Castraveti covasiti (murati la soare)

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Castraveti covasiti (murati la soare)

La noi in zona nu se obisnuieste sa se mureze in acest fel castravetii asa ca am aflat de ei abia acum cativa ani, cand mergeam in delegatii la Targu-Mures. Dupa aceea am uitat de ei si i-am redescoperit cu placere sambata la socrii mei. Mi-au dat instructiuni cum sa fac castravetii covasiti si iata ce a iesit!

Cand alegeti castravetii sa aveti grija sa fie cat mai mici posibil si cat mai fermi, daca sunt culesi demult si sunt moi se vor inmuia si mai tare la murat si nu acesta e scopul. Daca nu gasiti decat castraveti mari trebuie sa-i sectionati in 4 pe lung, dar nu pana la baza. Castravetii covasiti vor ramane tari ca si cei proaspeti, dar cu gust de murat si sarat...excelenti... trebuie sa-i incercati sunt de o suta de ori mai buni decat castravetii murati pentru iarna.

Ingrediente

1.5 kg castraveti mici si tari
1 legatura mica marar
1 catel usturoi la fiecare 2 castraveti
1-2 ardei iuti (sau mai multi daca doriti sa fie picanti tare)
1 felie paine
1 lingurita cu varf sare la fiecare 250 ml apa

  1. Castravetii spalati bine asezati-i intr-un borcan mare cat mai inghesuiti posibil. Intercalati intre ei cateii de usturoi, mararul si felii de ardei iute. Asezati deasupra felia de paine.
  2. Amestecati apa calduta cu sare pana se dizolva si turnati peste castraveti cat sa-i acopere. Acoperiti borcanul cu o farfurioara.
  3. Asezati borcanul la loc insorit si caldut pentru 2-4 zile, depinde cat de cald este. La mine a durat 3 zile... oricum trebuie sa-i gustati sa vedeti daca sunt murati.
  4. Dupa ce sunt murati, mutati borcanul in frigider si tineti-i inca 2 zile, dupa aceea puteti sa-i serviti. Se pastreaza la frigider.

Necesarul...

Necesarul...

Castravetii in borcan la soare

Castravetii in borcan la soare

Castraveti covasiti (murati la soare)

Castraveti covasiti (murati la soare)

Comentarii (33)

 

Ultimele comentarii

Gabriela  acum 8 ani - 3 Iunie 2015 15:49  

Buna! Eu castravetii acestia ii fac in felul urmator: indes castravetii intr-un borcan si printre ei pun ceapa taiara pestisori, felii de morcov, usturoi si o floare sau doua de marar proaspat (merge si uscat). Saramura o fac dintr-o lingura cu varf sare mare la 1 l de apa, dau in clocot si o las sa se raceasca dupa care o torn in borcan. Castravetii ii las la soare cam 3-4 zile, dupa care ii bag in frigider. Fac un borcan de 5 kg/saptamana asa de repede se termina :)
 

Carmen - Timisoara  acum 8 ani - 10 Iunie 2015 13:58  

Multumesc....reteta este fabuloasa. De când fac acesti castraveti, nimeni nu mai vrea sa manânce în casa, cu otet si îndulciti. Cautam demult reteta acesta .....deliciosi. Am o rugaminte,.....pot folosi aceeasi reteta si pentru cei pusi pentru iarna?! =P~
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Iunie 2015 14:34  

pentru iarna e similar, dar trebuie facuta saramura fiarta peste castraveti.
 

Carmen - Timisoara  acum 8 ani - 10 Iunie 2015 17:57  

Multumesc, asa voi face.
 

Nicu  acum 8 ani - 26 Iunie 2015 22:12  

Multumesc Ioana, chiar cautam o reteta de castraveti murati, asa cum facea bunica in timpul verii. Unde sunt eu o sa pun cu castraveti de care gasesc, cat mai asemanatori cu cei cornison, sper sa-mi iasa. Tot Ioana o chema si pe bunica, asa ca o sa respect reteta ta, multumesc.
 

ramona  acum 8 ani - 5 Iulie 2015 15:16  

nu trebuie vanturata moarea in fiecare zi pentru a nu se strica ...totul?
 

Ioana  acum 8 ani - 6 Iulie 2015 09:37  

nu trebuie vanturata. este o fermentare scurta si rapida si se pune destula sare.
 

mirceacluj  acum 7 ani - 12 Iulie 2016 11:44  

altc legume nu se pot covasi ?Am sa bag experimental si o felie de pepene galben
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Iulie 2016 13:25  

se pot pune si altele, varza, ceapa, morcovi, ardei iute
 

Mihai  acum 7 ani - 24 Octombrie 2016 18:51  

Este foarte important (si e valabil pentru toate muraturile) sa folosim sare fara iod. Iodul inmoaie muraturile si nimeni nu doreste asta. Se pune o lingura de sare (30 grame) la fiecare litru de saramura.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...