Piept de rata cu sos de portocale

Retete din Franta Reteta cu carne de rata si gasca Retete de Craciun Retete rapide

Reteta Piept de rata cu sos de portocale

No, nu m-am putut abtine! Pe ultima suta de metri am vrut sa mai postez o reteta faina pentru voi ;) Voila: rata cu portocale. Dar acum chiar va las in pace sa terminati pregatirile de Craciun. Va tzuc.

Ingrediente

2 bucati piept de rata (cu piele)
sare, piper (negru sau verde)

Sos de portocale

100 gr demi-glace (preferabil de rata, dar eu am folosit de vita)
1 lingura otet de vin alb
2 lingurite lichior de portocale (am folosit Cointreau, da un gust usor amarui sosului)
1 lingurita amidon
sucul de la 1 portocala (cca 60 ml)
sare

Portii: 2

  1. Se scoate pieptul din frigider. Se creasteaza pielea in romburi (vezi poza 1) avand grija sa taiati doar stratul de grasime de sub piele, nu si carnea. Sarati pieptul din belsug dar numai pe partea cu carnea. Nu sarati partea cu pielea. Lasati pieptul sa stea la temp. camerei timp de 1 ora, cu pielea in jos.
  2. Puneti o tigaie teflonata pe foc mic.
  3. Stergeti pieptul cu servetele de bucatarie ca sa fie cat mai uscat. Sarati acum pieptul si pe partea cu pielea. Presarati piper pe ambele parti.
    * piperul verde se potriveste foarte bine cu aroma sosului de portocale
  4. Asezati pieptul in tigaia calda (nu fierbinte!) cu pielea in jos. Lasati sa se prajeasca la foc mic pana vedeti ca incepe sa se topeasca grasimea sub el. Atunci dati focul la mediu si prajiti pieptul pana devine rumen si crocant (cca 5 minute).
  5. Intoarceti pieptul pe cealalta parte si prajiti inca 2-3 minute.
  6. Transferati tigaia in cuptorul preincalzit la 200C si lasati sa se coaca timp de 6 minute (in sange; 55C temp. interna; vezi poza mare de sus), 10 minute (mediu; 65C temp. interna vezi poza 6 de jos) sau 12 minute (bine facut; 75C temp. interna).
    * daca tigaia voastra nu merge la cuptor, cand preincalziti cuptorul puneti o tigaie in el si transferati pe ea pieptul; eu am folosit tigaia grill de fonta
  7. Scoateti pieptul pe o farfurie (cu pielea in sus) si lasati sa stea 5 minute.
  8. Pregatiti sosul:
    - din tigaia in care ati prajit pieptul scurgeti mare parte din grasime (sa va ramana doar 2-3 linguri)
    - adaugati demi-glace, otetul si lichiorul; aduceti la fierbere si fierbeti timp de 1 minut.
    - dati focul la mic si adaugati amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece. Fierbeti amestecand tot timul pana sosul devine vascos.
    - adaugati sucul de portocale si fierbeti inca 2-3 minute la foc mediu pana sosul devine siropos
    - strecurati sosul printr-o sita fina (cea de ceai am folosit-o eu)
    - dregeti sosul de sare
  9. Pipetul se serveste intreg (cu pielea in sus pe farfurie) sau feliat. Se aseaza sos pe farfurie si deasupra se aseaza pieptul (intreg sau felii). Se decoreaza cu felii subtiri de portocala. Garnitura: piure de cartofi cu unt.

Crestam pielea

Crestam pielea

Prajim pe prima parte (cu pielea in jos)

Prajim pe prima parte (cu pielea in jos)

Prajim pe partea a doua

Prajim pe partea a doua

Pieptul prajit

Pieptul prajit

Feliem

Feliem

Piept de rata mediu facut

Piept de rata mediu facut

Sosul de portocale

Sosul de portocale

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Claudia  acum 12 ani - 27 Decembrie 2011 19:52  

Sarbatori fericite si multa sanatate!
 

Simona  acum 12 ani - 30 Decembrie 2011 10:22  

Faina reteta ! Fain piept de rata ai gasit ! Faine comentarii ! An Nou fericit tuturor !
 

Haplea  acum 12 ani - 30 Decembrie 2011 20:48  

La multi ani!Iti doresc un 2012 plin de realizari si impliniri!
 

alis  acum 11 ani - 29 Decembrie 2012 11:34  

Arata senzational! Dar, as vrea sa stiu cu ce pot inlocui demi-glace-ul tau pt reteta asta si cat de moale este pieptul astfel gatit (adica, crezi ca le va placea si copiilor mai mici, sau e atzos). Thanks a lot!
 

Simona  acum 10 ani - 2 Mai 2013 10:45  

Buna, Ioana! Iti multumesc pentru toate retetele tale delicioase! Am incercat si rata la cuptor, am implicat toata familia si a iesit absolut dementiala! As vrea sa gatesc acum pieptul de rata cu portocale, dar nu am timp sa mai fac demi-glace in timp util si ma intrebam daca exista o alternativa cat de cat ok la acest ingredient. Iti multumesc mult si iti doresc sarbatori linistite si fericite alaturi de familie!
 

Ioana  acum 10 ani - 2 Mai 2013 10:53  

Simona, daca ai supa de pui (sau rata!) facuta in casa, poti sa pui la fiert la foc mare, intr-o tigaie mai larga, cam 300-350 ml, pana se reduce la 100ml. asa vei obtine un demi-glace rapid. nu cred sa dureze mai mult de 15 minute.
 

CAROLINA  acum 10 ani - 25 Iunie 2013 16:07  

SERIOS , NU SE GATESTE ASA....NICI VORBA DE AMIDON,NICI DE PRAJIT PIEPTUL IN ULEI DIRECT,NICI DE OTET...VAI,VAI,VAI...IN PRIMUL RAND PIEPTUL DE RATA SA PUNE LA FIERT 8-10 MIN.SE FELIAZA APOI INTR-O TIGAIE SE ASEAZA IN CERC O FELIE DE P.D.RATA UNA DE PORTOCALA (FELIE DAR FARA COAJA!!!,ATENTIE MARE) SE TOARNA UN LICHIOR BUN DE PORTOCALA SE RADE TOT AICI PORTOCALE SI SE STOARCE ZEAMA BINE,SE FIERBE APOI TOTUL USOR SI ABIA ASA OBTINETI UN SOS DE PORTOCALA SUPER .GARNITURA ESTE OREZUL CARE TREBUIE SI ACESTA FIERT IN APA CU PORTOCALA RASA.IN NISTE FORME FRUMOASE SCOATETI OREZUL PE O FARFURIE SI COMPLETATI CU SOSUL SI PIEPTUL DE RASA GATIT ASTFEL...
 

JE  acum 10 ani - 9 Decembrie 2013 17:57  

Da, e o mancare buna, are mai multe variante.Asa ceva mancam in studentie in anii 1990 la un restaurant din CJ, dupa care am invatat sa fac preparatul in casa ( era scump la resta ).Ceva care egaleaza reteta asta este rata muta pe varza cu miere la cuptor.Rata muta are o carne cu o textura care aduce foarte mult cu carnea de vanat.Se prepara in stil asiatic ( dulce, iute, acrisor )
 

Silvy  acum 7 ani - 28 Aprilie 2016 13:21  

Buna
Te rog trimite. Mi si. Mie retete.merci.
 

Ioana  acum 7 ani - 28 Aprilie 2016 13:23  

pentru asta te abonezi la newsletter, in coloana dreapta a siteului. introduci acolo adresa ta de email si vei fi anuntata cand postez o reteta noua.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...