi la păstrare în loc uscat şi întunecos
 

Alexandra  acum 10 ani - 19 Octombrie 2013 21:26  

Buna. am si eu o intrebare...nu ies prea dulci asa?...stiu ca muraturile dulci sunt specifice ardealului.
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Octombrie 2013 14:29  

ies echilibrate, nu mi se par dulci, fiindca la atata otet trebuie zahar ca sa nu iasa prea acre. dar evident e si chestie de gust cu muraturile... trebuie sa incerci sa vezi daca iti plac.
 

nicodin  acum 9 ani - 2 Noiembrie 2014 09:19  

Grozava reteta !!!
Prima transa aproape ca s-a terminat :)))
 

Laura  acum 6 ani - 18 Octombrie 2017 19:31  

Ioana, astazi am facut legumele, maine le pun in borcane.. daca cumva nu imi ajunge lichidul sa le acopere fac un amestec de otet -zahar 1:1 ? Multumesc mult!?? Am devenit fan inrait al tau??
 

Ioana  acum 6 ani - 19 Octombrie 2017 10:00  

da, mai completezi cu amestec de zahar si otet in cantitati egale.
cu mare drag, Laura!
 

Maricela Irimia  acum 3 ani - 27 August 2020 19:32  

Arata f frumos in borcane dar va rog din suflet cu ce se mananca ciolomada?
 

Ioana  acum 3 ani - 28 August 2020 11:42  

este o muratura in stil unguresc, adica dulce-acrisoara. Se poate servi ca orice muratura, de exemplu unde ai servi castraveti murati poti folosi acest amestec.
 

Oana-Gabriela Tot   acum 2 ani - 2 Decembrie 2021 14:47  

Buna Ioana, am cautat reteta aceasta de ani de zile si in sfarsit am dat de ea. In copilarie o facea mama in fiecare an si nu ne mai saturam de ea. As vrea sa fac doar o jumatate de portie pentru inceput sa vad daca are "trecere" cu sotul meu, el fiind din Banat si nu a mancat niciodata. Pentru asta injumatatesc toate ingredientele in mod egal? (La alte retete cand faci mai putin se pastreaza aceeasi cantitate de otet sau zahar). Multumesc frumos pentru raspuns.
 

Ioana  acum 2 ani - 3 Decembrie 2021 10:13  

Oana, injumatateste si zaharul si otetul si lasa 1 zi. daca lichidul lasat de legume nu e suficient cat sa le acopere, completezi cu amestec de zahar+otet in cantitati egale si le mai lasi putin la macerat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...